ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γουώλτ Ντίσνεϋ πουλάει ακόμη. «Χρυσός» σε δημοπρασία ο πρώτος χάρτης της Disneyland

ο-γουώλτ-ντίσνεϋ-πουλάει-ακόμη-χρυσό-415331

Χτύπημα ένα, χτύπημα δύο, χτύπημα τρία. 708.000 δολάρια. Αυτή ήταν η τελευταία προσφορά που έγινε δεκτή κατά τη διάρκεια δημοπρασίας στην Καλιφόρνια για έναν αυθεντικό, χειροποίητο χάρτη της πρώτης Disneyland.

Το σπάνιο αυτό αντικείμενο είχε δημιουργηθεί μέσα σ’ ένα Σαββατοκύριακο, το 1953, από τον ίδιο τον Γουώλτ Ντίσνεϋ. Ο διάσημος δημιουργός του Mickey Mouse και του Donald Duck αναζητούσε επενδυτές για τη χρηματοδότηση της πρώτης Disneyland, ενός θεματικού πάρκου βασισμένου στους χαρακτήρες και τις περιπέτειες των διάσημων ηρώων του. Μπορεί εκείνη την περίοδο οι ταινίες του στον κινηματογράφο και τα κινούμενα σχέδια να γνώριζαν μεγάλη επιτυχία, ωστόσο ελάχιστοι ήταν οι επιχειρηματίες που ήταν διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή του πάρκου. Ακόμα και το ίδιο το τηλεοπτικό studio του Γουώλτ αρνήθηκε να υλοποιήσει το φιλόδοξο σχέδιό του.

Σε μια προσπάθεια λοιπόν να αυξήσει τις πιθανότητές του να βρει χρηματοδότη, δημιούργησε μέσα σ’ ένα 48ωρο (δουλεύοντας ακατάπαυστα) με τον καλλιτέχνη Herb Ryman έναν χάρτη με μια εναέρια άποψη για το πώς θα μοιάζει το πάρκο των ονείρων του. Τελικά, αυτός που πείστηκε ήταν η ABC, η οποία και έδωσε τα χρήματα στον Ντίσνεϋ για να κάνει πράξη το όραμά του.

Μετά το deal με την ABC, ο διάσημος σκιτσογράφος και παραγωγός ταινιών κράτησε τον χάρτη στο γραφείο του για να εμπνέει τόσο τον ίδιο όσο και τους συνεργάτες του. Κάποια στιγμή αποφάσισε να τον δώσει σ’ έναν υπάλληλό του, τον βοηθό παραγωγής Grenade Curran, ο οποίος ήταν και ένας από τους πρώτους ξεναγούς όταν άνοιξε ο θεματικός χώρος. Όπως μετέδωσε το BBC, είναι η πρώτη φορά μετά από 60 και πλέον χρόνια που το συγκεκριμένο αντικείμενο έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Στην αρχική του μορφή ο χάρτης ήταν ασπρόμαυρος, ωστόσο το 1954 ο Ντίσνεϋ πρόσθεσε χρώμα.

«Τον κράτησα για χάρη της Ιστορίας. Τον κράτησα για τον ίδιο τον Γουώλτ. Τον κράτησα γιατί ήταν και το πρώτο αντικείμενο που έπρεπε να δείξω προκειμένου να γίνει αντιληπτό το πώς θα έμοιαζε το θεματικό πάρκο μετά την ολοκλήρωσή του» είχε αποκαλύψει σε δηλώσεις του ο Grenade Curran.

Η πρώτη Disneyland δημιουργήθηκε στο Άναχαϊμ της Καλιφόρνια, σε μια έκταση που χρησιμοποιείτο ως υπαίθριος χώρος στάθμευσης. Τα εγκαίνια έγιναν στις 15 Ιουλίου 1955. Περισσότεροι από 650 εκατ. επισκέπτες έχουν περάσει τις πύλες του πάρκου από τότε. Το 2015 ο χώρος ήρθε τρίτος στη λίστα με τους πιο επισκέψιμους του πλανήτη. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε από την γκαλερί Van Eaton.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου