ΔΙΕΘΝΗ

Προσωρινή ανακούφιση από τη βροχόπτωση

προσωρινή-ανακούφιση-από-τη-βροχόπτω-851206

Ισχυρή βροχόπτωση σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Μόσχα, δίνοντας ανάσα στους κατοίκους της ρωσικής πρωτεύουσας. Πάντως, η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται και πάλι να ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου. Περίπου 14.000 πυροσβέστες εξακολουθούν να αγωνίζονται κατά των πυρκαγιών στη δυτική Ρωσία.
Η ατμόσφαιρα έχει καθαρίσει στη Μόσχα, ωστόσο υπάρχει μια ελαφρά μυρωδιά καπνού, ειδικά νωρίς το πρωί.
Στο μέτωπο των δασικών πυρκαγιών, περί τα 800.000 στρέμματα εξακολουθούσαν να φλέγονται την Πέμπτη, κυρίως γύρω από την πυρηνική εγκατάσταση του Σαρόφ, σε απόσταση 500 χιλιομέτρων ανατολικά της Μόσχας. Η φωτιά μάλιστα αναζωπυρώθηκε το πρωί της Παρασκευής, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται σε πόση απόσταση από την πυρηνική εγκατάσταση μαίνεται.
"Η εστία της φωτιάς που εμφανίσθηκε εδώ και δύο ημέρες στην ανατολική πλευρά του φυσικού καταφυγίου, όπου κεραυνός έπεσε σε πεύκα, έχει κερδίσει έδαφος και αποτελεί κίνδυνο σε κάποιο βαθμό", αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.
Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται σε ποια απόσταση βρίσκεται η φωτιά από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του κέντρου όπου κατασκευάζονται πυρηνικές κεφαλές.
Περί τα 2.600 άτομα αντιμετωπίζουν από τις 3 Αυγούστου τις πυρκαγιές στην περιοχή αυτή όπου ζουν περίπου 80.000 άνθρωποι και η πρόσβαση στην οποία είναι απαγορευμένη εξαιτίας της λειτουργίας του πυρηνικού κέντρου.
Η ρωσική κυβέρνηση έχει κάνει τον απολογισμό των 8.000.000 στρεμμάτων που κάηκαν κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων και της κατακόρυφης πτώσης της συγκομιδής εξαιτίας του καύσωνα, δεν έχει όμως ακόμη κάνει τον απολογισμό των συνεπειών του καύσωνα, ο οποίος μόνο στην περιοχή της Μόσχας προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.
Το πρακτορείο Interfax μετέδωσε την πληροφορία ότι τα νοσοκομεία της Μόσχας έχουν λάβει εντολή να μην αναγράφουν πλέον τον όρο «θερμοπληξία» ως αίτιο θανάτου.
Η υπηρεσία Υγείας της Μόσχας επικρίθηκε πριν από λίγες ημέρες από το υπουργείο Υγείας, διότι ανακοίνωσε ότι οι θάνατοι στην περιοχή της ρωσικής πρωτεύουσας διπλασιάσθηκαν εξαιτίας της ζέστης και των καπνών που έπνιξαν την περιοχή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου