ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ψηφίζουν ακόμη και στα κοινόχρηστα πλυντήρια

βρετανία-ψηφίζουν-ακόμη-και-στα-κοινό-436632

Σε αυτοσχέδια εκλογικά κέντρα, που στεγάζονται σε σχολεία, πανδοχεία, εκκλησίες, δημόσια πλυντήρια, ακόμα και… ανεμόμυλους σπεύδουν σήμερα να ψηφίσουν οι Βρετανοί για τη νέα κυβέρνηση, λίγες μόλις ημέρες μετά το τρίτο κατά σειρά τρομοκρατικό χτύπημα μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Οι Λονδρέζοι δείχνουν να διατηρούν ωστόσο την ψυχραιμία τους -αν εξαιρέσεις τον αυξημένο αριθμό αστυνομικών που συναντά κανείς στους δρόμους, τα ελικόπτερα που πετάνε στον γκρίζο ουρανό και το κλίμα ανησυχίας, που είναι διάχυτο παντού.

Ήδη, αρκετές περιοχές του Λονδίνου έδειξαν σήμερα να αποκλείονται από λάθος σήματα, με πρώτη από όλες την πολυσύχναστη πλατεία Τραφάλγκαρ. Σε ένα Λονδίνο που ήταν σύμβολο της «ανοιχτοσύνης», με λαούς από όλο τον κόσμο να διασχίζουν τους δρόμους αμέριμνοι, σήμερα τα βλέμματα που συναντάς είναι γεμάτα καχυποψία: αλλά είναι γεγονός πως αυτές οι εκλογές προξενούν μόνο απογοήτευση στους πολίτες.

Συνομιλώντας, ωστόσο, με εκπροσώπους των Εργατικών που στέκονται έξω από τα εκλογικά τμήματα φορώντας την τεράστια, χαρακτηριστική κόκκινη κορδέλα η αισιοδοξία δεν μπορεί να κρυφτεί, παρά τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που τους θέλουν πολύ πίσω από τους Συντηρητικούς: «Η Μέι εξήγγειλε τις εκλογές, νομίζοντας ότι θα καταγάγει θριαμβευτική νίκη και αυτή τη στιγμή έχει φτάσει να κονταροχτυπιέται με τον Κόρμπιν. Αν αυτή δεν είναι επιτυχία των Εργατικών, τότε ποια είναι;» μας λέει ο Γουίλιαμ, ο εκπρόσωπος των Εργατικών που συναντάμε έξω από το εκλογικό κέντρο στο Angel, μία από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές του Λονδίνου, γεμάτη καφέ και εστιατόρια.

Βέβαια, αν εξαιρέσεις τον κόσμο που προσέρχεται στα εκλογικά τμήματα, τίποτα στην πόλη δεν θυμίζει εκλογές: ο κόσμος ακόμα μιλάει για όσα συνέβησαν στη γέφυρα του Λονδίνου και την αγορά του Μπόροου και αρκετοί προσέρχονται σήμερα εκεί για να αφήσουν λίγα λουλούδια. Ήταν λογικό επομένως το τραγικό χτύπημα να είναι το σημείο αναφοράς και για τη Μέι, αλλά και για τον Κόρμπιν: «Μπορούμε να τιμήσουμε τα θύματα αυτής της κτηνωδίας με το να πάμε να ψηφίσουμε, με το να δείξουμε ότι η δημοκρατία δεν φοβάται την τρομοκρατία» δήλωσε ο… κόκκινος Τζέρεμι, ενώ το ίδιο σύνθημα της προτροπής των απογοητευμένων Λονδρέζων να πάνε να ψηφίσουν το βλέπεις στις σχετικές αφίσες να στολίζουν διαφορετικά σημεία της πόλης.

Όσο για τους δύο υποψήφιους, ο κόσμος έχει κάθε λόγο να τους βλέπει με καχυποψία: από τη μία ο Κόρμπιν, ο οποίος μπορεί να παραμένει δημοφιλής, αλλά δεν έχει καταφέρει να πείσει ούτε καν τους ίδιους τους βουλευτές του να τον υποστηρίξουν και με διάφορες φήμες για παλαιότερη στήριξη του στον IRA να επανέρχονται στο προσκήνιο και από την άλλη η Μέι, με τη χειρότερη καμπάνια που έχει πραγματοποιήσει ενδεχομένως πολιτικός τα τελευταία χρόνια.

Όχι μόνο αρνήθηκε να συμμετάσχει στο πρόσφατο ντιμπέιτ, αλλά κατάφερε να παρουσιάσει το πιο εξωφρενικό προεκλογικό πρόγραμμα που έχουν εμφανίσει ποτέ οι Συντηρητικοί, υποστηρίζοντας ότι πρέπει οι γηραιότεροι πολίτες να πληρώνουν περισσότερα, ώστε να καλύπτεται το κόστος της περίθαλψης τους -ο γνωστός «φόρος άνοιας», όπως έχει ονομαστεί. Μπροστά στη γενικότερη κατακραυγή που προκάλεσε η πρόταση αυτή, η Μέι έσπευσε να ανασκευάσει, αλλά ήταν ήδη αργά.

Η φήμη της έπεσε κατακόρυφα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν με καχυποψία την ανένδοτη στάση της στο πολυσυζητημένο Brexit. Ωστόσο, το θέμα της ασφάλειας παραμένει για εκείνην και το κόμμα της στην πρώτη γραμμή -όπως και αυτό της τρομοκρατίας- κάτι που αναμένεται να της χαρίσει επιπλέον πόντους, μπροστά σε έναν αμήχανο, εν πολλοίς, Κόρμπιν, τον οποίο η «σκιώδης» υπουργός Παιδείας της Μέι έσπευσε να παρομοιάσει με «καθηγητή γεωγραφίας».

Στο εκλογικό κέντρο ωστόσο του Κόρμπιν, στο Ίνσλιγκτον, έχουν αρχίσει από τώρα να ανοίγουν μπουκάλια κερνώντας τους περαστικούς -και όλοι μένουν να δουν αν θα είναι αυτά της παρηγοριάς.

Οι αντίπαλοι του -και μάλιστα από το ίδιο του το κόμμα- έχουν βγει ήδη στις τηλεοράσεις, ακονίζοντας τα μαχαίρια τους και προετοιμάζοντας το σκηνικό της επόμενης μέρας.

Τα πάντα θα φανούν μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), που θα κλείσουν οι κάλπες και θα ανακοινωθούν τα πρώτα exit polls.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου