Γαλλία: 29 σωματεία δημοσιογράφων καταγγέλλουν τη Λεπέν για παρεμπόδιση δημοσιογραφικής ελευθερίας

Τελευταία ενημέρωση: 2017-04-28, 12:50:48
Γαλλία: 29 σωματεία δημοσιογράφων καταγγέλλουν τη Λεπέν για παρεμπόδιση δημοσιογραφικής ελευθερίας

Έπειτα από σειρά περιπτώσεων αποκλεισμού δημοσιογράφων από εκδηλώσεις όπου επρόκειτο να παραστεί η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία Μαρίν Λεπέν, οι ενώσεις δημοσιoγράφων πολλών μέσων ενημέρωσης υπέγραψαν στις 27/4/2017 ένα κείμενο με το οποίο καταγγέλουν την στάση του κόμματος.

Το κείμενο αναφέρει: «Με την ευκαιρία της προεκλογικής εκστρατείας για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, το Εθνικό Μέτωπο αποφάσισε να επιλέξει τα μμε στα οποία θα επιτρέπει να ακολουθούν τη Μαρίν Λεπέν. Πολλές εφημερίδες είδαν έτσι εκπροσώπους τους να αποκλείονται από κάθε πληροφόρηση και κάθε πιθανότητα να ακολουθήσουν επί του πεδίου την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου. Έτσι, μετά τα Mediapart και Quotidien (και πριν από αυτό το Le Petit Journal), τα AFP, Radio France, RFI, France 24, Le Monde, Libération et Marianne, υπήρξαν κάποια δεδομένη στιγμή ή κάποια άλλη θύματα αυτών των αποκλεισμών. Δεν πρόκειται λοιπόν καθόλου για μια προσφυγή στην πρακτική του “pool” των δημοσιογράφων όπου οι φωτογραφίες και οι εικόνες μοιράζονται».

«Διαμαρτυρόμαστε με τον πιο έντονο τρόπο κατά αυτής της παρεμπόδισης της ελευθερίας να ασκήσουμε το επάγγελμά μας και να εκπληρώσουμε την υποχρέωσή μας στην ενημέρωση.Κανένας πολιτικός σχηματισμός, όποιος κι αν είναι αυτός, δεν νομιμοποιείται να αποφασίζει ποια μμε κρίνει ότι ασκούν τον δημοκρατικό ρόλο τους στην κοινωνία μας».

Το κείμενο υπογράφουν οι ενώσεις των δημοσιογράφων των ακόλουθων μμε: AFP, SDR d’Europe 1, Alternatives Economiques, BFM-TV, Capa, Les Echos, Le Figaro, France 2, Εθνική σύνταξη France 3, France 24, France Culture, France Info, France Inter, L’Humanité, Libération, Journal du Dimanche, M6, Mediapart, Le Monde, L’Obs, Le Point, Premières Lignes, Quotidien, RFI, RMC, RTL, Télérama, LaTéléLibre, TF1 , δηλ. 29 σωματεία δημοσιογράφων καθώς και οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στη CGT και στη CFDT του συμβουλίου σύνταξης της La Voix du Nord.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
1
=