ΔΙΕΘΝΗ

Σαρωτική επικράτηση Μακρόν στη Βουλή. Καταρρέει η Λεπέν

σαρωτική-επικράτηση-μακρόν-στη-βουλή-433107

Το επίσημο γαλλικό exit-poll μιλάει για σαρωτική νίκη του κόμματος Μακρόν, του En marche, με 32.2%. που του δίνει μια σαρωτική νίκη 390 εδρών. Μαζί με τον σύμμαχό του το Modem του Μπαϊρού θα καταλάβουν έως και 445 έδρες στο νέο κοινοβούλιο στον δεύτερο γύρο. To exit poll του Elabe δίνει στην συμμαχία 415 έως 445 έδρες ενώ το exit poll της Kantar Sofres 400 έως 445.

Αναλυτικά:

En marche (Mακρόν): 32.2%
Ρεπουμπικάνοι / UDI :21.5%
Εθνικό Μέτωπο : 14%
Ανυπότακτη Γαλλία (Μελανσόν) 11%
Σοσιαλιστές: 10.2%

Κυρίαρχος ο Μακρόν στο Κοινοβούλιο

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο ήλεγχε τη μισή απερχόμενη Εθνοσυνέλευση, θα καταρρεύσει συγκεντρώνοντας γύρω στις 15 έως 40 έδρες, δηλαδή ακόμη λιγότερες από τις 57 της μεγάλης ήττας του 1993.

Η δεξιά, η οποία ήλπιζε στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας να στερήσει την πλειοψηφία από τον νέο πρόεδρο Μακρόν, θα συγκεντρώσει συνολικά 80 έως 132 βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων (LR) και του UDI. Ενα μέρος εξ αυτών αναμένεται ότι θα υποστηρίξει τελικά την προεδρική πλειοψηφία.

Όσο για το Εθνικό Μέτωπο (FN), έναν μήνα μετά την επίδοση ρεκόρ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει μόνο 1 έως 10 έδρες έναντι 2 που είχε στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση, με μια επίδοση 13% έως 14%, που απέχει πολύ από το σκορ της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών (21,30%).

Για το FN είναι μια απογοήτευση: το όριο των 15 βουλευτών για να μπορεί να σχηματίσει μια κοινοβουλευτική ομάδα είχε αποτελέσει από καιρό τον ελάχιστο στόχο. Στις προεδρικές εκλογές, η ηγέτης του Εθνικού Μπετώπου είχε πράγματι ξεπεράσει το 50% σε 45 περιφέρειες κατά τον δεύτερο γύρο.

Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν θα λάβει από την πλευρά της 10 έως 23 έδρες, του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) περιλαμβανομένου.

Έπειτα από μια υποτονική εκστρατεία στη διάρκεια της οποίας το REM αύξησε σαφώς την απόσταση από τους αντιπάλους του, η αποχή κονιορτοποιεί το προηγούμενο ρεκόρ σε πρώτο γύρο, που είχε γίνει το 2012 (42,8%, μετά 44,6% στον δεύτερο γύρο).

Kατέρρευσε η Λεπέν

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν δήλωσε σήμερα πως «το καταστροφικό ποσοστό της αποχής πρέπει να θέσει το ζήτημα του τρόπου διεξαγωγής της ψηφοφορίας», υποστηρίζοντας πως αυτή η μεγάλη αποχή «τιμωρεί» το κόμμα της.

Η ίδια πρόσθεσε πως «οι εκλογές αυτές δεν προκάλεσαν κανέναν ενθουσιασμό στους Γάλλους, οι οποίοι φαίνεται ότι είναι περισσότεροι παρά ποτέ που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τη δημόσια ζωή». Η Λεπέν ανακοίνωσε επίσης πως ήρθε «πρώτη με διαφορά» σ’ αυτόν τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με σχεδόν 45% των ψήφων στην 11η περιφέρεια του Πα-ντε-Καλαί, υπό της επευφημίες των οπαδών της που είχαν συγκεντρωθεί στο Ενέν-Μπομόν.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου πρόσθεσε στη δήλωσή της πως έλαβε 56% των ψήφων στην πόλη αυτή, που θεωρείται «φέουδο» του Εθνικού Μετώπου, και ότι θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο «την υποψήφια του Εμανουέλ Μακρόν» που έχει, όπως είπε η Λεπέν, «λιγότερο από 20% των ψήφων».

«Παγωμένοι» οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων

Ο Μπερνάρ Ακογιέ, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR), δήλωσε σήμερα ότι ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών ήταν «απογοητευτικός για την πολιτική μας οικογένεια». Ωστόσο μιλώντας στη France 2 ο πρώην πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης επισήμανε πως το LR και οι κεντρώοι σύμμαχοί του του UDI είναι «η δεύτερη δύναμη της χώρας» μετά τον πρώτο γύρο και απηύθυνε έκκληση για «μια αφύνπιση» ώστε να μην βρεθεί η Γαλλία «με ένα και μοναδικό κόμμα».

Η Βαλερί Πεκρές, η πρόεδρος του LR στην περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς, κάλεσε τους πολίτες «σε κινητοποίηση στον δεύτερο γύρο επειδή έχουμε τον κίνδυνο ενός πολύ ηγεμονικού κόμματος, του ενός και μόνου κόμματος, της ενιαίας σκέψης, του μοναδικού προγράμματος», δήλωσε στην TF1.

Φρανσουά Μπαρουέν: Η πολιτική δύναμη δεν πρέπει να βρίσκεται στα χέρια ενός κόμματος.

Ο γραμματέας του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος (PS) Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς δήλωσε ότι αν επιβεβαιωθεί ο αριθμός των εδρών στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών δεν θα υπάρχει χώρος για δημοκρατικό διάλογο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ υπογράμμισε πως «τίποτα δεν έχει κριθεί» και πως πρέπει «να παραμείνουμε σε κινητοποίηση», διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως οι υπουργοί που είναι υποψήφιοι, περιλαμβανομένου και του ιδίου, είναι «ήρεμοι» σχετικά με τις πιθανότητες πρόκρισής τους στον δεύτερο γύρο.

«Τίποτα δεν έχει κριθεί, οι εκλογές διεξάγονται σε δύο γύρους. Πρέπει να παραμείνουμε σε κινητοποίηση», δήλωσε ο Καστανέρ στο TF1, σημειώνοντας την «κρίση εμπιστοσύνης που δείχνει αυτή η χαμηλή συμμετοχή».

Όσον αφορά τα έξι μέλη της κυβέρνησης που είναι υποψήφιοι στις εκλογές είπε: «Πιστεύω πως οι άλλοι υπουργοί και εγώ είμαστε ήρεμοι σε αυτές τις εκλογές. Σε ό,τι με αφορά, είμαι περίπου στο 45% στον πρώτο γύρο» στο διαμέρισμα Αλπ ντε Οτ-Προβάνς.

Εκτός από τον Καστανέρ, και για άλλα πέντε μέλη της κυβέρνησης, που οφείλουν να παραιτηθούν σε περίπτωση που ηττηθούν, κρίνεται το μέλλον τους στις εκλογές αυτές: για τον Ρισάρ Φεράν, τον Μπρουνό Λε Μερ, την Ανίκ Ζιραρντέν, τη Μαριέλ ντε Σαρνέζ και τη Μουνίρ Μαζουμπί.

Το κόμμα Republique en marche του Εμανουέλ Μακρόν προβλέπεται ότι θα κερδίσει από 32,2% έως 32,9% των ψήφων στον πρώτο γύρο και οδεύει προς συντριπτική νίκη στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Αποχή ρεκόρ: Ψήφισαν 1 στους 2

Η αποχή στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών ανέρχεται στο 51,6%,.Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958.

Στους 7.877 ανέρχεται ο αριθμός των υποψηφίων στο σημερινό Α΄ γύρο των βουλευτικών εκλογών. Αριθμός πρωτόγνωρα υψηλός, που κάνει ορισμένους σχολιαστές να μιλούν για «μια τρελή επιθυμία που έπιασε του Γάλλους να εμπλακούν στην πολιτική ζωή!».

Ο αριθμός αυτός των υποψηφίων αποτελεί ρεκόρ από το 2002 και ισοδυναμεί με 1.300 υποψηφίους επιπλέον από το 2012. Το ρεκόρ αυτό ερμηνεύεται σαν απόρροια του «φαινομένου Μακρόν» και της θέλησης ανανέωσης της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης με τη συμμετοχή ατόμων από την κοινωνία των πολιτών.

Η συνέπεια είναι ότι πολλοί εκλογείς δεν ξέρουν ποιόν να πρωτοδιαλέξουν, με δεδομένο ότι ο μέσος όρος των υποψηφίων σε κάθε εκλογική περιφέρεια, είναι γύρω στους 14 υποψηφίους. Το ρεκόρ έχει η 18η εκλογική περιφέρεια Παρισίων γύρω από τη Μονμάρτρη, με 26 υποψηφίους.

Η αποχή παίζει ιδιαίτερο ρόλο στις βουλευτικές γιατί οι υπολογισμοί των ποσοστών γίνονται με βάση τους εγγεγραμμένους. Για να κερδίσει ένας υποψήφιος από τον πρώτο γύρο θα πρέπει να κερδίσει το 50% και άνω των ψήφων, που όμως θα πρέπει να αντιστοιχούν με το 25% των εγγεγραμμένων.

Το 2012, μόνο 36 βουλευτές εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο. Για να μπορέσει να περάσει ένας υποψήφιος στο δεύτερο γύρο, θα πρέπει να συγκεντρώσει το 12,5% των εγγεγραμμένων. Αναμένεται να έχουμε σε πολλές περιφέρειες 3 και ακόμα 4 υποψηφίους για το δεύτερο γύρο.

Σε ό,τι αφορά στην ισότητα ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες στους υποψηφίους, υπάρχει μια σχετική πρόοδος, αφού το 42% είναι γυναίκες υποψήφιες ήτοι 3.341. Η νεότερη μάλιστα είναι μόλις 18 ετών και η γηραιότερη 89 ετών!

Αναμένεται επίσης ότι θα υπάρξει σημαντική ανανέωση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, με 300 νέους βουλευτές, κατά κύριο λόγο από την κοινωνία των πολιτών.

Παράλληλα 200 πρώην βουλευτές αποφάσισαν να μην ανανεώσουν την υποψηφιότητα τους, λόγω της νομοθεσίας που απαγορεύει τη διπλοθεσία και απαιτεί την αποκλειστική απασχόληση στη Βουλή. Για χρόνια θεωρείτο πλεονέκτημα για έναν βουλευτή να είναι ενεργός στο δήμο ή στην κοινότητα της εκλογικής του περιφέρειας, παράλληλα με την βουλευτική του ιδιότητα.

Η φετινή ανανέωση της Εθνοσυνέλευσης είναι η μεγαλύτερη μετά το 1958 επί Ντε Γκωλ και την ίδρυση της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ψήφισαν Μακρόν και Λεπέν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ψήφισε το μεσημέρι στο θέρετρο του Τουκέ (περιφέρεια Πα-ντε-Καλέ), ακολουθούμενος από πλήθος υποστηρικτών του αλλά και κατοίκων της περιοχής.

Χαμογελαστός, ο Μακρόν, που συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μπριζίτ, ψήφισε στο δημαρχείο χωρίς να κάνει καμία δήλωση στους δημοσιογράφους.

Αφού χαιρέτισε πολλούς ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του, αντάλλαξε φιλιά με ορισμένους και δέχτηκε να φωτογραφηθεί μαζί τους, ο Γάλλος πρόεδρος διέσχισε με αυτοκίνητο τα μερικές εκατοντάδες μέτρα για να φτάσει στο δημαρχείο, όπου τον περίμενε άλλο ένα πλήθος.

Το προεδρικό ζεύγος διαθέτει μια εξοχική κατοικία στο Τουκέ. Ο βουλευτής και δήμαρχος της πόλης, ο Ντανιέλ Φασκέλ, που είναι και πάλι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές, προέρχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Ο Μακρόν συναντήθηκε μαζί του στο δημαρχείο και συνομίλησαν για λίγα λεπτά.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Μακρόν είχε έρθει τρίτος στην περιφέρεια του Πα-ντε-Καλέ με ποσοστό 18,45%, πίσω από τη Μαρίν Λεπέν (34,35%) και τον Ζαν-Λικ Μελανσόν (19,13%).

Από τη μεριά της, η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, που είναι υποψήφια στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στην 11η περιφέρεια του Πα-ντε-Καλέ, ψήφισε γύρω στις 11.00 το πρωί, τοπική ώρα, στο Ενέν-Μπομόν.

Η Λεπέν, φορώντας γαλάζιο πουκάμισο και μπλε παντελόνι, έριξε την ψήφο της στην κάλπη υπό τα φλας περίπου 20 φωτορεπόρτερ. Συνοδευόταν από τον Στιβ Μπριουά, τον δήμαρχο της πόλης που προέρχεται από το κόμμα της.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την εμφανώς μικρή συμμετοχή των ψηφοφόρων στο εκλογικό τμήμα, η Λεπέν παραδέχτηκε ότι “υπάρχει κάποια κόπωση, μετά από τις αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες, τις προκριματικές και τις προεδρικές”. Όμως, συμπλήρωσε, “οι άνθρωποι πρέπει να πάνε να ψηφίσουν, είναι σημαντικό”.

Το 2012 η Λεπέν ηττήθηκε από τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Φιλίπ Κεμέλ και δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών έλαβε ποσοστό 41% στην περιφέρεια αυτή και στον δεύτερο 58%, μάλιστα στο Ενέν-Μπομόν το ποσοστό της ήταν ακόμη υψηλότερο, αφού άγγιξε το 61%.

Γιατι είναι σημαντικές οι εκλογές αυτές;

Γιατι δίχως την έγκριση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ο πρόεδρος δεν μπορεί να περάσει όλους εκείνους τους νόμυς που θεωρεί σημαντικούς. Μόνο η Εθνοσυνέλευση μπορεί να εγκρίνει νομοσχέδια ή κρατικές δαπάνες. Οπότε στην περίπτωση ενός εχθρικού κοινοβουλίου, ο Μακρόν τίθεται αυτομάτως… κουτσός και απειλείται η βιωσιμότητα της κυβέρνησης του.

Το εκλογικό σύστημα για τις βουλευτικές

Το εκλογικό σύστημα για τις βουλευτικές στη Γαλλία είναι “πλειοψηφικό με μονοεδρικές, δύο γύρων”. Το σύνολο των 577 εκλογικών περιφερειών, όπως καθορίσθηκαν το 2009, μετά την τελευταία απογραφή, θα δώσει τους 577 βουλευτές της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Κατά τον σημερινό πρώτο γύρο, εκλεγμένοι θα θεωρηθούν όσοι εκ των συνολικά 7.880 υποψηφίων σε όλη την επικράτεια καταφέρουν να συγκεντρώσουν άνω του 50% των εκφρασμένων ψηφοδελτίων, που θα πρέπει να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 25% των εγγεγραμμένων.

Στον δεύτερο γύρο συμμετέχουν οι δύο πρώτοι, αλλά και όσοι το επιθυμούν, εφ’ όσον όμως έχουν συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουνίου.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου