ΔΙΕΘΝΗ

Απεβίωσε ο βραβευμένος συγγραφέας Χουάν Γκοϊτισόλο στο Μαρακές

απεβίωσε-ο-βραβευμένος-συγγραφέας-χο-441059

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 86 ετών στην κατοικία του στο Μαρακές του Μαρόκου, έχοντας γύρω του αγαπημένα του πρόσωπα, άφησε ο Ισπανός συγγραφέας Χουάν Γκοϊτισόλο, σύμφωνα με το πρακτορείο που τον εκπροσωπεί.

Λογοτέχνης και δοκιμιογράφος, τιμήθηκε το 2014 με το βραβείο «Θερβάντες», το οποίο θεωρείται το Νόμπελ της ισπανόφωνης λογοτεχνίας. Τους τελευταίους μήνες αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, μ’ ένα κάταγμα στο ισχίο να τον υποχρεώνει να μετακινείται με αναπηρική καρέκλα.

Ευρύτερα γνωστός ως ο συγγραφέας «των δύο όχθων», επειδή υπερασπιζόταν τον αραβικό κόσμο και είχε αδυναμία στη Λατινική Αμερική. Ήταν γνωστός για τους αφηγηματικούς πειραματισμούς του και για το ιδιαίτερο και απρόβλεπτο στυλ του, καρπό της πνευματικής ανεξαρτησίας του.
Ο Χουάν Γκοϊτισόλο γεννήθηκε το 1931 στη Βαρκελώνη και έχει γράψει πολυάριθμα μυθιστορήματα, ρεπορτάζ και δοκίμια. Η διαδρομή του άρχισε το 1954 με την έκδοση του βιβλίου του «Παιχνίδια χεριών».
Το έργο του, που εκδόθηκε στο Παρίσι, το Μεξικό και το Μπουένος Άιρες, λογοκρίθηκε εν μέρει στη συνέχεια από τη δικτατορία του Φράνκο, στην οποία ήταν αντίθετος. Είχε εξάλλου εγκατασταθεί στο Παρίσι στο τέλος της δεκαετίας του ‘50 για να διαφύγει από το τυραννικό καθεστώς και δεν επέστρεψε ποτέ για να μείνει μόνιμα στη χώρα του.

Το τελευταίο του μυθιστόρημα «Εξόριστος από εδώ και από εκεί» εκδόθηκε το 2008.

Εκτός από το βραβείο «Θερβάντες», ο συγγραφέας είχε τιμηθεί μεταξύ άλλων:

  • με το Εθνικό Βραβείο των Ισπανικών Γραμμάτων (2008) και
  • με το βραβείο λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας Χουάν Ρούλφο (2004).

zougla.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου