ΔΙΕΘΝΗ

Ο Εντουάρ Φιλίπ ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

ο-εντουάρ-φιλίπ-ο-νέος-πρωθυπουργός-τη-463978

Το όνομα του νέου πρωθυπουργού ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο για την πρώτη του συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ. Πρόκειται για τον πρώην δήμαρχο της Χάβρης Εντουάρ Φιλίπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση του Μακρόν να επιλέξει ως πρωθυπουργό ένα πολιτικό που δεν ανήκει στο κόμμα του ως πρωθυπουργό δεν έχει προηγούμενο στη Γαλλία.

Επιλέγοντας έναν στενό συνεργάτη και σύμμαχο του Αλέν Ζιπέ, ο Μακρόν κατάφερε να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή του ότι θα επιχειρήσει να κυβερνήσει πέρα από την παραδοσιακή διαχωριστική γραμμή μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, κάτι που ελπίζει ότι θα τον βοηθήσει να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Όπως ήταν επόμενο η επιλογή του Μακρόν προκάλεσε αναταραχή στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών που έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η επιλογή του γάλλου προέδρου ήταν προσωπική.

Η πλήρης σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να ανακοινωθεί την Τρίτη και σύμφωνα με την υπόσχεση του Μακρόν θα περιλαμβάνει 15 υπουργούς, 7 γυναίκες και 7 άνδρες.

Εντουάρ Φιλίπ: Από Δήμαρχος, πρωθυπουργός της Γαλλίας

Απόφοιτος του Sciences Po, το 1992, απόφοιτος της ΕΝΑ ( «Marc Bloch», 1994-1996) o Eντουάρ Φιλίπ ξεκίνησε την καριέρα του στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 1997 με εξειδίκευση στο δίκαιο των δημοσίων συμβάσεων. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εντάχτηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα για τη στήριξη του Μισέλ Ροκάρ.

Το 2001, εντάχθηκε στην ομάδα του Αντουάν Ρουφενάτ τότε δημάρχου της Χάβρης, και έγινε Αντιδήμαρχος Νομικών Θεμάτων. Ο Φιλίπ έθεσε το 2002 υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές στο 8ο διαμέρισμα Seine-Maritime. Την ίδια χρονιά, ο Ζιπέ του ζήτησε να συμμετάσχει στην ίδρυση του κόμματος UMP, με στόχο να φέρει κοντά όλα τα πολιτικά κόμματα της δεξιάς και του κέντρου σε ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα. Κατείχε τη θέση του γενικού διευθυντή μέχρι το 2004 (παραίτηση του Ζιπέ). Μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Ζιπέ στο υπουργείο Περιβάλλοντος ο Φιλίπ εντάχθηκε στον όμιλο Areva ως διευθυντής δημοσίων υποθέσεων από το το 2007 έως το 2010.

Το 2008 εξελέγη Γενικός Σύμβουλος της Seine-Maritime στο δήμο της Χάβρης και εκλέγεται δήμαρχος στις 24 Οκτωβρίου 2010. Συμμετείχε στην ομάδα του Αλέν Ζιπέ αλλά και στην προεκλογική ομάδα του Φρανσουά Φιγιόν απ όπου αποχώρησε μετά το σκάνδαλο penelopegate.

Η επιλογή του πρωθυπουργού, ο οποίος θα επιφορτισθεί με τον σχηματισμό κυβέρνησης εντός των προσεχών 48 ωρών, είναι κρίσιμη καθώς ο Μακρόν επιδιώκει την διαμόρφωση πλειοψηφίας πριν από τις βουλευτικές εκλογές στις 11 και 18 Ιουνίου. Ο διορισμός πρωθυπουργού που προέρχεται από την γαλλική δεξιά θα μπορούσε να ωθήσει ορισμένα μέλη του κόμματος Les Republicains να θέσουν υποψηφιότητα με την προεδρική πλειοψηφία.

Το χρονικό όριο για την υποβολή υποψηφιοτήτων είναι στις 19 Μαΐου, αλλά το κίνημα La Republique en Marche! του Εμανουέλ Μακρόν θα ανακοινώσει το σύνολο των υποψηφίων του για τις βουλευτικές εκλογές μετά την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα των πρώτων 428 ονομάτων.

Στο Ματινιόν, το επιτελείο του Μπερνάρ Καζνέβ έχει κάνει τις προετοιμασίες ώστε η μεταβίβαση των εξουσιών να μπορεί να γίνει εντός της σημερινής ημέρας, δήλωσε πηγή της ομάδας του απερχόμενου πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα αναχωρήσει στην συνέχεια για το Βερολίνο, στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό για τον θερμό ευρωπαϊστή, ο οποίος, την ώρα του Brexit και της ανόδου του εθνικισμού, υποσχέθηκε να εργασθεί για την αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που βρίσκεται σε κρίση.«Ο κόσμος και η Ευρώπη έχουν σήμερα περισσότερο από ποτέ ανάγκη από την Γαλλία», δήλωσε χθες κατά την ομιλία του κατά την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων.«Η Ευρώπη που έχουμε ανάγκη θα αναμορφωθεί και θα επανεκκινήσει…Εχουμε ανάγκη από μία Ευρώπη περισσότερο αποτελεσματική, περισσότερο δημοκρατική, περισσότερο πολιτική διότι είναι το εργαλείο της ισχύος και της κυριαρχίας μας. Θα εργασθώ γι΄αυτό», δεσμεύθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η Αγγελα Μέρκελ, η οποία συναντήθηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν τον Μάρτιο, κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, θα τον υποδεχθεί τη Δευτέρα το βράδυ για δείπνο, έπειτα από μία συνομιλία που έχει ορισθεί για τις 17.30 τοπική ώρα και την συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει.

Η καγκελάριος της Γερμανίας ήταν η πρώτη ξένη ηγέτις που τον συνεχάρη τον βράδυ της νίκης του επί της Μαρίν Λεπέν, στις 7 Μαΐου. Φέρει τις ελπίδες «εκατομμυρίων» Γάλλων, Γερμανών και Ευρωπαίων», είχε πει τότε.

Oλοι οι άνθρωποι του προέδρου

Ένα από τα ηχηρά στελέχη της γαλλικής Κεντροδεξιάς, ο Ζαν Πιερ Ραφαρέν, πρώην συντηρητικός πρωθυπουργός της Γαλλίας, θα αναλάβει πιθανότατα το υπουργείο Εξωτερικών .Σήμερα ο Ραφαρέν δήλωσε ότι θα έχει επαφές με την κινεζική ηγεσία. Ο άνθρωπος του Μακρόν που συντόνιζε προεκλογικά την ατζέντα του, θα βρίσκεται πλέον συνεχώς στο πλευρό του. Πρόκειται για τον 44χρονο Αλέξη Κόλερ ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντα του νέου γενικού γραμματέα στο Ελιζέ. Ο Κόλερ ήταν το δεξί χέρι του Πιερ Μοσκοβισί επί προεδρίας Ολάντ.

Ο Πατρίς Στρζόντα θα είναι ο νέος επιτελάρχης στο Ελιζέ. Πρόκειται για στέλεχος των Σοσιαλιστών και στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ. Ο Φιλίπ Ετιέν, θα είναι ο άνθρωπος του Μακρόν που θα αναλάβει τις διπλωματικές επαφές της Γαλλίας με Γερμανία και Ρωσία.

Χθες , ο Εμανουέλ Μακρόν αφιέρωσε τις πρώτες ώρες της προεδρικής του θητείας σε μία συμβολική κίνηση: μία επίσκεψη, μακριά από μικρόφωνα και κάμερες, στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Κλαμάρ, κοντά στο Παρίσι, για να βρεθεί στο πλευρό βαριά τραυματισμένων στην μάχη γάλλων στρατιωτών.

Είναι μία κίνηση που απευθύνεται προς τις γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται σε θέατρα επιχειρήσεων. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο νέος πρόεδρος επέλεξε να ανεβεί την Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων επιβαίνοντας σε στρατιωτικό όχημα, σε ένα ισχυρό συμβολισμό με φόντο την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την αντιμετώπιση των τζιχανιστών τρομοκρατών. Μετά το Βερολίνο, ο Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις στο εξωτερικό, όπως υποσχέθηκε πριν από την εκλογή του.Στην πρώτη του ομιλία χθες, ο πρόεδρος της Γαλλίας επεσήμανε τον «τεράστιο ρόλο» της Γαλλίας, η οποία «οφείλει να διορθώσει τις υπερβάσεις της πορείας του κόσμου και να φροντίσει για την ελευθερία».

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου