ΔΙΕΘΝΗ

Τρομοκρατικό χτύπημα στο Manchester – 22νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες

τρομοκρατικό-χτύπημα-στο-manchester-22νεκροί-κ-456920

Με αίμα βάφτηκε η συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ, καθώς μετά το τέλος της σημειώθηκαν εκρήξεις με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 22 άνθρωποι σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις της αστυνομίας. Η αστυνομία του Μάντσεστερ επιβεβαίωνε τα χαράματα της Τρίτης τον τραγικό απολογισμό με 22 έως τώρα νεκρούς και 60 τραυματίες.

Πρόκειται για το σοβαρότερο τρομοκρατικό χτύπημα που δέχθηκε η Βρετανία την τελευταία περίοδο μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις του 2005. Κατά τα φαινόμενα και χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη ανακοίνωση, η έκρηξη προκλήθηκε από καμικάζι ζωσμένο με εκρηκτικά.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μάντσεστερ ανακοίνωσε πως οι Αρχές αντιμετωπίζουν την υπόθεση ως τρομοκρατικό χτύπημα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Ισλαμικό Κράτος πανηγυρίζει στο διαδίκτυο, αλλά οι αστυνομικές αρχές της Μ. Βρετανίας δεν έχουν καταλήξει σε τελικό πόρισμα.

Η αστυνομία του Μάντσεστερ “πιάστηκε στον ύπνο” και καθυστέρησε να επιβεβαιώσει το γεγονός και πολύ περισσότερο να ανακοινώσει από τι προκλήθηκαν οι εκρήξεις. Πολύ αργότερα άρχισε να κάνει λόγο για ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.
Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για τρομοκρατική επίθεση αυτοκτονίας.

Ο “εφιάλτης του Μπατακλαν” στο Παρίσι ήταν όμως παρών.
Εκτός από τους νεκρούς και τους πολλούς τραυματίες στο στάδιο καταγράφεται και ένα άλλο φαινόμενο. Μεγάλος αριθμός παιδιών χάθηκαν. Έχασαν τους γονείς και τους φίλους τους και δεν είχαν που να πάνε ή πως να τους αναζητήσουν. Χαρακτηριστική ήταν η ανακοίνωση του γνωστού ξενοδοχείου του Μάντσεστερ Holliday Inn, ότι στους χώρους του έχουν καταφύγει πάνω από 50 παιδιά, που αναζητούν τους δικούς τους. Την ίδια στιγμή, οι πολίτες του Μάντσεστερ άνοιξαν τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν ανθρώπους που έχουν χαθεί ή δεν μπορούν να φύγουν από την πόλη.

Η αστυνομία την ίδια στιγμή περιοριζόταν να ανακοινώσει λακωνικά: “Αντιμετωπίζουμε ένα πολύ σοβαρό περιστατικό”.

Τα περιβόητα βρετανικά μέτρα ασφαλείας και ετοιμότητας όμως είχαν ήδη καταρρεύσει.

Και ο διεθνείς τύπος όμως δεν εμφάνισε καλύτερη εικόνα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το BBC καθυστέρησε πολύ να δώσει την είδηση και ακόμη περισσότερο κάποιες πρώτες πληροφορίες. Το ίδιο και το Skynews.
Πρώτο βγήκε το αμερικανικό CNN, που έχει αυξημένο ενδιαφέρον εκτός από το ενδεχόμενο τρομοκρατίας και λόγω καταγωγής της Αριάνα Γκράντε.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της σύγχησης που επικράτησε είναι οι πληροφορίες που μετέδιδε το RT. Υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι είναι πολύ πιθανό η έκρηξη να προκλήθηκε από… τεράστια μπαλόνια φουσκωμένα με αέριο. Κατά μια άλλη εκδοχή οι εκρήξεις προκλήθηκαν από βραχυκύκλωμα στις εγκαταστάσεις του σταδίου.

Οι πρώτες εικόνες όμως άρχισαν σταδιακά να δίνουν τη διάσταση του γεγονότος. Στο στάδιο υπήρχαν νεκροί και τραυματίες. Σύγχυση και πανικός.

Η βρετανική αστυνομία αρκέστηκε να επιβεβαιώσει σε ανάρτησή της στο Twitter ότι “υπάρχουν νεκροί” στο στάδιο του Μάντσεστερ καθώς και τραυματίες. Και πάλι όμως δεν ήταν σε θέση να δώσει τα αίτια των εκρήξεων.

Όλη η περιοχή αποκλείστηκε και στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις καθώς και ασθενοφόρα για να παραλάβουν τους τραυματίες.
Αμέσως, μετά τα πρώτα λεπτά του πανικού τόσο η αστυνομία όσο και οι διοργανωτές αναζήτησαν την τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε. Τελικά από τύχη και μόνο διαπιστώθηκε ότι ήταν καλά στην υγεία της.

Η Evie Brewster, που ήταν στην συναυλία, αποκάλυψε ότι
«Η Αριάνα Γκράντε είχε μόλις τελειώσει το τελευταίο τραγούδι της και έφυγε από τη σκηνή όταν ακούστηκε μια πολύ ισχυρή έκρηξη. Ξαφνικά όλοι άρχισαν να ουρλιάζουν και να τρέχουν προς την έξοδο. Μπορούσαμε να ακούσουμε τις σειρήνες από τα περιπολικά και τα ασθενοφόρα. Ήταν τρομακτικό. Υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι που προσπαθούσαν να βγουν έξω παράλληλα. Όλοι ούρλιαζαν και έκλαιγαν. Το μέρος είχε γεμίσει καπνό και μύριζε καμένο. Η έκρηξη ακούστηκε μέσα από το κτήριο».

Ο σιδηροδρομικός σταθμός Victoria Που βρίσκεται δίπλα στο Manchester Arena έκλεισε προσωρινά και τα τρένα δεν μπορούν ούτε να φύγουν ούτε να πλησιάσουν στον σταθμό. Το Μάντσεστερ ήταν πια μια αποκλεισμένη πόλη.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter δείχνει μέλη του ακροατηρίου να ουρλιάζουν και να τρέχουν μέσα στο στάδιο.

Εκπρόσωπος της τραγουδίστριας είπε ότι “η Αριάνα είναι εντάξει. Διερευνούμε τί έχει γίνει”.






#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου