ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Οι αντάρτες Χούτι χρησιμοποιούν νάρκες κατά προσωπικού

υεμένη-οι-αντάρτες-χούτι-χρησιμοποιο-493297

Η χρήση ναρκών από τους αντάρτες στην Υεμένη προκαλεί μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων και εμποδίζει χιλιάδες εξ αυτών που είναι εκτοπισμένοι να επιστρέψουν στις εστίες τους, κατήγγειλε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Σύμφωνα με το HRW, οι σιίτες αντάρτες Χούτι, που υποστηρίζουν τις δυνάμεις του πρώην προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, έχουν χρησιμοποιήσει νάρκες κατά προσωπικού σε τουλάχιστον έξι επαρχίες της Υεμένης από το 2015 οπότε επενέβη στον εμφύλιο ένας σουνιτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία η οποία στηρίζει την κυβέρνηση.

Νάρκες φαίνεται ότι έχουν σκοτώσει ή ακρωτηριάσει εκατοντάδες ανθρώπους, ενώ επηρεάζουν τη ζωή των αμάχων στις περιοχές όπου χρησιμοποιούνται, τονίζει η μη κυβερνητική οργάνωση ζητώντας από τους Χούτι να σταματήσουν «αμέσως» τη χρήση αυτών των όπλων και να σεβαστούν τη συνθήκη του 1997 που τις απαγορεύει.

Το HRW αναφέρει ότι μεταξύ των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο από τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού είναι οι επαρχίες Μάριμπ, Τζαφ, Αμπιγιάν, Άντεν Λάχτζ και Τάεζ. Υπενθυμίζει ότι οι νάρκες εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή των αμάχων πολύ καιρό αφού τερματιστούν οι συγκρούσεις.

Στο μεταξύ στρατιωτικές πηγές ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι πέντε μελη της αλ Κάιντα σκοτώθηκαν στην Υεμένη από νυχτερινές επιθέσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις τους κατά των τζιχαντιστών στη χώρα αυτή μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου