ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Εντάλματα σύλληψης για 105 άτομα που εργάζονται στην πληροφορική

τουρκία-εντάλματα-σύλληψης-για-105-άτομ-398842

Εντάλματα σύλληψης για 105 άτομα που εργάζονται στον τομέα της πληροφορικής ζήτησαν οι τουρκικές Αρχές, με ορισμένους από αυτούς να έχουν ήδη οδηγηθεί στα κρατητήρια. Όπως σημειώνει το πρακτορείο Anadolu, κατηγορούνται ότι συνδέονται με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περσινού Ιουλίου.

Μέχρι στιγμής η αστυνομία έχει συλλάβει 52 από τους 105 σε οκτώ επαρχίες, μεταξύ αυτών και πρώην υπαλλήλους του επιστημονικού ερευνητικού συμβουλίου της Τουρκίας (TUBITAK) και της αρχής τηλεπικοινωνιών.

Όπως αναφέρουν οι Αρχές, οι άνθρωποι αυτοί μετέρχονται το ByLock, μια εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, την οποία σύμφωνα με την Άγκυρα χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Συλλήψεις και στα Κατεχόμενα της Κύπρου

Διώξεις όμως γίνονται και στα Κατεχόμενα της Κύπρου, με τον εισαγγελέα της Μερσίνης να ανακρίνει τον μουφτή Ταλίπ Αταλάι, με την υποψία ότι και αυτός διατηρεί σχέσεις με το «Κίνημα Γκιουλέν».

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, υπάρχουν υποψίες ότι ο Αταλάι χρησιμοποιούσε το «επίμαχο» λογισμικό, με το οποίο επικοινωνούν τα μέλη της οργάνωσης ΦΕΤΟ.

Ο κ. Αταλάι συνελήφθη στο Ντιγιάρμπακιρ, όπου οδηγήθηκε στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Στην συνέχεια οδηγήθηκε στη Μερσίνη, όπου ανακρίθηκε από την εισαγγελία. Οι τουρκικές Αρχές ερευνούν όλες τις επαφές και όλα τα ταξίδια του στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα κατηγορεί τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ Γκιουλέν ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Τη Δευτέρα οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για 72 μέλη του προσωπικού του πανεπιστημίου του Βοσπόρου, μεταξύ των οποίων και ένας πρώην σύμβουλος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή: ΑΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου