ΔΙΕΘΝΗ

16χρονη πρόσκοπος που όρθωσε το ανάστημά της σε νεοναζί: Θα συνεχίσωνα παλεύω το μίσος

16χρονη-πρόσκοπος-που-όρθωσε-το-ανάστημ-475579

«Θα συνεχίσω να παλεύω ενάντια στο μίσος, αυτό είναι σίγουρο», δηλώνει με παρρησία η 16χρονη πρόσκοπος που βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας παγκοσμίως για τον τρόπο που αντιμετώπισε πρόσωπο με πρόσωπο έναν νεοναζιστή, στην Τσεχία.

Με ωριμότητα ενήλικα, δε, τονίζει ότι δεν τον κρίνει, γιατί η παραπληροφόρηση είναι αυτή που προκαλεί την αβεβαιότητα, τον τρόμο και την ξενοφοβία.

Η φωτογραφία στην οποία διακρίνεται η Λούσι Μισλίκοβα να ορθώνει το ανάστημά της σε έναν νεοναζιστή, που της μιλούσε έντονα και με οργή, διαδόθηκε με αστραπιαία ταχύτητα στα social media, με αποτέλεσμα το κορίτσι να γίνει θέμα σε όλα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ.

Η ίδια δεν πίστευσε ποτέ ότι η απόφασή της να παραστεί σε μία ειρηνική διαδήλωση ενάντια στην ακροδεξιά θα έπαιρνε τέτοια τροπή και πως θα ακολουθούσε τόση δημοσιότητα, την οποία χειρίζεται με την ίδια ψυχραιμία που αντιμετώπισε και τον εξαγριωμένο νεοναζιστή.

«Θέλαμε να δείξουμε ότι ο εθνικισμός, δεν αποτελεί εναλλακτική λύση. Μου άρεσε το γεγονός ότι συνυπήρχαν στη διαμαρτυρία άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις, αλλά με μία κοινή ιδέα: να πολεμήσουμε ενάντια στο μίσος», δήλωσε η 16χρονη, σύμφωνα με τον Guardian.

Όπως είπε, η ίδια και οι φίλοι της που ανήκουν στην ένωση των προσκόπων της Τσεχίας, αποφάσισαν να πάνε στη διαδήλωση με τις στολές τους, γιατί «είναι συνυφασμένο με την ιδεολογία και την ιστορία του προσκοπισμού η μάχη ενάντια στον νεοναζισμό».

Όπως ανέφερε, δεν γνώριζε προσωπικά τον συμπρωταγωνιστή της φωτογραφίας, αλλά ο ίδιος άρχισε να αντιπαρατίθεται με την ίδια και τους φίλους της.

«Αρχικά, άρχισαν να μιλούν με έναν φίλο μου για την έννοια του έθνους. Ο άνδρας φαινόταν πραγματικά θυμωμένος, αλλά δεν μας έκανε κάτι», αναφέρει η Λούσι.

«Αρχίσαμε να διαφωνούμε για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες. Στο τέλος, με ’προειδοποίησε’ ότι θα με βιάσουν πρόσφυγες. Του απάντησα ότι δεν φοβάμαι τους πρόσφυγες, γιατί το ίδιο θα μπορούσε να μου κάνει και ένας λευκός ή ένας Τσέχος άνδρας, δεν είναι ζήτημα φυλής ή έθνους», τονίζει η 16χρονη. «Μου έλεγε ότι φοβάται για την κόρη του. Νομίζω ότι ο φόβος και η ξενοφοβία μπορεί να είναι η αιτία για τις απόψεις του. Υπάρχει πολύ παραπληροφόρηση του κόσμου, κάτι που προκαλεί αβεβαιότητα και τρόμο. Γι’ αυτό τον λόγο, δεν τον κρίνω».

Ο άνθρωπος που τράβηξε την επίμαχη φωτογραφία, ο Βλάντιμιρ Κικμάνεκ, μιλώντας στο CNN, ανέφερε: «Στεκόταν στο ύψος της και είναι μόλις 16 ετών και στεκόταν περήφανη και προέβαλε πολύ ισχυρά επιχειρήματα».

Η εικόνα μεταδόθηκε μέσω Twitter και Facebook σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ να χτυπήσουν την «πόρτα» της 16χρονης, ζητώντας της να κάνει δηλώσεις. Όπως εξομολογείται η δημοσιότητα είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία για την ίδια και παραδέχτηκε πως όλη αυτή η πίεση που ασκείται από τα μίντια δεν είναι ευχάριστη. Την ίδια ώρα, όμως, παραδέχεται η Λούσι, η δημοσιότητα βοηθάει την ανάδειξη ενός ιδιαίτερα σημαντικού ζητήματος: «της απειλής του νεοναζισμού».

Στόχος της είναι να συνεχίσει τον ακτιβισμό, γιατί «έτσι μπορώ να είναι δημιουργική και να αλλάξω κάποια πράγματα ή να δείξω τις απόψεις μου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου