ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Εξετάζω σχέδιο Β’ και Γ’ για το Κυπριακό

ερντογάν-εξετάζω-σχέδιο-β-και-γ-για-400310

Η Άγκυρα εξετάζει νέες εκδοχές προσέγγισης του Κυπριακού ζητήματος μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογαν στο Αμβούργο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της G20, η Τουρκία πλέον αντιμετωπίζει το Κυπριακό κάτω από νέες προτεραιότητες οι οποίες θα τεθούν επί τάπητος το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα χωρίς ωστόσο να προβλέπονται επείγουσες διαδικασίες εκ μέρους της τουρκικής διπλωματίας.

Όπως έγραφε το zougla.gr προ δύο ημερών, η αποτυχία των συνομιλιών στην Ελβετία πυροδοτεί πλέον τουλάχιστον δύο σενάρια που πάντα βρίσκονταν ως εφεδρικές λύσεις στα συρτάρια του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η πρώτη λύση αφορά την αντιμετώπιση του διακοινοτικού διαλόγου για μία λύση δύο ανεξαρτήτων κρατών βάζοντας ένα τέλος στο σκεπτικό που κυριαρχεί στον ΟΗΕ για μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με ένα διεθνές πρόσωπο και μία κρατική αρχή.

Το δεύτερο σενάριο, που είναι εκδοχή του πρώτου, είναι η άμεση προσάρτηση της βορείου Κύπρου στην Τουρκία με ότι αυτό συνεπάγεται. Παρ’ όλα αυτά, άριστα πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, αναφέρουν στο zougla.gr, πως οι εξελίξεις στο Κυπριακό αναμένονται να είναι πολύ αργές και σε μεγάλο βάθος χρόνου και, όπως επισημαίνουν, οι εξελίξεις αυτές θα κινηθούν κατά το μάλλον ή ήττον σε χαμηλό προφίλ εν αναμονή των εξελίξεων στο σύνολο των σχέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην διαμόρφωση των ισορροπιών μεταξύ Ευρώπης, Αμερικής και Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή.

Τι είπε ο Ερντογάν στο Αμβούργο

Ο Τούρκος πρόεδρος ένας δηλώσεις στο Αμβούργο και για το Κυπριακό εκφράζοντας, όπως γράφει η Deutche Welle, την απογοήτευσή του για την έκβαση των τελευταίων συνομιλιών. «Η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα έκανε το καλύτερο για την επίλυση του Κυπριακού με ένα περιεκτικό και βιώσιμο τρόπο.

»Μαζί με την “Δημοκρατία της Β. Κύπρο” ήμασταν πάντα ένα βήμα πιο εμπρός σε ότι αφορά το σχέδιο Ανάν και τη τελευταία διαδικασία, όπως ακριβώς υποσχέθηκα. Οι δικές μας αλτρουιστικές προσπάθειες, η μετριοπαθής και ευθεία στάση δεν ανταμείφτηκαν.

»Για να σας είμαι ειλικρινής, το αποτέλεσμα μας απογοητεύει. Χωρίς αμφιβολία, θα ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε ένα σχέδιο Β και Γ. Θα το εξετάσουμε και θα κοινοποιήσουμε τα συμπεράσματά μας με τους αποδέκτες του».

Απαισιόδοξος ο γερμανικός τύπος

Σημείο αναφοράς στα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου αποτελεί η νέα αποτυχία στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά με στόχο την επίλυση του Κυπριακού. «Η Κύπρος παραμένει χωρισμένη», σημειώνει σε τίτλο της η Tagesspiegel του Βερολίνου, γράφοντας στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι «οι διαπραγματεύσεις στην Ελβετία ολοκληρώθηκαν δίχως αποτέλεσμα. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απέτυχε στην προσπάθεια διαμεσολάβησης».

Όπως εκτιμά η εφημερίδα, «η αποτυχία των διαπραγματεύσεων ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις για το διχοτομημένο νησί και την ευρύτερη περιοχή. Μεταξύ άλλων μπορεί να συνεχιστεί η διαμάχη για τα πιθανόν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου».

«Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό απέτυχαν για άλλη μια φορά», τονίζει το Spiegel Online, παρατηρώντας ότι «οι ελπίδες δεν εκπληρώθηκαν» και ότι «οι Ελληνοκύπριοι και η Τουρκία επέρριψαν την ευθύνη ο ένας στον άλλο» για την κατάληξη.

Για «ολοκληρωτικό ναυάγιο» κάνει λόγο η Frankfurter Rundschau και εκτιμά ότι «έτσι απέτυχε η μέχρι σήμερα πιο πολλά υποσχόμενη προσπάθεια για λύση του Κυπριακού. Η διχοτόμηση του νησιού εδραιώνεται».

Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί σε εκτενές δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία θεωρεί ότι για το νέο ναυάγιο των συνομιλιών ευθύνεται «κατά κύριο λόγο η Τουρκία». Όπως επισημαίνει, «η αποτυχία δεν ήρθε απροσδόκητα», δεδομένου ότι «παρά τη σημαντική προσέγγιση» των δύο πλευρών σε πολλά ζητήματα, σημαντικά επίμαχα θέματα παρέμειναν άλυτα. «Το ζήτημα ‘ασφάλεια και εγγυήσεις’ αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι ήταν ο γόρδιος δεσμός που απέτρεψε μια συμφωνία. Η κυβέρνηση στην Άγκυρα επιμένει να παραμείνει η Τουρκία και στο μέλλον εγγυήτρια δύναμη μιας επανενωμένης Κύπρου και ότι πρέπει να έχει στρατιωτική παρουσία εκεί».

Σύμφωνα με την Handelsblatt, «Τον τόνο στο Κραν Μοντανά δεν έδινε ο (τουρκοκύπριος ηγέτης) Μουσταφά Ακιντζί, αλλά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και αυτός είχε σαφείς οδηγίες από τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Το ότι ο Ερντογάν δεν έχει κανένα κίνητρο να προβεί σε υποχωρήσεις στο Κυπριακό διαφαινόταν ήδη πριν από την έναρξη της διάσκεψης».

Τέλος, η ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit σημειώνει ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία τερμάτισαν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών επειδή διαφωνούν σχετικά με τον ρόλο των τουρκικών στρατευμάτων». Η εφημερίδα προβαίνει στην εκτίμηση ότι «η επανένωση δεν είναι ορατή».

Σύγκλιση του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής ανήγγειλε ο Ν. Κοτζιάς

Τη συνεδρίαση του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για τις 10 Ιουλίου, δηλαδή αύριο Δευτέρα.

Όπως προκύπτει από τα δεδομένα, ο κ. Κοτζιάς θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για το σκηνικό εντός του οποίου εξελίχθηκε η αποτυχημένη φάση των συνομικλιών για το Κυπριακό στον Κραν Μοντανά.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου