ΔΙΕΘΝΗ

DW: Χαμηλές προσδοκίες από το ταξίδι Μακρόν στο Βερολίνο

dw-χαμηλές-προσδοκίες-από-το-ταξίδι-μακ-464604

Συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ θα έχει σήμερα στο Βεροολίνο ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα πραγματοποιήσει το πρώτο -συμβολικής σημασίας- ταξίδι του στο εξωτερικό με την ιδιότητα του προέδρου της Γαλλίας.

Ο 39χρονος Γάλλος πρόεδρος εκτιμάται πως θα ανανεώσει τους όρκους φιλίας με τη Γερμανία και η Άγκελα Μέρκελ εμφανίζεται είναι ικανοποιημένη για τη νίκη του Μακρόν στις γαλλικές εκλογές έναντι της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν. Όπως παρατηρεί ωστόσο η DW, το αν βέβαια η Γερμανίδα καγκελάριος θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Γάλλου προέδρου είναι αμφίβολο.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν είχε ζητήσει πριν από μια εβδομάδα μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε. και μείωση των εξαγωγικών πλεονασμάτων της Γερμανίας. Η Άγκελα Μέρκελ του διεμήνυσε πως δεν είναι η Γερμανία αυτή που πρώτη θα πρέπει να αλλάξει την πολιτική της. Η Γερμανίδα καγκελάριος προτίθεται στη σημερινή συνάντηση με τον νέο Γάλλο πρόεδρο να συζητήσει για επενδύσεις και λήψη μέτρων που θα ενισχύσουν την Ευρωζώνη. Η ίδια σκέπτεται ήδη από το 2013 τη σύσταση ενός ειδικού ταμείου, που θα ενισχύει χώρες οι οποίες είναι πρόθυμες να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.

«Ευκαιρία για το γαλλογερμανικό άξονα»

Σε σχόλιό της στην Deutsche Welle η βουλευτής των Πρασίνων Φραντζίσκα Μπράντνερ τονίζει πως η εκλογή Μακρόν είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον γαλλογερμανικό άξονα, ο οποίος θα μπορούσε και πάλι να λειτουργήσει ως ατμομηχανή της Ευρώπης. «Δεν θα πρέπει όμως η Γερμανία να υιοθετήσει ένα δασκαλίστικο ύφος» αλλά από κοινού με τη Γαλλία να επεξεργαστεί και να προτείνει ιδέες, σημειώνει η Γερμανίδα πολιτικός.

Ο νέος Γάλλος πρόεδρος γνωρίζει ωστόσο πολύ καλά ότι πριν από τις γερμανικές εκλογές σε τέσσερις μήνες δεν πρόκειται να υπάρξουν οποιεσδήποτε αλλαγές, σημειώνει η DW.

Πρόκειται για το τρίτο ταξίδι του Εμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο μέσα σε ένα χρόνο. Τον περασμένο Ιανουάριο είχε επισκεφθεί ως υποψήφιος πρόεδρος του κινήματος «Εμπρός» το πανεπιστήμιο Χούμπολτ και δυο μήνες αργότερα τον δέχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος. Μετά τον Ζακ Σιράκ, τον Νικολά Σαρκοζί και τον Φρανσουά Ολάντ είναι ο τέταρτος Γάλλος πρόεδρος που υποδέχεται η Άγκελα Μέρκελ, της οποίας η θητεία ξεκίνησε το 2005.

Πηγή: Deutche Welle

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου