ΔΙΕΘΝΗ

Η σκόνη των επισκεπτών απειλεί την Καπέλα Σιστίνα

η-σκόνη-των-επισκεπτών-απειλεί-την-καπ-479620

Τον κώδωνα του κινδύνου για την Καπέλα Σιστίνα, κρούει σε άρθρο του στην επίσημη εφημερίδα του Βατικανού, «L’ Osservatore Romano», ο διευθυντής των Μουσείων του Βατικανού, Αντόνιο Παολούτσι. Το αριστούργημα του Μιχαήλ Αγγέλου απειλείται από τη σκόνη, εξαιτίας του υπέρογκου αριθμού επισκεπτών, οι οποίοι ξεπερνούν τα 4 εκ. ετησίως.
Σε δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου σημειώνεται ότι το σοβαρό έργο των συντηρητών απειλείται από τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας και το «εκτός προγράμματος» άνοιγμα των πυλών των μουσείων κατά τη διάρκεια τελετών και γιορτών.
Το αποτέλεσμα είναι ότι συσσωρεύονται διαρκώς συνθετικές ίνες, σκόνη, κομμάτια επιδερμίδας, αλλά και αιωρούμενα μαλλιά, τα οποία, σε μεγάλο βαθμό, «θαμπώνουν» την επιφάνεια των τοιχογραφιών.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας συντήρησης, Μαούριτσιο Ντε Λούκα, δηλώνει ότι «τώρα, θα πρέπει, πιθανόν, να αυξήσουμε τους ρυθμούς των παρεμβάσεών μας, ενισχύοντας τες και με νέα συστήματα για το φιλτράρισμα του αέρα».
Για να μην επιβαρυνθούν τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου, στα κονκλάβια, που πραγματοποιούνται μέσα στην Καπέλα Σιστίνα για την εκλογή του εκάστοτε ποντίφικα, έχει, πλέον, αποφασισθεί να μην χρησιμοποιούνται κεριά, τα οποία στο παρελθόν, είχαν αφήσει τη μαύρη σκιά τους επάνω στις φιγούρες της Δευτέρας Παρουσίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου