ΔΙΕΘΝΗ

Άικε Μπατίστα: Ο κροίσος που έχασε περιουσία 30 δισ. και μπήκε φυλακή

άικε-μπατίστα-ο-κροίσος-που-έχασε-περι-482818

Ο Ζιλμάρ Μέντζις, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας, έδωσε εντολή να αποφυλακιστεί ο πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου και των μεταλλείων Άικε Μπατίστα—μέχρι πρότινος ο πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα—πριν από τη δίκη του για μια πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς, ανακοίνωσε το δικαστήριο χθες.

Ο Μπατίστα προφυλακίστηκε την 30ή Ιανουαρίου, μετά την οικειοθελή επιστροφή του στη Βραζιλία από τη Νέα Υόρκη, όπου παρέμενε επί τέσσερις ημέρες ενώ καταζητείτο. Αναμένεται να προσαχθεί σε δίκη μαζί με έναν πρώην κυβερνήτη της Πολιτείας Ρίο ντε Τζανέιρο που φέρεται να δωροδοκήθηκε με εκατομμύρια δολάρια από τον μεγιστάνα.

Ο δικαστής έκρινε πως παρότι είναι πολύ σοβαρά, τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο Μπατσίστα δεν συμπεριέλαβαν βία ή απειλές σε άλλους και άρα δεν ήταν δικαιολογημένη η συνέχιση της προφυλάκισης του μεγιστάνα όσο προχωρά η διαδικασία.

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κατηγορούν τον Μπατσίστα, τον πρώην κυβερνήτη Σέρζιο Καμπράλ και άλλα επτά πρόσωπα για διαφθορά και φοροδιαφυγή με την αξιοποίηση υπεράκτιων εταιρειών-βιτρινών.

Πριν από πέντε χρόνια ο Άικε Μπατίστα, 60 ετών σήμερα, είχε περιουσία που ξεπερνούσε τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια και συγκαταλεγόταν στους δέκα πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.

Εισαγγελείς κατηγορούν τον Μπατίστα ότι κατέβαλε 16,5 εκατομμύρια στον πρώην κυβερνήτη Καμπράλ προκειμένου οι εταιρείες του να εξασφαλίσουν εξαιρετικά προσοδοφόρες κρατικές συμβάσεις από την Πολιτεία.

Ως γιος ενός υπουργού Ορυχείων και Ενέργειας, που αργότερα έγινε πρόεδρος της κρατικής επιχείρησης ορυχείων, το διάστημα της δικτατορίας, είχε πολλές ευκαιρίες και ακόμη περισσότερες γνωριμίες.

Ο Μπατίστα εκμεταλλεύτηκε κάθε ευκαιρία που βρέθηκε στο διάβα του και έχτισε μια αυτοκρατορία από εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ ασχολήθηκε με επιτυχία και με τους κλάδους των ξενοδοχείων και της ψυχαγωγίας.

Σύντομα έφτασε να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βραζιλία, με περιουσία που τον Μάρτιο του 2012 έφτανε τα 34,5 δισ. δολάρια. Τότε ήταν η αρχή του τέλους.

Όσο υποχωρούσε η αρχική ευφορία για την οικονομική άνθηση της Βραζιλίας, τόσο δυσκολευόταν να βρει επενδυτές για τις επιχειρήσεις. Οι διαδηλώσεις και οι ταραχές στη χώρα έκαναν τους μετόχους και τους πιστωτές ακόμη πιο νευρικούς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και διαρροές κεφαλαίου από τον όμιλό του. Ο Μπατίστα επιχείρησε να πουλήσει μετοχές από τις επιχειρήσεις του, χωρίς όμως επιτυχία.

Η απότομη μείωση των ραγδαίων ρυθμών ανάπτυξης που παρουσίαζε η βραζιλιάνικη οικονομία ήταν καθοριστική, όμως το μεγαλύτερο χτύπημα ήταν όταν η θυγατρική του OGX, που είχε αναλάβει την εξόρυξη πετρελαίου και αερίου, δεν πέτυχε τους στόχους παραγωγής. Η εταιρεία δεν τήρησε τις υποσχέσεις της, οι επενδυτές εξαφανίστηκαν και μαζί της ήρθε η πτώση της μετοχής κατά 90%. Ο Μπατίστα προσπάθησε να πουλήσει μετοχές από τις λειτουργικές του εταιρείες, όμως οι τιμές τους κατρακυλούσαν και το τέλος δεν άργησε να έρθει.

Η αυτοκρατορία του Μπατίστα κατέρρευσε πέρυσι κάτω από ένα βουνό χρεών υποβάλλοντας αιτήσεις προστασίας από τους πιστωτές του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου