ΔΙΕΘΝΗ

Νέο πύραυλο εκτόξευσε χθες η Πιονγκγιάνγκ

νέο-πύραυλο-εκτόξευσε-χθες-η-πιονγκγι-457600

Σε νέα πυραυλική δοκιμή και μάλιστα αυτήν τη φορά, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς προχώρησε η Βόρειος Κορέα, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο από τη Νότιο Κορέα όσο και από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Μία εβδομάδα μετά την τελευταία πυραυλική δοκιμή και παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε τον πύραυλο από περιοχή κοντά στην Πουκτσάνγκ της επαρχίας Πιονγκάν, χθες το μεσημέρι (τοπική ώρα), όπως ανακοίνωσαν οι Ενοπλες Δυνάμεις της Νοτίου Κορέας.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για μία ακόμη φορά, απαίτησε από την Πιονγκγιάνγκ να μην κάνει άλλες τέτοιες δοκιμές, τονίζοντας ότι η Βόρειος Κορέα πρέπει να δείξει ειλικρινή δέσμευση στην αποπυρηνικοποίηση, με συγκεκριμένες ενέργειες. καταδίκη Τη νέα δοκιμή καταδίκασε κατ’αρχάς η Ιαπωνία, η οποία έχει μπει κατ’ επανάληψη στο στόχαστρο των δοκιμών του καθεστώτος της Βορείου Κορέας. Πάντως, ο συγκεκριμένος πύραυλος, όπως ανακοίνωσε το Τόκιο, δεν κατέληξε εντός της ΑΟΖ της Ιαπωνίας, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Νοτίου Κορέας ο πύραυλος στη χθεσινή δοκιμή κατέγραψε πτήση περίπου 500 χλμ.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε ανακοίνωσε ότι θα θέσει το θέμα στη Σύνοδο των G7, εκεί όπου θα είναι παρών και ο Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι η εποχή της «στρατηγικής υπομονής» με το καθεστώς της Βορείου Κορέας έχει τελειώσει, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει σε άλλες πιο δυναμικές λύσεις.

Δηλώσεις στον απόηχο της νέας πυραυλικής δοκιμής από τη Βόρειο Κορέα έκανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασκούν οικονομική και διπλωματική πίεση στην Πιονγκγιάνγκ. «Οι συνεχιζόμενες δοκιμές είναι απογοητευτικές, ενοχλητικές και τους καλούμε να σταματήσουν», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Fox News Sunday».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου