ΔΙΕΘΝΗ

Καυγάς από δύο καταπατητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων

καυγάς-από-δύο-καταπατητές-ανθρωπίνω-380898

Νέα μεγάλη κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ έχει προκληθεί λόγω των επιθετικών ανακοινώσεων που εκδόθηκαν και από τα δύο μέρη μετά τα γεγονότα στο τέμενος al-Aqsa της Ιερουσαλήμ. «Είσαι υποκριτής», απάντησε ο Νετανιάχου στον Ερντογάν. «Πέρασε ανεπιστρεπτί η Οθωμανική Αυτοκρατορία».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή νομοσχέδιο που προωθείται στο Κνέσετ (ισραηλινό κοινοβούλιο) επιτέθηκε κατά του Ισραήλ. Διαμήνυσε πως «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να σιγήσει το πρωινό κάλεσμα των πιστών για προσευχή στην Ιερουσαλήμ». Σύμφωνα με τον Ερντογάν «ένα σχέδιο νόμου που θεσπίζει απαγόρευση του πρωινού καλέσματος για προσευχή στα τζαμιά της Ιερουσαλήμ είναι υπό ψήφιση στο ισραηλινό κοινοβούλιο», τονίζοντας πως «ακόμη και το γεγονός ότι ένα τέτοιο ζήτημα μπαίνει στην ατζέντα είναι ντροπιαστικό».

Ο Τούρκος πρόεδρος διαμήνυσε πως δεν θα επιτρέψει «να επιβληθεί η σιωπή σ’ όσους προσεύχονται» στην Ιερουσαλήμ. Απευθυνόμενος προς το Ισραήλ το κάλεσε να απαντήσει: «Γιατί φοβάστε την ελευθερία της πίστης, εάν πιστεύετε στη δική σας θρησκεία, εάν πιστεύετε στη θρησκεία σας γιατί φοβάστε τον ήχο των δικών μας προσευχών;».

Αμέσως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε καταδικάζοντας τη δήλωση Νετανιάου ως «αλαζονική» κλιμακώνοντας την διαμάχη.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Hüseyin Müftüoğlu δήλωσε χτες, πως «η ευθύνη του Ισραήλ είναι να αποκαταστήσει το status quo στο Al-Haram Al-Sharif και να άρει τους περιορισμούς στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων».

Και πρόσθεσε: «Eπί Οθωμανική εποχής οι πιστοί από διαφορετικές θρησκείες απολάμβαναν θρησκευτική ελευθερία και ειρηνική συνύπαρξη» και ότι « στη σημερινή Δημοκρατία της Τουρκίας, η ελευθερία της πίστης και της άσκησης θρησκευτικών καθηκόντων είναι εγγυημένα από το κράτος». Για να καταλήξει: «Καθώς η ισραηλινή κατοχή στην ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και την Γάζα συμπληρώνουν 50 χρόνια, είναι ξεκάθαρο ότι οι προσπάθειες να παραμερισθεί το γεγονός ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι κατεχόμενη δεν συνεισφέρει στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή όσο και στην επίλυση της διαμάχης Ισραήλ-Παλαιστίνιων».

Αφορμή για την τουρκική απάντηση ήταν η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ «στις δηλώσεις του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος -μετά την αποτυχημένη μεσολάβησή του στην υπόθεση του Κατάρ- στράφηκε τώρα προς την Ιερουσαλήμ θέλοντας να το παίξει αφεντικό της περιοχής και στα θέματα θρησκείας.».

Επίσης, το γραφείο του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξαπέλυσε επίθεση στον Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τον «υποκριτή», μετά και την καταδίκη της χώρας του από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, με αφορμή τις πρόσφατες ταραχές στην Ιερουσαλήμ.

Επικαλούμενος επίσης την Τουρκική εισβολή του 1974 και κατοχή κυπριακών εδαφών, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ υποστηρίζει πως «ο Ερντογάν είναι ο τελευταίος άνθρωπος που μπορεί να κάνει κήρυγμα στο Ισραήλ».

Το Γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι «θα έχει ενδιαφέρον (να ακούσουμε) τι θα μπορούσε να πει ο Ερντογάν στους Κούρδους και στους κατοίκους της Βόρειας Κύπρου. Πέρασε ανεπιστρεπτί η Οθωμανική αυτοκρατορία».

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του ισραηλινό ΥΠΕΞ απαντώντας στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απηύθυνε χθες έκκληση προς όλους τους μουσουλμάνους να επισκεφθούν το τέμενος Ακσά στην ιερουσαλήμ.

«Οι δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι εντελώς άτοπες, αβάσιμες και διαστρεβλωμένες», αναφέρει το ισραηλινό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού ήταν, είναι και θα είναι για πάντα η Ιερουσαλήμ. «Σε αντίθεση με το δικό σου παρελθόν, η Κυβέρνηση της Ιερουσαλήμ αποτελεί το θεματοφύλακα της ασφάλειας όλων των μειονοτήτων και των θρησκευτικών ελευθεριών και σέβεται τα δικαιώματά τους. Αυτοί που μένουν σε γυάλινα παλάτια, ας μην πετάνε πέτρες στους γείτονές τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

zougla.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου