ΔΙΕΘΝΗ

Ανώμαλη προσγείωση για τον Ερντογάν

ανώμαλη-προσγείωση-για-τον-ερντογάν-461690

Ηρθε (στην Ουάσιγκτον), είδε (τον Αμερικανό πρόεδρο) και απήλθε… με άδεια τα χέρια, επιβεβαιώνοντας την κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, μια κρίση που συνεχίζεται και επί Τραμπ.

Η πρώτη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου έμελλε να καταλήξει σε ταπεινωτική αποτυχία για τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς αυτός δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη των Αμερικανών σε κανένα από τα τρία μεγάλα αιτήματά του (την έκδοση του Γκιουλέν, την απελευθέρωση του προφυλακισμένου στις ΗΠΑ επιχειρηματία Ριζά Ζαράμπ, και την περιθωριοποίηση των Κούρδων της Συρίας). Αντιθέτως, η «Washington Post», κορυφαία εφημερίδα της Ουάσιγκτον, τον «υποδέχτηκε» στις ΗΠΑ δημοσιεύοντας μακροσκελές άρθρο-άποψη του ίδιου του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ενδεικτική και η στάση των διεθνών μίντια, που έδειξαν τελικώς να ενδιαφέρονται περισσότερο για όσα επεισοδιακά συνέβησαν έξω από τον Λευκό Οίκο (τον ξυλοδαρμό φιλοκούρδων διαδηλωτών από τους μπράβους του Ερντογάν) παρά για τα όσα ειπώθηκαν εντός αυτού.

Πριν από τη συνάντηση με τον Τραμπ στην Ουάσιγκτον την Τρίτη, ο Ερντογάν έλεγε πολλά και απειλητικά: ότι «χάνει την υπομονή του» με τις ΗΠΑ, ότι θα βάλει «τελεία» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ότι φταίνε οι «άνθρωποι του Ομπάμα» που πιέζουν τη νέα αμερικανική κυβέρνηση προς «αντιτουρκικές» κατευθύνσεις κ.ά.

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος δεν είχε τίποτα για να πανηγυρίσει. Πολλοί εκτιμούν μάλιστα ότι η συνάντηση της περασμένης Τρίτης ήταν στην ουσία της περίπου τόσο «προβληματική» όσο και οι τελευταίες συναντήσεις του Ομπάμα με τον Ερντογάν το 2016.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε τον Τούρκο πρόεδρο στρώνοντας το κόκκινο χαλί, μέσα σε κλίμα διπλωματικής αβροφροσύνης. Επί της ουσίας, ωστόσο, το τετ α τετ των δύο ηγετών κράτησε λίγο (γύρω στα 15 λεπτά καθαρό χρόνο), χωρίς να καταλήξει σε γεφύρωση των διαφωνιών. Ενδεικτικό του κλίματος και το γεγονός ότι δεν ακολούθησε καν συνέντευξη Τύπου (όπως γινόταν επί Ομπάμα), με τους δύο ηγέτες να κάνουν μεν δηλώσεις, αλλά να μη δέχονται ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Ο Τραμπ υποστήριξε, λανθασμένα, ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν στον Λευκό Οίκο έπειτα από χρόνια. Δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Αγκυρα ενάντια στο ISIS και στο PKK, αποφεύγοντας ωστόσο να κάνει αναφορά στους Κούρδους της Συρίας (YPG) τους οποίους η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εφοδιάσει με βαρύ οπλισμό, παρά τις τουρκικές αντιδράσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκανε αναφορά ούτε στις υποθέσεις Γκιουλέν και Ζαράμπ, που «καίνε» τον Ερντογάν. Αντιθέτως, κάλεσε την Αγκυρα να απελευθερώσει έναν Αμερικανό πάστορα που έχει συλληφθεί στην Τουρκία κατηγορούμενος ως «γκιουλενιστής».

Βαρύς οπλισμός made in USA στους Κούρδους

Απτόητοι απέναντι στις τουρκικές απειλές, οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να εξοπλίσουν «πολύ σύντομα» τους Κούρδους της Συρίας (YPG) με ελαφρά όπλα, πυρομαχικά, πολυβόλα, θωρακισμένα οχήματα κ.ά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το πράσινο φως στις 9 Μαΐου, αξιολογώντας τον εξοπλισμό των Κούρδων ως κίνηση απαραίτητη για την επιτυχία της επερχόμενης στρατιωτικής επιχείρησης για την ανακατάληψη της πόλης Ράκα στη Συρία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε, επίσης, προ ημερών ότι η Μόσχα θέλει να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους «αξιόμαχους» Κούρδους της Συρίας (YPG).

Να σημειωθεί ότι η Ρωσία δεν συγκαταλέγεται καν στις χώρες που θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση. Οι Κούρδοι του Ιράκ, από την άλλη, προωθούν δημοψήφισμα μέσα στους επόμενους μήνες με αίτημα την ανεξαρτησία τους από τη Βαγδάτη.

ΠΗΓΗ: Εθνος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου