ΔΙΕΘΝΗ

Πυρηνική επιστήμονας η μητέρα του καμικάζι του Μάντσεστερ. Της τηλεφώνησε πριν την επίθεση

πυρηνική-επιστήμονας-η-μητέρα-του-καμ-454106

Ο βομβιστής αυτοκτονίας Σαλμάν Αμπέντι μίλησε με τη μητέρα του στη Λιβύη, η οποία, σύμφωνα με την Daily Mail, είναι πυρηνική επιστήμονας, λίγο πριν πυροδοτήσει τη βόμβα στο Μάντσεστερ Αρένα το βράδυ της Δευτέρας.

Πηγή ασφαλείας της Λιβύης δήλωσε στο BBC’s Newsnight ότι ο Αμπέντι τηλεφώνησε στον αδερφό του στη Λιβύη λέγοντάς του να του τηλεφωνήσει η μητέρα του Σάμια Ταμπάλ. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, η μητέρα του αποφοίτησε ανάμεσα στους κορυφαίους από το Πανεπιστήμιο της Τρίπολης.

Από την άλλη σύμφωνα με αμερικανικά Μέσα που επικαλούνται αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, η μητέρα του Αμπέντι φοβόταν ότι ο γιος της είχε ριζοσπαστικοποιηθεί. Επίσης, φέρεται να είπε στις αρχές ότι ο γιος της είχε ριζοσπαστικοποιηθεί.

Ειδικότερα, μιλώντας στο NBC αξιωματούχος της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η οικογένεια του τρομοκράτη είχε ενημερώσει για τον 22χρονο καθώς φοβόταν ότι είχε γίνει «επικίνδυνος».

Όπως αποκαλύφθηκε επίσης, η μητέρα του καμικάζι είναι στενή φίλη της συζύγου ενός πρώην διοικητή της Αλ Κάιντα, ο οποίος κάποτε ήταν στη λίστα των πιο περιζήτητων τρομοκρατών του FBI, ο οποίος είχε επικηρυχθεί με 20 εκατομμύρια δολάρια.

Ο βετεράνος της Αλ Κάιντα, Αμπού Άνας αλ-Λίμπι, έζησε πέντε χρόνια στο Μάντσεστερ καθώς πήρε πολιτικό άσυλο στη Βρετανία το 1995.

Αργότερα όμως ήταν ύποπτος ότι βοήθησε στο σχεδιασμό των βομβιστικών επιθέσεων το 1998 στις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Τανζανία και την Κένυα. Οι σχεδόν ταυτόχρονες θηριωδίες στο Νταρ ες Σαλάμ και το Ναϊρόμπι άφησαν πίσω τους 224 νεκρούς και 4.500 τραυματίες.

Η σύζυγός του Ουμ Αμπντούλ Ραχμάν, όπως αποκαλύφθηκε χθες, φοιτούσε μαζί με την μητέρα του Αμπέντι στη Λιβυκή πρωτεύουσα. Ταυτόχρονα οι δύο γυναίκες φέρονται να έζησαν μαζί στο Μάντσεστερ για μερικά χρόνια.

Ο αλ-Λίμπι επέστρεψε στη Λιβύη από την Αγγλία το 2000 και συνελήφθη από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στην Τρίπολη το 2013. Πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, δύο χρόνια αργότερα, στην ηλικία των 50.

Στενός φίλος της οικογένειας Αμπέντι δήλωσε χθες στην Mail: «Είμαι βέβαιος ότι η μητέρα και ο πατέρας του Σαλμάν είναι πολύ συγκλονισμένοι από αυτό που έκανε. Είναι πολύ λυπηρό γιατί η μητέρα τους είναι πολύ έξυπνη. Είπε στη σύζυγό μου ότι ήταν πυρηνικός μηχανικός και ότι πήρε εξαιρετικούς βαθμούς στις εξετάσεις της. Αποφοίτησε στην κορυφή της τάξης της από το Πανεπιστήμιο της Τρίπολης».

Όπως σημειώνει η Daily Mail, άλλος γνωστός τζιχαντιστής με συνδέσμους στο νότιο Μάντσεστερ είναι καλός γνώστης στην κατασκευή βομβών. Πρόκειται για τον Αμπντ αλ-Μπασέτ Αζούζ, 48 ετών, που κάποτε είχε καταχωρηθεί από τις ΗΠΑ ως ένας από τους 10 πιο επικίνδυνους τρομοκράτες παγκοσμίως.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου