ΔΙΕΘΝΗ

Εκδηλώσεις μνήμης για το βομβαρδισμό της Χιροσίμα

εκδηλώσεις-μνήμης-για-το-βομβαρδισμό-489587

Η Ιαπωνία τίμησε χθες την 65η επέτειο του βομβαρδισμού της Χιροσίμα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να εκπροσωπούνται στην τελετή για πρώτη φορά.
Η καμπάνα της ειρήνης κτύπησε στις 8.15 το πρωί, την ώρα που το βομβαρδιστικό Β-29 Enola Gay έριξε τη βόμβα στις 6 Αυγούστου 1945, και δεκάδες χιλιάδες επιζώντες, παιδιά και αξιωματούχοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.
«Αυτό που διαπερνά τη συνείδηση της παγκόσμιας γνώμης είναι η επείγουσα ανάγκη να καταργηθούν τα πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο δήμαρχος της Χιροσίμα Ταντατόσι Ακίμπα.

Ο απολογισμός εκείνης της βόμβας στα τέλη του 1945 ήταν 140.000 νεκροί, έναντι συνολικού πληθυσμού 350.000 κατοίκων της πόλης. Αρκετές χιλιάδες πολίτες πέθαναν αργότερα από διάφορες αρρώστιες και τραύματα. Σήμερα, ο επίσημος απολογισμός έχει φτάσει τους 269.446 νεκρούς.
Στην τελετή παραβρέθηκαν εκπρόσωποι 75 εθνών, ενώ για πρώτη φορά εκπροσωπήθηκαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία. Επίσης, παραβρέθηκε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, ο πρώτος ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών που λαμβάνει μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης για τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου