ΔΙΕΘΝΗ

Ο μακελάρης της Νορβηγίας γκρινιάζει για τις συνθήκες κράτησης του

ο-μακελάρης-της-νορβηγίας-γκρινιάζει-411559

Το “τρολάρισμα” της εβδομάδας, ίσως και του μήνα, κάνει ο Νορβηγός μακελάρης Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ ο οποίος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησής του!

Ο ακροδεξιός εξτρεμιστής, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους στη χειρότερη θηριωδία της Νορβηγίας τον Ιούλιο του 2011, κατέθεσε έφεση στο δικαστήριο του Στρασβούργου ζητώντας καλύτερες και πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης μέσα στη φυλακή.

Πράγματι, ο Μπρέιβικ πρέπει να… κακοπερνάει μέσα στο κελί του. Ενα κελί που αποτελείται από 3 δωμάτια των 8 τετραγωνικών: Το ένα είναι κρεβατοκάμαρα, το άλλο διαθέτει όργανα γυμναστικής και το τρίτο είναι γραφείο με λάπτοπ, το οποίο βέβαια δεν είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο, ώστε να μην μπορεί να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο.

Σύμφωνα με το Reuters, ένας από τους δικηγόρους του, ο Όιστιν Στόρβικ, δήλωσε στο τοπικό δίκτυο NRK ότι «Η ουσία της έφεσης είναι ότι διαμαρτυρόμαστε για το υπερβολικό επίπεδο απομόνωσης αλλά και την μακροχρόνια απομόνωση του Μπρέιβικ».

Σκοπός του Μπρέιβικ είναι να ανατρέψει την απόφαση που πήρε νορβηγικό εφετείο τον Μάρτιο, σύμφωνα με την οποία η σχεδόν απομόνωσή του σε ένα κελί τριών δωματίων συνάδει με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κι όλα αυτά θυμίζουμε πως συμβαίνουν στο σκανδιναβικό ποινικό σύστημα το οποίο δίνει μεγάλη έμφαση στις ανθρώπινες συνθήκες κράτησης με την προοπτική της επανένταξης των κρατουμένων στην κοινωνία.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου