ΔΙΕΘΝΗ

«Αρωμα» Watergate στην απόλυση του διευθυντή του FBI

αρωμα-watergate-στην-απόλυση-του-διευθυντή-469207

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να απολύσει αιφνίδια τον επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) Τζέιμς Κόμεϊ αναδίδει, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, “άρωμα” από το σκάνδαλο Watergate που συνέβη επί προέδριας Ρίτσαρντ Νίξον.

Η κοινή συνιστώσα ανάμεσα τους είναι πως σε αμφότερες τις περιπτώσεις ενας Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να απολύσει τον άνθρωπο που διεξήγαγε έρευνα εναντίον του ίδιου και της κυβέρνησής του: τον Οκτώβριο του 1973, κατά τη διάρκεια των ερευνών σχετικά με τη διάρρηξη των γραφείων του Δημοκρατικού κόμματος στο κτηριακό συγκρότημα Γουότεργκεϊτ, ο ειδικός εισαγγελέας Άρτσιμπαλντ Κοξ ζήτησε από το Λευκό Οίκο αντίγραφα ηχογραφημένων συνομιλιών που είχαν γίνει στο Οβάλ Γραφείο.

Ο Νίξον διέταξε την απόλυση του Κοξ, οδηγώντας στην παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Έλιοτ Ρίτσαρντσον και του υφυπουργού Γουίλιαμ Ράκελχαους, οι οποίοι αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στο αίτημα του προέδρου.

Η υπόθεση έχει μείνει γνωστή ως «Σφαγή το Σαββατόβραδο», διότι η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης “ξεκληρίστηκε” στις 20 Οκτωβρίου 1973, ημέρα Σάββατο.

Τελικά ο εισαγγελέας Κοξ απολύθηκε με εντολή του τρίτου στην ιεραρχία του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ρόμπερτ Μπορκ, ο οποίος ανέλαβε υπηρεσιακά τα καθήκοντα του υπουργού μετά την παραίτηση των δύο ανωτέρων του.

Στην αυτοβιογραφία του, ο Μπορκ υποστήριξε πως ο Νίξον του υποσχέθηκε ότι θα τον πρότεινε για την επόμενη διαθέσιμη θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο εάν απέλυε τον ειδικό εισαγγελέα.

Ακόμη όμως και μετά την απόλυση Κοξ, το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ συνέχισε να αναδίδει… “άρωμα” μυστηρίου και διαπλοκής. Αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο αποπομπής από την προεδρία, ο Νίξον παραιτήθηκε στις 8 Αυγούστου του 1974 -ο μοναδικός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που έχει παραιτηθεί από τη θέση του.

Η “νιξονιανή” κίνηση Τραμπ να αποπειραθεί να ξεφορτωθεί όλους τους πιθανούς του “εχθρούς” δεν πέρασε απαρατήρητη από στελέχη της αμερικανικής διοίκησης αλλά και διανοούμενους:

«Αυτό που συμβαίνει είναι πραγματικά αξιοσημείωτο. Ο Πρόεδρος απολύει έναν από τους κορυφαίους αξιωματούχους, ενώ εκείνος βρίσκεται στη μέση μιας έρευνας που μπορεί να αφορά τον ίδιο ή στενούς του συνεργάτες. Κάτι τέτοιο έκανε μόνο ο Ρίτσαρντ Νίξον που τελικά αναγκάστηκε να παραιτηθεί» υποστηρίζει ο Σαμ Έρμαν, καθηγητής της νομικής σχολής, «USC Gould School of Law».

Το παρασκήνιο της απόλυσης

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε αιφνίδια τον επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) Τζέιμς Κόμεϊ την Τρίτη, μετά από τις επιπτώσεις μιάς έρευνας που είχε ανακοινώσει ο Κόμεϊ για τα ηλεκτρονικά μηνύματα της τότε υποψήφιας για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον, δηλώνοντας ότι ο Κόμεϊ δεν είναι πιά σε θέση να ηγηθεί της υπηρεσίας αποτελεσματικά.

Σε επιστολή του στον Κόμεϊ που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ αναφέρει, “Παρότι εκτιμώ ιδιαίτερα την ενημέρωσή μου από εσάς τρείς ξεχωριστές φορές ότι δεν υπόκειμαι σε έρευνα, ωστόσο συμφωνώ με την κρίση του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι δεν είστε σε θέση να ηγηθείτε αποτελεσματικά της Υπηρεσίας”.

“Είναι απαραίτητο να βρούμε νέα ηγεσία για το FBI που να επαναφέρει τη δημόσια εμπιστοσύνη και πίστη στη ζωτικής σημασίας αποστολής του, της επιβολής του νόμου”, είπε ο Τραμπ στην επιστολή.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι η απόφασή του βασίστηκε σε εισήγηση του γενικού εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών Τζεφ Σέσιονς.

Την αναπάντεχη ανακοίνωση έκανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ, σε μια σύντομη εμφάνισή του ενώπιον δημοσιογράφων.

Ο Κόμεϊ βρέθηκε αναμεμειγμένος σε μια αντιπαράθεση που αφορά την διερεύνησή του για το εάν η χρήση προσωπικού διακομιστή μηνυμάτων από την Κλίντον ενώ υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών κατά την πρώτη θητεία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Τον Ιούλιο του 2016 ο Κόμεϊ είπε ότι το θέμα πρέπει να κλείσει χωρίς δίωξη, όμως 11 ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές (8 Νοεμβρίου) ανακοίνωσε ότι είχε ανοίξει ξανά την έρευνα διότι είχε βρεθεί μια νέα παρτίδα ηλεκτρονικών μηνυμάτων που αφορούν την Κλίντον.

Οι Δημοκρατικοί αποδίδουν στην ανακοίνωσή του αυτή την ήττα της Κλίντον από τον Τραμπ.

Ο Κόμεϊ επίσης ηγούνταν μίας έρευνας από το FBI σχετικά με την φερόμενη επέμβαση ή επιρροή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές, και την πιθανή ανάμειξη μελών της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ. Η απόλυσή του αναμένεται να εγείρει ανησυχίες για την διαφάνεια της έρευνας.

Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε επίσης ένα σημείωμα του αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα Ροντ Ρόσενστιν το οποίο αναφέρεται στις πράξεις του Κόμεϊ. “Δεν μπορώ να δικαιολογήσω τον τρόπο που ο διευθυντής (του FBI) χειρίστηκε το συμπέρασμα της έρευνας στα emails (ηλεκτρονικά μηνύματα) της υπουργού Κλίντον, και δεν κατανοώ την άρνησή του να αποδεχθεί την σχεδόν καθολική κριτική ότι είχε διαπράξει λάθος”, γράφει ο Ρόσενστιν.

Μεταξύ των λαθών που αναφέρει ο Ρόσενστιν ήταν ο “σφετερισμός” του κύρους της τότε γενικής εισαγγελέα των ΗΠΑ Λορέτα Λιντς με την ανακοίνωσή του των πρώιμων συμπερασμάτων για την έρευνα στα ηλεκτρονικά μηνύματα, την οποία έκανε στις 5 Ιουλίου.

Ο Κόμεϊ “ανακοίνωσε τα δικά του συμπεράσματα για την πιό ευαίσθητη εγκληματική έρευνα του έθνους, χωρίς την έγκριση των δεόντως διορισμένων ηγετών του υπουργείου Δικαιοσύνης”, αναφέρει ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας. Ο πρώην διευθυντής του FBI επίσης “αγνόησε άλλη μια παλαιά αρχή” όταν διοργάνωσε συνέντευξη τύπου για να “δημοσιοποιήσει υποτιμητικές πληροφορίες περί του ατόμου μιάς απορριφθείσας εγκληματικής έρευνας”.
Την περασμένη Τετάρτη, ο Κόμεϊ δήλωσε στην επιτροπή Δικαιοσύνης της αμερικανικής Γερουσίας ότι του “δημιουργούσε ελαφρά ναυτία” η σκέψη ότι η ανακοίνωση πως η επαναφορά της έρευνας στα emails της Κλίντον επηρέασε τις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είχε μετανιώσει και ότι θα λάμβανε την ίδια απόφαση ξανά.

Στο μεταξύ, η παλαιότερη τη τάξει γερουσιαστής των Δημοκρατικών μελών της επιτροπής της Δικαιοσύνης, Νταϊάν Φάινσταϊν, είπε χθες ότι αυτός που θα αντικαταστήσει τον Κόμεϊ “απαιτείται να είναι ισχυρός και ανεξάρτητος”.

Η Φάισταϊν είπε σε δήλωσή της ότι ο πρόεδρος Τραμπ της τηλεφώνησε το απόγευμα χθες για να της δηλώσει ότι ο Κόμεϊ θα απομακρυνθεί από την ηγεσία του FBI. Ο Τραμπ την ειδοποίησε σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ότι μιά τέτοια αντικατάσταση πρέπει να εγκριθεί από την επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από μία έρευνες που διεξάγονται στο Κογκρέσο για το ρόλο της Ρωσίας. Η έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες από διακομματικές διαφωνίες, ενώ η παράλληλη έρευνα της Γερουσίας βραδυπορεί και έχει πολύ μικρότερο αριθμό προσωπικού από παλαιότερες και εξίσου σημαντικές έρευνες του Κογκρέσου.

Η εκδοχή των New York Times

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times αποκαλύπτει τον πραγματικό λόγο που ο Tραμπ απέλυσε τον επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ.

Η αιτία λοιπόν…It’s all about the money, που λένε και οι Αμερικάνοι, καθώς το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει πως ο Κόμεϊ δυσαρέστησε τον Τραμπ με την απόφαση του να ζητήσει παραπάνω κονδύλια και επιπλέον προσωπικό προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα σχετικά με το ενδεχόμενο η ρωσική κυβέρνηση να αποπειράθηκε να επέμβει στα εσωτερικά των ΗΠΑ επηρεάζοντας το αποτέλεσμα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών συνδέσεων ανάμεσα στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και τη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του FBI ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενστάιν περισσότερα χρήματα, ένα αίτημα που μεταφέρθηκε στον Τραμπ κι ο οποίος προφανώς… δεν ευαρεστήθηκε με την κίνηση αυτή.

Λευκός Οίκος: Ο Κόμεϊ απομακρύνθηκε με απόφαση Τραμπ

Το θέμα του Τζέιμς Κόμεϊ μονοπώλησε το μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Μαρκ Γουόρνερ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αποφασίσει να αντικαταστήσει τον διευθυντή του FBI ήδη από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για συνωμοσία ανάμεσα στους υπευθύνους της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και τη Ρωσική κυβέρνηση και απέρριψε ως μη απαραίτητο τον διορισμό ενός ειδικού εισαγγελέα που θα αναλάβει να ερευνήσει τις σχέσεις του Τραμπ με τη Μόσχα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Γουόρνερ είπε επίσης ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν το αίτημα του Κόμει για ενίσχυση από την κυβέρνηση συνέβαλε στην απόφαση Τραμπ να τον απομακρύνει από τα καθήκοντά του και ευθαρσώς παραδέχθηκε ότι η απόφαση ελήφθη από τον ίδιο τον πρόεδρο.

Πούτιν Δεν έχουμε καμία ανάμειξη

Η Μόσχα δεν είχε καμία ανάμειξη στην αποπομπή του διευθυντή του FBI, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας πως η αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να απολύσει τον επικεφαλής της υπηρεσίας, δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις Μόσχας – Ουάσιγκτον.

«Δεν θα έχει καμία επίπτωση. Η ερώτησή σας μου ακούγεται πολύ αστεία. Μην θυμώνετε μαζί μου. Δεν έχουμε καμία ανάμειξη σε αυτή την υπόθεση», τόνισε ο Πούτιν σε σύντομη συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, από την ρωσική πόλη Σότσι, απαντώντας σε ερώτηση για το πως η απόλυση του Κόμεϊ θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις», από την ρωσική πόλη Σότσι.

«Ο πρόεδρος Τραμπ ενεργεί με βάση τις αρμοδιότητές του, σύμφωνα με το νόμο και το Σύνταγμα των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου