ΔΙΕΘΝΗ

Γερουσιαστές επιδιώκουν να εμποδίσουν την πώληση-μαμούθ όπλων από τις ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία

γερουσιαστές-επιδιώκουν-να-εμποδίσο-453003

Αμερικανοί γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα εισήγαγαν νομοθεσία χθες που σκοπεύει να εμποδίσει τουλάχιστον τμήμα της πώλησης όπλων που συμφώνησε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τη Σαουδική Αραβία.

Ο Ρεπουμπλικανός Ραντ Πολ και οι Δημοκρατικοί Κρις Μέρφι και Αλ Φράνκεν εισήγαγαν ένα ψήφισμα αποδοκιμασίας στη Γερουσία, ώστε να εξαναγκάσουν το σώμα σε ψηφοφορία για το αν θα πρέπει να εμποδιστεί μέρος της πώλησης στην αραβική χώρα.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας έλαβε επίσημη κοινοποίηση για την αναμενόμενη πώληση στις 19 Μαΐου.

Ο νόμος του 1976 περί Ελέγχου Εξαγωγής Όπλων επιτρέπει σε έναν γερουσιαστή να θέσει σε αναγκαστική ψηφοφορία μια πώληση όπλων, αφού ειδοποιηθεί επισήμως το Κογκρέσο ότι επίκειται το βήμα αυτό.

Οι τρεις γερουσιαστές εισήγαγαν ένα παρόμοιο ψήφισμα πέρυσι, το οποίο στόχευε στην απαγόρευση της πώλησης ερπυστριοφόρων και άλλου υλικού συνολικής αξίας 1,15 δις δολαρίων (1,02 δις ευρώ) στη Σαουδική Αραβία. Το μέτρο καταψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία.

Η Σαουδική Αραβία αποτέλεσε την πρώτη στάση στο πρώτο διεθνές ταξίδι του Τραμπ στην αρχή της εβδομάδας και ο Αμερικανός πρόεδρος σηματοδότησε την επίσκεψη ανακοινώνοντας τη συμφωνία πώλησης στις 20 Μαΐου, στο Ριάντ. Η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να αγοράσει όπλα αξίας 110 δις δολαρίων (98 δις ευρώ), με τη δυνατότητα αύξησης σε 350 δις δολάρια (312 δις ευρώ) σε διάστημα μίας δεκαετίας.

Οι γερουσιαστές θέλουν να εμποδίσουν τμήμα που αναλογεί σε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια (446 εκατ. ευρώ) της πώλησης και αφορά σε τηλεκατευθυνόμενα όπλα ακριβείας και άλλα πολεμοφόδια.

«Δεδομένης της υποστήριξης στο παρελθόν από τη Σαουδική Αραβία της τρομοκρατίας, τις χαμηλές επιδόσεις της σε ανθρώπινα δικαιώματα, και τις αμφιλεγόμενες τακτικές της στον πόλεμο στην Υεμένη, το Κογκρέσο πρέπει να αναλογιστεί προσεκτικά και να συζητήσει ενδελεχώς εάν το να τους πουλήσουμε οπλισμό δισεκατομμυρίων δολαρίων εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά μας συμφέροντα αυτήν τη στιγμή» είπε ο Πολ σε δήλωση.

Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων επίσης ανέλαβαν δράση χθες για την ίδια πώληση. Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τεντ Γιόχο και ο Δημοκρατικός Τεντ Λιου έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Ξένων Υποθέσεων της Βουλής για να ζητήσουν ακρόαση, ώστε να εξεταστεί η πώληση τηλεκατευθυνόμενων όπλων ακριβείας στο Ριάντ.

Η κυβέρνηση του πρώην προέδρου, Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα, είχε αναστείλει τη σχετική πώληση τον Δεκέμβριο λόγω ανησυχίας για τη στρατιωτική επιχείρηση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της εναντίον της Υεμένης και για τον υψηλό αριθμό θανάτων αμάχων.

Ο Τραμπ όμως έχει δηλώσει ότι θέλει να ενθαρρύνει τις διεθνείς πωλήσεις όπλων ως τρόπο αύξησης των θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου