ΔΙΕΘΝΗ

Αυτός είναι ο τρομοκράτης που αιματοκύλισε το Μάντσεστερ

αυτός-είναι-ο-τρομοκράτης-που-αιματοκ-455540

Στη δημοσιότητα έδωσαν οι βρετανικές αρχές την φωτογραφία του Σαλμάν Αμπέντι, του 22χρονου Λίβυου γεννημένου στη Βρετανία που αιματοκύλισε το βράδυ της Δευτέρας το Μάντσεστερ. Στη φωτογραφία που έχει τραβηχτεί πριν από κάποια χρόνια ο Αμπέντι φαίνεται να παρακολουθεί κάποιου είδους μάθημα σε τζαμί. Όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ ο Αμπέντι ήταν γνωστός στις βρετανικές αρχές. Τόσο ο Σαλμάν όσο και ο αδερφός του Ισμαήλ, που φέρεται να έχει συλληφθεί λίγες ώρες μετά το μακελειό, ήταν συχνοί επισκέπτες στο τζαμί του Ντίντσμπουρι.

Η τρομοκρατική επίθεση το βράδυ της Δευτέρας στο Manchester Arena, μετά το τέλος της συναυλίας της τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε έχει προκαλέσει παγκόσμιο σοκ κι αποτροπιασμό έχει προκαλέσει

Ο τραγικός απολογισμός είναι 22 νεκροί, 15 αγνοούμενοι και 120 τραυματίες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.

Στο υψηλότερο επίπεδο ο συναγερμός στη Βρετανία

Το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στη Βρετανία ανέβηκε από «σοβαρό» σε «κρίσιμο», το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού στην πεντάβαθμη κλίμακα της χώρας, δήλωσε αργά χθες το βράδυ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πιθανότητα ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη ομάδα ατόμων που συνδέονται με την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ», τόνισε η Μέι με δήλωσή της που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Όπως τόνισε το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής «δεν σημαίνει απλά ότι μια επίθεση είναι πολύ πιθανή, αλλά μια επιπλέον επίθεση μπορεί να είναι άμεση».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα υποστηρίξουν το έργο της αστυνομίας για την ασφάλεια βασικών τοποθεσιών και στρατιώτες θα παραταχθούν σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και αθλητικά γεγονότα.

To χρονικό της τραγωδίας

To τραγικό περιστατικό συνέβη την Δευτέρα το βράδυ γύρω στις 22.30 ωρα Αγγλίας (00.30 ώρα Ελλάδος) όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, την ώρα που χιλιάδες οπαδοί αποχωρούσαν από συναυλία της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε στο «Μάντσεστερ Αρένα».

Η βόμβα θανάτου με την οποία ήταν ζωσμένος, είχε καρφιά και βίδες με αποτέλεσμα, εκτός από το αιματοκύλισμα εντός του φουαγιέ, και τον ακαριαίο θάνατο του δράστη.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter φαίνονται θαυμαστές της Αριάνα Γκράντε, πολλοί εκ των οποίων νεαροί σε ηλικία, να φωνάζουν και να τρέχουν έξω από το κτίριο. Δεκάδες γονείς αναζητούσαν σε κατάσταση πανικού τα παιδιά τους, αναρτώντας φωτογραφίες τους και ζητώντας πληροφορίες μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

“Υπάρχουν άνθρωποι που είναι πολύ πολύ σοβαρά τραυματισμένοι και για τους οποίους απαιτείται εντατική παρακολούθηση, αλλά και άνθρωποι που θα παραμείνουν στο νοσοκομείο για πολύ καιρό” δήλωσε ο Τζον Ρους επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας του Μάντσεστερ.

«Σε αυτό το στάδιο πιστεύουμε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από έναν άνδρα», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας του Μάντσεστερ Ίαν Χόπκινς στους δημοσιογράφους. «Προτεραιότητα μας είναι να καθορίσουμε αν έδρασε μόνος ή ως μέλος ενός δικτύου», πρόσθεσε.

«Ο δράστης (…) πέθανε στο στάδιο. Πιστεύουμε ότι έφερε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, τον οποίο πυροδότησε προκαλώντας αυτό το τραγικό συμβάν», εξήγησε ο Χόπκινς.

Τα τρία αναγνωρισμένα θύματα

Eνα 8χρονο κορίτσάκι με καταγωγή από την Κύπρο, μια 18χρονή και ένας 26χρονος είναι τα τρία πρώτα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης, ενώ άγνωστα παραμένουν τα στοιχεία για ακόμη 19 νεκρούς.

Σάφι Ρόουζ Ρούσσου, 8 ετών

Η 8χρονη Σάφι Ρόουζ Ρούσσου, κυπριακής καταγωγής συγκαταλέγονταν στους αγνοούμενους του μακελειού και ήταν ο πρώτος επιβεβαιωμένος νεκρός του μακελειού. Ο θείος της 8χρονης, Κρις Ρούσσος ενημέρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η ανιψιά του είναι νεκρή, όπως ανέφερε αρμόδιος του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών.

Σε νοσοκομεία του Μάντσεστερ νοσηλεύονται η μητέρα και η αδελφή της οκτάχρονης έχοντας τραυματιστεί από θραύσματα του εκρηκτικού μηχανισμού, ωστόσο η κατάστασή τους δεν κρίνεται σοβαρή.

Ο διευθυντής του σχολείου της 8χρονης Saffie συγκινημένος περιορίστηκε να δηλώσει στη Βρετανική εφημερίδα Guardian: “ H Saffie ήταν απλά ένα πανέμορφο μικρό κορίτσι με όλη τη σημασία της λέξεως. Ολοι την αγαπούσαμε”.

Ο διευθυντής του σχολείου της 8χρονης Saffie συγκινημένος περιορίστηκε να δηλώσει στη Βρετανική εφημερίδα Guardian: “ H Saffie ήταν απλά ένα πανέμορφο μικρό κορίτσι με όλη τη σημασία της λέξεως. Ολοι την αγαπούσαμε”.

Τζορτζίνα Κάλαντερ, 18 ετών

Η Τζορτζίνα Κάλαντερ, την οποία τα βρετανικά μέσα αποκαλούν «superfan» της Ariana Grande ήταν 18 ετών και είχε παρακολουθήσει και στο παρελθόν συναυλίες της 23χρονης τραγουδίστριας.

Τζον Ατκινσον, 26 ετών

Ο 26χρονος Τζον Άτκινσον από το Ράτκλιφ είναι το τρίτο αναγνωρισμένο θύμα της επίθεσης.

Ο άτυχος άνδρας έφευγε από τη συναυλία της Αριάνα Γκράντε όταν πυροδοτήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός.

Αναζητούν συγγενείς και φίλους στο διαδίκτυο

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά στο Twitter στρέφονται οι συγγενείς και οι φίλοι των ανθρώπων που πήγαν στη συναυλία της Ariana Grande ζητώντας πληροφορίες και βοήθεια.

«Εξακολουθούν να αγνοούνται αλλά σας παρακαλούμε βοηθήστε για να βρεθούν», είναι ένα από τα μηνύματα στη λίστα με το hashtag #manchestermissing.

Ενας άλλος χρήστης έχει ανεβάσει τις φωτογραφίες με τα πρόσωπα ανθρώπων που αγνοούνται και όσων στο μεταξύ έχουν βρεθεί και καλεί τους άλλους χρήστες να αναδημοσιεύουν την ανάρτηση έως ότου όλοι οι αγνοούμενοι βρεθούν.

«Η Γουέντι Φάουελ αγνοείται. Η τελευταία φορά που εθεάθη ήταν στην είσοδο του σταδίου. Παρακαλούμε βοηθήστε», γράφει άλλος χρήστης:

Ο πρίγκηπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα εξέφρασαν την θλίψη τους για την επίθεση κάνοντας λόγο για θηριωδία. “Οι λέξεις δεν μπορούν να εκφράσουν με ακρίβεια αυτό που τόσο πολλές οικογένειες πρέπει να αισθάνονται αυτήν την απίστευτα δύσκολη στιγμή” αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Καρόλου και της Καμίλα.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Amaq που πρόσκειται στην οργάνωση.

Το ΙΚ ανέφερε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε με εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στη συναυλία στο στάδιο Manchester Arena.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι το Ισλαμικό Κράτος ευθύνεται για την επίθεση όπως δήλωσε ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

“Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Μάντσεστερ αν και αναλαμβάνει την ευθύνη για σχεδόν όλες τις επιθέσεις. Δεν έχουμε ακόμη επιβεβαιώσει αυτή τη σχέση” είπε ο Νταν Κόουτς, ο Διευθυντής της υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών, καταθέτοντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

Ποιος ειναι ο δράστης, Σαλμάν Ανμπεντί

Ενας 22χρονος, παιδί προσφύγων από τη Λιβύη, πολιτικών αντιπάλων του Μουαμάρ Καντάφι είναι σύμφωνα ο βομβιστής αυτοκτονίας που σκόρπισε τον θάνατο στο Manchester Arena το βράδυ της Δευτέρας.Οι αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν αναφέρει νωρίτερα ότι βομβιστής είναι ο 22χρονος Σαλμάν Ανμπεντί, γιος Λίβυων που ζήτησαν άσυλο στη Βρετανία από την εποχή που στην χώρα τους κυβερνούσε ο δικτάτορας Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Σαλμάν γεννήθηκε το 1994 και είναι το νεότερο παιδί της οικογένειας, έχοντας τρία αδέρφια μεγαλύτερα από αυτόν. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στο Μάντσεστερ, είχε δύο αδερφούς και μια αδερφή.

Οι γονείς του – και οι δύο γεννημένοι στη Λιβύη – έμεναν αρχικά στο Λονδίνο και πριν από 10 χρόνια μετακόμισαν μαζί με όλη την οικογένεια στην περιοχή Φάλοουφιλντ του Μαντσεστερ.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι γονείς του δράστη της επίθεσης μαζί με την κόρη τους επέστρεψαν πρόσφατα στη Λιβύη.

Στο σπίτι που όπως πιστεύεται κατοικούσε ο 22χρονος έγινε το απόγευμα της Τρίτης έφοδος από άνδρες της αστυνομίας, οι οποίοι σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής πραγματοποίησαν ελεγχόμενες εκρήξεις.

“Προτεραιότητά της αστυνομίας και της αντιτρομοκρατικής είναι να συνεχίσουμε να αναζητούμε εάν ενεργούσε μόνος του ή αν αποτελούσε μέρος ενός μεγαλύτερου δικτύου” δήλωσε ο Ιαν Χόπκινς, αστυνομικός διευθυντής του Μάντσεστερ σε έκτακτη συνέντευξη τύπου.

Στο μεταξύ, ένας 23χρονος συνελλήφθη από τις βρετανικές αρχές στην περιοχή του νότιου Μάντσεστερ με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι συνδέεται με το χτεσινό μακελειό. Mάλιστα η Daily Mail αναφέρει πως πρόκειται για τον αδελφό του Λίβυου μακελάρη.

Στα κοινωνικά δίκτυα δημοσιεύτηκε μια φωτογραφία ενός άνδρα με χειροπέδες ο οποίος προσαγάγεται από αστυνομικούς. Ωστόσο δεν έχει διασταυρωθεί η πληροφορία ότι πρόκειται για τον 23χρονο συλληφθέντα.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας συνεχίζουν τις έρευνες προκειμένου να εξακριβώσουν εάν άλλα πρόσωπα εμπλέκονται στην επίθεση αυτοκτονίας.

«Ενημερώνομαι από την αστυνομία για την εξέλιξη των ερευνών που συνεχίζονται και τόσο οι αστυνομικές αρχές όσο και οι υπηρεσίες ασφαλείας εργάζονται, προφανώς, με στόχο να επιβεβαιώσουν εάν μια μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων ενεπλάκη στο συγκεκριμένο περιστατικό» επισήμανε η Μέι στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι οι αρχές σκοπεύουν να εφαρμόσουν περαιτέρω μέτρα ασφαλείας στους χώρους εκδηλώσεων με στόχο να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών ενόψει των θερινών φεστιβάλ και εκδηλώσεων.

Η αστυνομία προχωρά σε εφόδους σε σπίτια υπόπτων. Το απόγευμα της Τρίτης πυροτεχνουργοί προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη σε ένα σπίτι στην συνοικία Φάλοουφίλντ του Μάντσεστερ. Σύμφωνα με το Sky News η επιχείρηση στο συγκεκριμένο σημείο έχει άμεση σχέση με την εν εξελίξει έρευνα για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Manchester Arena.

Βίντεο κατέγραψε τον βομβιστή αυτοκτονίας

Βίντεο από κάμερα ασφαλείας που έχει καταγράψει τον βομβιστή αυτοκτονίας να κινείται μέσα στο στάδιο Manchester Arena και να πυροδοτεί το εκρηκτικό μηχανισμό, έχουν στα χέρια τους οι βρετανικές διωκτικές αρχές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian ο βομβιστής αυτοκτονίας ενεργοποίησε την βόμβα η οποία πιστεύεται βρισκόταν μέσα σε μια τσάντα. Η βόμβα περιγράφεται ως “αυτοσχέδια”, δημιουργήθηκε σε Βρετανία και χαρακτηρίζεται ως “πρόχειρη” αλλά και ταυτόχρονα “σταθερή” ώστε να μπορεί να μεταφερθεί και να εκραγεί με καταστροφικά αποτελέσματα.

Ο 22χρονος δράστης είχε δελτίο ταυτότητας επάνω του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της Guardian.

Ανώτερος αξιωματούχος των αρχών ασφαλείας δήλωσε στην εφημερίδα ότι η συγκεκριμένη τρομοκρατική επίθεση – με το στοιχείο της δημιουργίας μιας βόμβας επί βρετανικού εδάφους – αποτελεί την πράξη που έχει μεταβάλει το σκηνικό της τρομοκρατίας στη Βρετανία και τονίζει ότι επιτυχής βομβιστική επίθεση δεν είχε συμβεί στη χώρα από το 2005.

Αγνωστο παραμένει αν ο 22χρονος Σλαμάν Αμπεντί κατασκεύασε μόνος του την βόμβα ή είχε βοήθεια από κάποιον.

Ολονυχτία για τα θύματα του μακελειού

Η αστυνομία του Μάντσεστερ ανακοίνωσε ότι απόψε θα γίνει ολονυκτία για τα θύματα της επίθεσης στην πλατεία Αλμπερτ στο κέντρο της πόλης, στην οποία θα παραστεί και ο δήμαρχος Αντι Μπέρναμ. Στην ανακοίνωση η αστυνομία τονίζει: “Παρά το γεγονός ότι η περιοχή γύρω από την Manchester Arena είναι αποκλεισμένη, θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους πολίτες ότι η πόλη δεν θα ηττηθεί. Η πόλη είναι ανοικτή για δουλειές.”

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου