ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: «Αγανακτισμένος» ο άνδρας που πυροβόλησε τον γερουσιαστή

ηπα-αγανακτισμένος-ο-άνδρας-που-πυρ-429323

Ο ένοπλος που πυροβόλησε εναντίον ομάδας βουλευτών στη Βιρτζίνια, τραυματίζοντας τέσσερις ανθρώπους, προτού οι αστυνομικοί τον τραυματίσουν θανάσιμα, είχε εργαστεί ως εθελοντής στην περσινή προεκλογική εκστρατεία του σοσιαλιστή Δημοκρατικού γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς.

Ο Σάντερς αποδοκίμασε την επίθεση την οποία χαρακτήρισε «άθλια πράξη». Προσέθεσε πως «η βία οποιουδήποτε είδους είναι απαράδεκτη» στην κοινωνία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο αδελφός του δράστη δήλωσε στους «New York Times» πως ο 66χρονος Τζέιμς Χότζκινσον ήταν δυσαρεστημένος με «την πορεία των πραγμάτων» στις ΗΠΑ, και με το «αποτέλεσμα των εκλογών».

Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να αναφερθεί σε τυχόν πολιτικές προτιμήσεις του δράστη, όμως απηύθυνε μήνυμα ενότητας, λέγοντας πως οι ΗΠΑ είναι ισχυρές όταν «όλοι εργάζονται για το κοινό καλό».

Ανάμεσα στους τραυματίες της επίθεσης στην πολιτεία της Βιρτζίνια, βρίσκεται ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Στιβ Σκαλίς, υπεύθυνος για πειθαρχία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ρεπουμπλικάνων και τρίτος στην ιεραρχία του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι υπόλοιποι τρεις τραυματίες είναι δύο αστυνομικοί της δύναμης του Καπιτολίου και ένας βοηθός του βουλευτή Ρότζερ Γουίλιαμς του Τέξας. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, δεν βρίσκονται σε κίνδυνο.

Κανενός από τους τραυματίες δεν κινδυνεύει η ζωή του.

Πως έγινε η επίθεση

Ο άνδρας άνοιξε πυρ σε γήπεδο μπέιζμπολ στη βόρεια Βιρτζίνια κατά τη διάρκεια προπόνησης. Εκείνη την ώρα φέρονταν να προπονούνταν μέλη του Κογκρέσου και εργαζόμενοι σε αυτό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ανάμεσα στους τραυματίες είναι ο δεύτερος τη τάξει βουλευτής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Steve Scalise.

Άλλες πληροφορίες, αναφέρουν ότι έπεσαν περίπου 50 με 100 πυροβολισμούς.

Ο Steve Scalise «τραυματίστηκε σοβαρά» από τα πυρά «αλλά θα αναρρώσει πλήρως», τονίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. O επικεφαλής του αμερικανικού κράτους και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς «προσεύχονται» για τον τραυματία βουλευτή, ενώ ανάλογη δήλωση έκαναν και οι Δημοκρατικοί βουλευτές της Βουλής των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον βουλευτή των Ρεπουμπλικανών Μο Μπρουκς, ο βουλευτής έχει τραυματιστεί στον γοφό.

Ο Steve Scalise:

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου