ΔΙΕΘΝΗ

Δημοσκόπηση: Nίκη του Μακρόν με 63% στο ντιμπέιτ με την Λεπέν

δημοσκόπηση-nίκη-του-μακρόν-με-63-στο-ντι-478048

Ο κεντρώος υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ήταν πιό πειστικός από την ακροδεξιά αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν σε μια σημαντική τηλεοπτική διαμάχη την τελευταία, πριν τον κρίσιμο δεύτερο γύρο των εκλογών την Κυριακή.

Συνολικά 63% όσων ερωτήθηκαν από την εταιρεία Elabe για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού BFM βρήκαν τον φιλοευρωπαϊστή πρώην υπουργό οικονομικών πιό πειστικό από την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου.

Δύο τρίτα των ατόμων που ψήφισαν για τον ακροαριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν στον πρώτο γύρο εκλογών (23 Απριλίου) θεώρησαν ότι ο Μακρόν ήταν πιό πειστικός, στο οποίο επίσης συμφώνησε και το 58% όσων είχαν υποστηρίξει τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν.

Διαξιφισμοί των δύο υποψηφίων στην τηλεοπτική τους διαμάχη

Με πρωτοφανή ένταση ξεκίνησε, συνεχίσθηκε και ολοκληρώθηκε το τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων που προκρίθηκαν για τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών την Κυριακή, την Μαρίν Λεπέν και τον Εμανουέλ Μακρόν. Η τηλεμαχία εξελίχθηκε με αψιμαχίες, παρεμβολές και παλινωδίες, παρά τις προσπάθειες των δύο δημοσιογράφων που συντόνιζαν τη συζήτηση να επιβάλλουν μια σχετική τάξη.

Πριν από την τηλεμαχία η Μαρίν Λεπέν είχε εκμυστηρευτεί σε δημοσιογράφους ότι «θα το κάνει μια χαψιά, το βρέφος Ολάντ», όπως συνηθίζει να αποκαλεί τον Εμανουέλ Μακρόν.

Γρήγορα όμως το «βρέφος Ολάντ» απέδειξε ότι μπορεί να αποδειχθεί κυρίαρχος της κατάστασης, ιδιαίτερα στον τομέα των οικονομικών, αλλά και σε θέματα που αφορούσαν την ασφάλεια και την Ευρώπη.

Εμμονή και στόχος της Μαρίν Λεπέν καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης ήταν να “φορτώνει” τα αρνητικά της κυβέρνησης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ στον Εμανουέλ Μακρόν, αποκαλώντας τον «κύριε υπουργέ», ενώ ο Μακρόν είχει παραμείνει μόλις τέσσερις μήνες στην κυβέρνηση Ολάντ προτού παραιτηθεί για να δηλώσει την υποψηφιότητά του για τη γαλλική προεδρία.

Το πρώτο ερώτημα των δημοσιογράφων αφορούσε την οικονομία, και εκεί η Μαρίν Λεπέν άφησε να φανούν οι ελλείψεις της, ακόμα και σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες χρηματοδότησης τού προγράμματός της. Επιχείρησε να φέρει παραδείγματα επιχειρήσεων με δυσκολίες κατά την πενταετία διακυβέρνησης του Ολάντ, χρησιμοποιώντας όμως πολλές ανακρίβειες τις οποίες άμεσα και συστηματικά ανέτρεψε ο αντίπαλός της ζητώντας της να σταματήσει τις «ανοησίες».

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν χρησιμοποίησε πλέον των δέκα φορών τη λέξη «ανοησίες» για τα λεγόμενα της αντιπάλου του, χωρίς η ίδια να αντιδρά σε αυτό ή να απαιτεί εξηγήσεις. Όσον αφορά την Ευρώπη, η συζήτηση κατέληξε σε πραγματικό κομφούζιο, με τη Μαρίν Λεπέν να υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «το ευρώ υπήρχε πριν γίνει ενιαίο νόμισμα», προκαλώντας μια σύγχυση με το ECU (την Ευρωπαϊκή Λογιστική Μονάδα) που προϋπήρχε του ευρώ, αλλά απλώς ως νόμισμα αναφοράς.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε στις 10.05 ώρα Ελλάδας και η Λεπέν μπήκε δυναμικά στο… ρινγκ αποδίδοντας στον συνυποψήφιο της τον χαρακτηρισμό του “οπαδού μιας άγριας παγκοσμιοποίησης” που επιθυμεί την “ουμπεροποίηση της γαλλικής κοινωνίας [σ.σ: uberisation, από το όνομα της εταιρείας Uber, είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο στον τομέα της οικονομίας που αναφέρεται στην παροχή υπηρεσιών ανάμεσα στους επαγγελματίες και τους πελάτες, που τους φέρνουν σε άμεση επαφή, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών]

Επίσης τον κατηγόρησε πως εξακολουθεί να έχει την παγωμένη ματιά του τραπεζίτη -κάτι που, όπως λέει, ίσως να εξακολουθεί ακόμη να είναι [σ.σ: αναφέρεται στο παρελθόν του ως εργαζόμενου στην τράπεζα Ρότσιλντ].

Ισχυρίζεται πως η ίδια είναι “η πραγματική υποψήφια για τους ανθρώπους εκεί έξω, τις θέσεις εργασίας τους, την Γαλλία, τον πολιτισμό της, τα σύνορα της και την προστασία της από το Ισλάμ και τον φονταμενταλισμό του”.

Ο Μακρόν αντεπιτέθηκε, χαρακτηρίζοντας την Λεπέν ως “διάδοχο της οικογενείας Λεπέν και της γαλλικής ακροδεξιάς”, ενώ την κατηγόρησε για “ηττοπάθεια” απέναντι σε φαινόμενα όπως η παγκοσμιοποίηση.

“Οι Γάλλοι αξίζουν κάτι καλύτερο από εσάς, κυρία Λεπέν” της είπε, κατηγορώντας την πως λέει “βλακώδη πράγματα”. “Μιλάτε πολύ χωρίς να προτείνετε κάτι συγκεκριμένο”, της είπε.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε αρχικά στο θέμα της οικονομίας και της ανεργίας.

Ο Μακρόν υποστήριξε πως τρία εκατ. Γάλλοι είναι άνεργοι γιατί είναι δύσκολο να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Γι’ αυτό και στοχεύει σε μεταρρυθμίσεις προκειμένου να κάνει την αγορά εργασίας πιο ευέλικτη, ενώ θα ξαναρχίσει τον κοινωνικό διάλογο για νέους εργασιακούς νόμους.

Αποκάλεσε το πρόγραμμα του “πραγματιστικό”, ωστόσο είπε πως αυτό θα προσφέρει ασφάλεια στους γάλλους εργαζομένους.

“Το πρόγραμμα σας θα βοηθήσει μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις κι όχι τις μικρομεσαίες, την ύπαρξη των οποίων αγνοείτε. Κι αν είναι έτσι, γιατί δεν εφαρμόσατε αυτές τις μεταρρυθμίσεις ενόσω ήσασταν υπουργός της κυβέρνησης Ολάντ;”, αντέτεινε η Λεπέν.

“Τα αποτελέσματα από την θητεία σας εκεί ήταν άσχημα”, λέει η Λεπέν που τον κατηγόρησε πως ενόσω υπουργός συνετέλεσε ώστε να πουληθούν πολλές γαλλικές επιχειρήσεις σε ξένες εταιρίες, όπως η Alstom στην αμερικάνικη General Electric το 2015.

“Είστε δημιούργημα των τραπεζών και κρατούμενος της Ε.Ε.”, τον κατηγόρησε παρουσιάζοντας τον ως τον ψυχρό τραπεζίτη που υπερασπίζεται μεγάλες εταιρίες και την πλουτοκρατία.

“Κάνατε αυτό που ξέρετε να κάνετε: να βοηθήσετε τα ιδιωτικά συμφέροντα κι όχι την ίδια την Γαλλία”, συνέχισε, υπονοώντας πως η ίδια είναι η λύση για τη Γαλλία, ενώ ο αντίπαλος της θα “ξεπουλήσει την χώρα”.

Συνταξιοδοτικό, αυτό το “αγκάθι”

“Με το πρόγραμμα σας, το 60% των συνταξιούχων θα πρέπει να πληρώσουν περισσοτέρους φόρους”, είπε η Λεπέν όταν το θέμα της κουβέντας μετατοπίστηκε στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό.

Με τη σειρά της, η ίδια υποσχέθηκε να μειώσει τους φόρους στα χαμηλά εισοδήματα, και να μειώσει το συνταξιοδοτικό όριο ηλικίας από τα 62 στα 60 χρόνια, με τον Μακρόν να της αντιτείνει πως “οι Γάλλοι έχουν δικαίωμα να μην τους θεωρείτε ηλίθιους με αυτά που λέτε. Αυτό που προτείνετε θα κοστίσει πάνω από 30 δις. Ευρώ στο κράτος”.

Κάπου εκεί, η συζήτηση κατέληξε στο ενδεχόμενο ενός Frexit, για το οποίο ο Μακρόν προειδοποίησε την Λεπέν πως δεν θα είναι εύκολο, ούτε “βελούδινο”, αλλά “θα κοστίσει πολλά δις. Ευρώ στο γαλλικό κράτος, ακριβώς όπως το βρετανικό Brexit, το κόστος του οποίου θα ανέλθει στα 60-80 δις. Ευρώ”.

Tρομοκρατία

Η Λεπέν “ξεσπάθωσε” για τα καλά, όταν το θέμα έφτασε στο αγαπημένο της θέμα, την τρομοκρατία και την εθνική ασφάλεια. “Δεν έχετε καμία πρόταση για να καταπολεμήσετε την τρομοκρατία”, κατηγόρησε τον Μακρόν, χαρακτηρίζοντας τον μάλιστα ως “εφησυχασμένο απέναντι στον ισλαμικό φονταμενταλισμό”.

Με την σειρά του ο Μακρόν διαφωνεί κάθετα με την υπόσχεση της Λεπέν να αφαιρεί την γαλλική ιθαγένεια από πολίτες που κατηγορούνται για τρομοκρατία.

“Είναι ένα αχρείαστο μέτρο που δεν θα φοβίσει τους τρομοκράτες”, είπε ο Μακρόν, υποσχόμενος πως “η τρομοκρατία θα είναι η απόλυτη προτεραιότητα μου”.

Ο Μακρόν έχει υποσχεθεί την ενίσχυση του αστυνομικού σώματος με πάνω από 10.000 νέες προσλήψεις για την προστασία της πολιτικής ασφάλειας -με κίνδυνο, βέβαια, η Γαλλία να γίνει ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος.

Κατόπιν, ο Μακρόν δεσμεύεται πως θα δώσει έμφαση στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, κι ειδικά στον τομέα των κυβερνο-επιθέσεων, ενώ κατηγορεί την Λεπέν πως είναι υποκρίτρια.

Συγκεκριμένα πως μιλάει με αυστηρότητα για την εσωτερική τρομοκρατία, άλλα όταν το θέμα μετατίθεται στην Ε.Ε…. ποιεί την νήσσαν, καθώς δεν ψήφισε κανένα από τα μέτρα ασφαλείας που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -κάτι που όντως ισχύει.

Ευρώπη – Ε.Ε.

Εκεί που τα έκανε… θάλασσα η Λεπέν ήταν στα μακροοικονομικά, όπου ο Μακρόν (ίσως και λόγω… επιθέτου) τα γνωρίζει πολύ καλύτερα τα πράγματα: σε κάποιο σημείο είπε πως η βρετανική οικονομία τα πηγαίνει περίφημα μετά την έξοδο της από την ευρωζώνη, με τον Μακρόν να αντιτείνει πως “η Βρετανία δεν έχει ευρώ για νόμισμα”.

Όπως σχολίασε ο ανταποκριτής του Politico στο Παρίσι, Πιερ Μπριανσόν, “είναι τόσο άσχετη με οικονομικά, ώστε μέχρι και οι ίδιοι της οι ψηφοφόροι θα αρχίσουν να ανησυχούν για τις καταθέσεις τους”.

Όταν το θέμα πήγε στην έξοδο της Γαλλίας από την ευρωζώνη, η Λεπέν δεσμεύτηκε αν εκλεγεί πρόεδρος, να προχωρήσει σε δυο δημοψηφίσματα: το ένα για συνταγματική αναθεώρηση και το άλλο, όπως είχε υποσχεθεί, για το Frexit.

“Η κάθε χώρα πρέπει να αποφασίζει ανεξάρτητη για ό,τι θέλει”, είπε η Λεπέν, λέγοντας πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή τον φόβο της υποταγής στην Γερμανία και στη συνέχειά κατηγορώντας τον Μακρόν πως “πήγε μέχρι το Βερολίνο για να πάρει την ευχή της Ανγκελα Μέρκελ”.

Κλείνοντας, έκανε κι ένα αστείο -ίσως στην μοναδική εμπνευσμένη της στιγμή- λέγοντας πως “σε μια εβδομάδα, ό,τι αποτέλεσμα κι αν προκύψει, η Γαλλία θα έχει αρχηγό μια γυναίκα: είτε την Μέρκελ, είτε έμενα”.

Τα συμπεράσματα της αναμέτρησης

Από την αρχή φάνηκε πως ο καθένας εκ των δυο μονομάχων, θα ακολουθούσε διαφορετική τακτική και προσέγγιση; ο μεν Μακρόν παρουσίασε την Λεπέν ως μια πολιτικό που το μόνο που κάνει είναι να κριτικάρει χωρίς να προτείνει λύσεις, ενώ η Λεπέν επέμενε στο να παρουσιάζει τον Μακρόν ως “φίλο της τραπεζικής ελίτ” και “υπουργό της αποτυχημένης κυβέρνησης Ολάντ”.

Όπως σχολίασε ο Μπριανσόν, “μετά από 20 λεπτά, η μονομαχία είναι τόσο άνιση ώστε αν μιλάγαμε με ορούς πυγμαχίας, ο Μακρόν θα μπορούσε να την βγάλει νοκ άουτ ανά πάσα στιγμή. Μόνο που εδώ μιλάμε για ματς που κρατάει 12 γύρους”.

Ο Μακρόν έχασε κάποιους πόντους στην αρχή, αναλύοντας του ντιμπέιτ δυσνόητους οικονομικούς όρους που το κοινό αδυνατεί να κατανοήσει. Στην πορεία, ωστόσο, επανέκαμψε.

Από την πλευρά της, η Λεπέν έδωσε μια εικόνα πολιτικού που αντί να αναλύσει το δικό της οικονομικό πρόγραμμα, αντ’ αυτού αναλώθηκε σε μια αέναη κι αδειανή κριτική του Μακρόν για τα λάθη της θητείας Ολάντ.

Κι όπως σχολίασε σχετικά ο Σάμιουελ Λορέν, δημοσιογράφος στην Le Monde, “παρακολουθώ το τρίτο μου τηλεοπτικό ντιμπέιτ και δεν έχω ακούσει ξανά τόσες πολλές ανακρίβειες, όσο αυτές που βγαίνουν από το στόμα της Λεπέν”.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου