ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία Ράμα – Μπάσα για εκλογές μετά τις πιέσεις από ΗΠΑ και ΕΕ

συμφωνία-ράμα-μπάσα-για-εκλογές-μετά-460576

Με διαφορά μίας μόλις μέρας οι ΗΠΑ, μαζί και η ΕΕ, ασκώντας έντονες πιέσεις το τελευταίο διάστημα, δρομολόγησαν πολιτικές εξελίξεις μετά την ΠΓΔΜ και στην Αλβανία, όπου η αντιπολίτευση με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα αρνούνταν να πάρει μέρος στις εκλογές της 18 Ιουνίου, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Εντι Ράμα και οδηγώντας τη χώρα σε πολιτικό αδιέξοδο.

Χτες αναπάντεχα κάθισαν στο ίδιο τραπέζι ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα και συμφώνησαν ένα κοινό πλαίσιο για να πάνε σε εκλογές, με τον σχηματισμό μιας αντιπροσωπευτικής υπηρεσιακής κυβέρνησης. Ο Εντι Ράμα δεν θα παραιτηθεί αλλά θα υπάρξει ένας αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση κοινής επιλογής. Επίσης οι εκλογές αντί της 18 Ιουνίου που ήταν προγραμματισμένες θα πάρουν αναβολή μιας εβδομάδας και θα γίνουν στις 25 Ιουνίου. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε να επισκεφτεί την περασμένη Δευτέρα τα Τίρανα ο βοηθός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χόιτ Μπράιαν Γι, για να παράσχει ουσιαστικά έμμεση στήριξη στον Εντι Ράμα.

Επίσης άφησε ακάλυπτη την αντιπολίτευση, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών και στην περίπτωση που δεν συμμετάσχει η αντιπολίτευση, με μόνη προϋπόθεση αυτές να γίνουν με όλους τους τύπους και θα εγκριθούν από τον ΟΑΣΕ.

ΠΓΔΜ
Στα Σκόπια, όπου επίσης ο ρόλος του Χόιτ Μπράιαν Γι ήταν καθοριστικός, ώστε την περασμένη Τετάρτη να δεχτεί ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης Ζόραν Ζάεφ, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ άνοιξε πόλεμο με την πρέσβη της Γερμανίας Κριστίν Αλζάουερ.

Σε δηλώσεις του την κατηγόρησε ότι μετέφερε ψευδείς πληροφορίες στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και στη γερμανική κυβέρνηση. Το τελευταίο διάστημα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ασκεί την πιο έντονη κριτική στους Ιβάνοφ – Γκρούεφσκι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου