ΔΙΕΘΝΗ

Πύρινη λαίλαπα σε Καλιφόρνια και Καναδά. Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

πύρινη-λαίλαπα-σε-καλιφόρνια-και-κανα-400354

Μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά καταστρέφοντας σπίτια κι αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τις εστίες τους.

Δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα στην Καλιφόρνια υποχρέωσαν 8.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι αρχές βοήθησαν στην εκκένωση 4.000 ατόμων από τους πρόποδες της Σιέρα Νεβάδα, περίοπου 100 χιλιόμετρα από το Σακραμέντο, ενώ ενημέρωσαν άλλους 7.400 κατοίκους να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να αναχωρήσουν αν πλησιάσει επικίνδυνα η πυρκαϊά.

Η πύρινη λαίλαπα αποτέφρωσε μια έκταση περίπου 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων, και αρκετές κατοικίες αναγκάζοντας τον κυβερνήτη της πολιτείας Τζέρι Μπράουν να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η πληγείσα περιοχή απέχει περίπου 16 χιλιόμετρα απ’ το Όροβιλ, όπου οι διαρροές από το υψηλότερο φράγμα της χώρας τον περασμένο χειμώνα είχαν αναγκάσει περίπου 200.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν προσωρινά τα σπίτια τους.

Στη νότια Καλιφόρνια τουλάχιστον 3.500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους καθώς εξαπλώνονταν ταχύτατα δύο πύρινα μέτωπα στην κομητεία της Σάντα Μπάρμπαρα κι ένα τρίτο απειλούσε κατοικημένη περιοχή στην κομητεία Σαν Λούις Ομπίσπο.

Περίπου 90 παιδιά και 50 μέλη προσωπικού εγκλωβίστηκαν σε κατασκήνωση κοντά στη Σάντα Μπάρμπαρα, αλλά ευτυχώς πρόλαβαν να τους απομακρύνουν εγκαίρως οι αρχές, ενώ καταστράφηκαν κτίρια.

Στη Βρετανική Κολομβία, την πιο δυτική, κατάφυτη επαρχία του Καναδά δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο 200 πυρκαϊές που κατέστρεψαν δεκάδες κτίρια, ανάμεσά τους και αρκετά σπίτια καθώς και εγκαταστάσεις σ’ ένα αεροδρόμιο, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν άρον-άρον από τα σπίτια τους.

«Είμαστε στην αρχή της χειρότερης φάσης της εποχής των πυρκαϊών και παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα τον καιρό, τους ανέμους και προσευχόμαστε να βρέξει», δήλωσε η απερχόμενη πρωθυπουργός της επαρχίας, Κρίστι Κλαρκ.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου