ΔΙΕΘΝΗ

Μέι ή Κόρμπιν; Τι δείχνουν οι πέντε τελευταίες δημοσκοπήσεις

μέι-ή-κόρμπιν-τι-δείχνουν-οι-πέντε-τελε-437262

Στις κάλπες προσέρχονται οι Βρετανοί σε μια εκλογική αναμέτρηση «θολό» τοπίο για την επόμενη μέρα στη χώρα.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 22:00 (τοπική ώρα, 00:00 ώρα Ελλάδας). Ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν προβλεφθεί για το Λονδίνο ώστε να επιτρέπεται η άμεση ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων αν χρειαστεί, ανακοίνωσαν οι αρχές, πέντε ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στη βρετανική πρωτεύουσα από την οποία σκοτώθηκαν 8 άνθρωποι. Αφού κλείσουν οι κάλπες θα γίνουν γνωστά τα exit polls, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό τα ξημερώματα της Παρασκευής. Συνολικά 47 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες.

“Οι Συντηρητικοί της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι διατηρούν μεγάλο προβάδισμα επί του Εργατικού Κόμματος, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών Kantar που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη μέσω διαδικτύου στο διάστημα 20-24 Απριλίου, δίνει ποσοστό 46% στους Συντηρητικούς ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 8ης Ιουνίου. Οι Εργατικοί βρίσκονται στο 24%, δηλαδή 22 μονάδες πίσω”, έγραφε το TheTOC πριν απο σχεδόν δυο μήνες, όταν οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν αρχικά μια μεγάλη διαφορά υπέρ των Συντηρητικών της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι.

Ενάμιση μήνα μετά, η εποχή που οι Συντηρητικοί της Τερέζας Μέι, τότε στο ζενίθ της δημοτικότητάς τους, προηγούνταν με διαφορά άνω των 20 μονάδων στις δημοσκοπήσεις, φαντάζει ήδη πολύ μακρινή.

Οι διχασμένοι Εργατικοί έδειχναν καταδικασμένοι εκ των προτέρων: πολλοί προεξοφλούσαν μάλιστα μια ήττα άνευ προηγουμένου που θα οδηγούσε ενδεχομένως ακόμη και στην αποχώρηση του Κόρμπιν από την ηγεσία, υπό την πίεση και των εσωκομματικών αντιπάλων του.

Πλέον, η κατάσταση –τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις– φαίνεται να έχει αλλάξει εντυπωσιακά. Ο Κόρμπιν εμφανίζεται να έχει αποκτήσει νέα δυναμική και, μολονότι οι Συντηρητικοί παραμένουν το φαβορί των εκλογών, η διαφορά των δύο κομμάτων έχει περιοριστεί σημαντικά, σε σημείο που λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις να προβλέπουν μεν μια νίκη της Μέι, αλλά με μικρή διαφορά και με μικρότερο προβάδισμα σε σχέση με πριν ένα μήνα.

Η μετεωρική άνοδος των Εργατικών (κόκκινη γραμμή) από την 1η Μαϊου μέχρι την 1η ΙουνίουΗ μετεωρική άνοδος των Εργατικών (κόκκινη γραμμή) από την 1η Μαϊου μέχρι την 1η Ιουνίου

Ετσι μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης δημοσιεύτηκαν 5 δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στους Συντηρητικούς της Μέι, με διαφορά από 5% έως 12%

Δημοσκόπηση ICM/Guardian: 12 μονάδες μπροστά οι Τόρις

Το προβάδισμα του Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι έναντι του Εργατικού Κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διευρύνθηκε στις 12 εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας ICM που δημοσίευσε η εφημερίδα Guardian την Τετάρτη το βράδυ, μία ημέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Το προβάδισμα των Τόρις εμφανίζεται αυξημένο κατά μία μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη κυλιόμενη έρευνα των ICM/Γκάρντιαν, η οποία δημοσιεύθηκε την 5η Ιουνίου. Κατά την δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε, το ποσοστό των Συντηρητικών ανέρχεται στο 46% (+1%), ενώ το ποσοστό των Εργατικών παρέμεινε αμετάβλητο στο 34%.

Δημοσκόπηση ComRes/Independent: 10 μονάδες μπροστά οι Τόρις

Το προβάδισμα του Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι έναντι του Εργατικού Κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι στις 10 εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes για τον βρετανικό Independent. Κατά την δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε, το ποσοστό των Συντηρητικών ανέρχεται στο 44%, ενώ το ποσοστό των Εργατικών είναι στο 34%.

Δημοσκόπηση Panelbase: 8 μονάδες μπροστά οι Τόρις

Το προβάδισμα του Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι έναντι του Εργατικού Κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρίσκεται στις 8 εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Panelbase. Κατά την δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε, το ποσοστό των Συντηρητικών ανέρχεται στο 44%, ενώ το ποσοστό των Εργατικών είναι στο 36%. Η έρευνα αυτή σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.018 ψηφοφόρων διεξήχθη από τη 2α ως την 7η Ιουνίου, τόσο πριν όσο και μετά την πολυαίμακτη επίθεση ισλαμιστών εξτρεμιστών στο Λονδίνο, την 3η Ιουνίου.

Δημοσκόπηση YouGov: 7 μονάδες μπροστά οι Τόρις

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της YouGov, το ποσοστό των Συντηρητικών ανέρχεται στο 42%, ενώ το ποσοστό των Εργατικών είναι στο 35%.

Δημοσκόπηση Kantar: 5 μονάδες μπροστά οι Τόρις

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Κantar, το ποσοστό των Συντηρητικών ανέρχεται στο 43%, ενώ το ποσοστό των Εργατικών είναι στο 38%. «Από τη δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας είδαμε μια φυγή (των ψηφοφόρων) από τους Συντηρητικούς προς τους Εργατικούς στις ηλικίες κάτω των τριάντα ετών, αλλά και μεταξύ των προχωρημένων μεσηλίκων», διευκρίνισε η εταιρεία.

Από την άλλη, η εφημερίδα Telegraph συγκέντρωσε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, από την 1η μέχρι την 6η Ιουνίου και έφτιαξε έναν άκρως κατατοπιστικό πίνακα με 12 δημοσκοπήσεις και δίπλα τις ποσοστιαίες μονάδες με τις οποίες προβλέπουν πως προηγείται η Μέι έναντι του Κόρμπιν.

Οι περισσότεροι συμφωνούν πως, όσο μεγάλη ή μικρή κι αν είναι η τελική διαφορά, η Μέι εντέλει θα στεφθεί νικήτρια των εκλογών.

Οι τελευταίες 12 δημοσκοπήσεις και δίπλα οι ποσοστιαίες μονάδες με τις οποίες προβλέπουν πως προηγείται η Μέι έναντι του ΚόρμπινΟι τελευταίες 12 δημοσκοπήσεις και δίπλα οι ποσοστιαίες μονάδες με τις οποίες προβλέπουν πως προηγείται η Μέι έναντι του Κόρμπιν

Πόσο αξιόπιστες είναι οι δημοσκοπήσεις;

Τα βρετανικά ΜΜΕ είναι επιφυλακτικά, καθώς έχουν… καεί στο χυλό, οπότε φυσάνε και το γιαούρτι, λόγω του πρόσφατου -αποτυχημένου- δημοσκοπικού τους παρελθόντος.

Θυμίζουμε πως πριν από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, τον Μάιο του 2015, οι δημοσκοπήσεις έφεραν τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς να μάχονται στήθος με στήθος για την πρωτιά. Σε βαθμό μάλιστα που υπέθετε κανείς ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν θα εξασφάλιζε απόλυτη πλειοψηφία. Τελικά οι Τόρις, που κυβερνούσαν από το 2010 σε συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, κέρδισαν μόνοι τους απόλυτη πλειοψηφία.

Η δεύτερη “πατάτα” ήταν στο Brexit, όταν οι δημοσκοπήσεις έδιναν επί μακρόν στο στρατόπεδο της παραμονής τη νίκη στο δημοψήφισμα που οργάνωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον. Το αποτέλεσμα: οι εκλογείς επέλεξαν την έξοδο από την ΕΕ τον Ιούνιο του 2016 και ο Κάμερον αναγκάστηκε να παραχωρήσει τη θέση του στη Μέι.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου