ΔΙΕΘΝΗ

Πύργος στο Λονδίνο: Στους 12 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί. Δεκάδες ακόμη οι αγνοούμενοι

πύργος-στο-λονδίνο-στους-12-οι-επιβεβαι-429487

Τραγωδία άνευ προηγουμένου προβλέπουν οι υπεύθυνοι των βρετανικών αρχών από την πρωτοφανή πύρινη λαίλαπα που ξέσπασε στον Grenfell Tower, ή τον «Πύργο της Κολάσεως», όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται πλέον, στο Λονδίνο. Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών διπλασιάστηκε από τους έξι στους 12, ενώ εκατοντάδες άτομα παραμένουν αγνοούμενα, καθώς έχουν περάσει περισσότερες από δώδεκα ώρες μετά την εκδήλωση της μεγάλης πυρκαγιάς.

Παράλληλα, οι βρετανικές αρχές ενημέρωσαν ότι τουλάχιστον 68 άτομα έχουν μεταφερθεί σε έξι νοσοκομεία της πόλης, ενώ άλλα 10 άτομα μετέβησαν μόνα τους στα νοσοκομεία, ζητώντας ιατρική βοήθεια. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 18 άτομα παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ οι προσπάθεια όλων των αρμοδίων συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς.

Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας δήλωσε ότι η κατάσβεση της φωτιάς και η καταμέτρηση των ανθρώπινων απωλειών μπορεί να διαρκέσει πολλές ημέρες, ενώ πάνω από 200 πυροσβέστες και δεκάδες οχήματα επιχειρούν στο σημείο.

Όπως δήλωσε νωρίτερα ένας υπεύθυνος, κανείς από τους κατοίκους των τριών τελευταίων ορόφων δεν κατάφερε να γλιτώσει, καθώς άπαντες εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες και δεν πρόλαβαν να διαφύγουν.

Διάσωση-θαύμα: 50χρονος βγήκε ζωντανός μετά από 12 ώρες

Οι πυροσβέστες δίνουν τιτάνια μάχη για τη διάσωση όσων ανθρώπων έχουν εγκλωβιστεί στο φλεγόμενο κτίριο και έχουν εντοπιστεί ζωντανοί.

Δώδεκα ολόκληρες ώρες μετά το ξέσπασμα της πύρινης λαίλαπας στον Πύργο της Κολάσεως, ένας 50χρονος Ασιάτης κατάφερε να βγει ζωντανός και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Ο άνδρας βρήκε τρόπο να κάνει αισθητή την παρουσία του, βγαίνοντας σε ένα από τα παράθυρα του ορόφου στον οποίο βρισκόταν, κουνώντας μία βρεγμένη πετσέτα, την οποία χρησιμοποιούσε και για να προφυλάσσεται από τους καπνούς και τις αναθυμιάσεις του φλεγόμενου κτιρίου.

Οι εικόνες από τη δραματική διάσωση του 50χρονου Ασιάτη είναι κάτι παραπάνω από συγκλονιστικές, καθώς διακρίνεται από μεγάλη απόσταση να κάνει αγωνιώδες σήμα με την πετσέτα από το παράθυρο, ενώ οι όροφοι από πάνω και από κάτω έχουν τυλιχθεί στις φλόγες και οι καπνοί έχουν καλύψει σχεδόν εξ ολοκλήρου τον Πύργο Grenfell.

Συγκλονιστικές περιγραφές: Γονείς πετούσαν τα παιδιά από τα παράθυρα

Την ίδια στιγμή, οι μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες και από άτομα που κατάφεραν να βγουν ζωντανά από την πύρινη λαίλαπα του 24όροφου κτιρίου στο Λονδίνο, είναι συγκλονιστικές.

Η αναφορά για αποπνικτική ατμόσφαιρα και για άτομα που δεν γνώριζαν μέσα στον πανικό τους σε ποια κατεύθυνση να τρέξουν, ωχριά μπροστά στις ομολογίες για απεγνωσμένους γονείς, οι οποίοι πετούσαν τα παιδιά τους από το παράθυρο προκειμένου να τα γλιτώσουν, ή έστω να βρουν έναν λιγότερο μαρτυρικό θάνατο.

Ένας άνδρας που περίμενε με αγωνία την αρραβωνιαστικιά του να βγει από το φλεγόμενο κτίριο, περιγράφει σε δραματικό τόνο όσα είδε με τα μάτια του: «Άνθρωποι ούρλιαζαν και φώναζαν σε κατάσταση αμόκ, ζητώντας από τους αστυνομικούς να τους αφήσουν να επιστρέψουν στο φλεγόμενο κτίριο, προκειμένου να σώσουν τις οικογένειές τους. Είδα άλλους να πηδούν από τα παράθυρα, να βγάζουν τις μπλούζες τους και να φωνάζουν για βοήθεια από τα παράθυρα και την ίδια στιγμή να περικυκλώνονται και να τυλίγονται στις φλόγες».

Άνθρωποι που κατάφεραν να γλιτώσουν και να περιγράψουν όσα έζησαν τις φρικιαστικές εκείνες στιγμές, έκαναν λόγο για τον απόλυτο πανικό που επικράτησε, για γονείς που πετούσαν παιδιά από τα παράθυρα, για ανθρώπους που βουτούσαν από τα παράθυρα δίχως να τους ενδιαφέρει το ύψος, για δεκάδες εγκλωβισμένους, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά.

Πάνω από 120 διαμερίσματα κάηκαν

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Μητροπολιτικής Αστυνομίας, πάνω από 120 διαμερίσματα παραδόθηκαν στις φλόγες στο 24ώροφο κτίριο, εκτιμώντας πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί κατά πολύ περισσότερο από τους 12 που έχουν επιβεβαιωθεί έως τώρα.

Σχεδόν 14 ώρες μετά, η φωτιά εξακολουθεί να καίει τα πάντα στο κτίριο, ενώ λίγο πριν τις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα), ακούστηκαν δύο μεγάλες εκρήξεις, οι οποίες, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της πυροσβεστικής, είναι πιθανόν να οφείλονται σε φιάλες υγραερίου, ή στο σύστημα θέρμανσης του 24ώροφου κτιρίου.

Επίθεση αγανακτισμένων συγγενών σε δημοσιογραφικά συνεργεία

Η κατάσταση γύρω από το φλεγόμενο κτίριο είναι εξίσου τεταμένη, καθώς εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι αγνοουμένων είναι συγκεντρωμένοι, περιμένοντας ενημέρωση από τους αρμοδίους.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Sky, το συνεργείο του δέχθηκε επίθεση από συγκεντρωμένους πολίτες στο σημείο, ενώ προπηλακίστηκαν και άλλα δημοσιογραφικά συνεργεία, καθώς βρίσκονταν στον χώρο που δέχονταν οι συγγενείς τα νεώτερα για τους ανθρώπους τους, καταγράφοντας το δράμα που ζούσαν και τις αντιδράσεις τους.

Κίνημα αλληλεγγύης από πολίτες του Λονδίνου

Η τεράστια τραγωδία που βιώνουν εκατοντάδες άνθρωποι δεν μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητους τους πολίτες του Λονδίνου, οι οποίοι έσπευσαν μαζικά να δηλώσουν εθελοντές, προσφέροντας βοήθεια με κάθε τρόπο στους πληγέντες.

Πολλοί μετέφεραν τρόφιμα και νερό στους ανθρώπους που διασώθηκαν, ενώ δεκάδες είναι εκείνοι που δήλωσαν ότι θα φιλοξενήσουν οικογένειες και άτομα που έμειναν δίχως στέγη, μετά το ξέσπασμα της φωτιάς στο 24όροφο κτίριο.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου