ΔΙΕΘΝΗ

Δημοψήφισμα Τουρκία: Οι εθνικιστές θα δώσουν τη νίκη στο Ναι

δημοψήφισμα-τουρκία-οι-εθνικιστές-θα-498308

Νυν υπέρ πάντων οι… εθνικιστές! Ο Ερντογάν έχει εντοπίσει το κλειδί της νίκης του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, τους ακραίους εθνικιστές και κάνει τα πάντα να τους πάρει στο πλευρό του. Ανέβασε τους τόνους απέναντι στην Ευρώπη, σκλήρυνε τη στάση του έναντι όσων κρατούν φιλοκουρδική στάση, ξεκίνησε τη συζήτηση για την επαναφορά της θανατικής ποινής και βέβαια εκτοξεύει εθνικιστικές κορώνες έναντι της Ελλάδας.

Με τους υπερεθνικιστές ο Ερντογάν μπορεί να προωθήσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα ενισχύσει τις εξουσίες όλων και η οποία τίθεται σε δημοψήφισμα την Κυριακή.

Όμως, αν και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί έχει ταχθεί στο πλευρό του Τούρκου προέδρου, η εκλογική του βάση είναι βαθιά διχασμένη, με πολλές προσωπικότητες του κινήματος να είναι αντίθετες στη μεταρρύθμισης.

Αυτό ισχύει στην περίπτωση της Μεράλ Ακσενέρ, της 60χρονης πρώην υπουργού Εσωτερικών η οποία χαίρει μεγάλης δημοτικότητας. Αφού διαγράφηκε από το MHP τον Σεπτέμβριο έπειτα από μια απόπειρα ανατροπής του Μπαχτσελί, έχει αναχθεί σε μια από τις βασικές προσωπικότητες του «όχι» στο δημοψήφισμα.

Ο διχασμός αυτός των υπερεθνικιστών αποτελεί κίνδυνο για τον Ερντογάν, διότι η ψήφος τους θα είναι ακόμη πιο κρίσιμη τώρα που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος φαίνεται να είναι αμφίρροπο, υπογραμμίζει ο Σαμίμ Ακγκενούλ καθηγητής του πανεπιστημίου του Στρασβούργου.

Έχοντας επίγνωση ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά του να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, το MHP έχει διαγράψει πολλά στελέχη του που είναι αντίθετα στη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Η προσέγγιση Ερντογάν – Μπαχτσελί μπορεί να προκαλεί έκπληξη, αφού οι δύο άνδρες στο παρελθόν έχουν έρθει σε έντονη αντιπαράθεση.

Αν κερδίσει το «ναι», «το MHP θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο», επισημαίνει ο Μεχμέτ Γκιουνάλ, ένας από τους αναπληρωτές προέδρους του κόμματος. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μπαχτσελί θα μπορούσε ακόμη και να διοριστεί αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αν περάσει η συνταγματική μεταρρύθμιση.

Ο Ερντογάν, που πλέον εκφράζεται συνεχώς κολακευτικά για τον πρώην αντίπαλό του, έκανε μια συμβολική κίνηση όταν επισκέφθηκε τον τάφο του ιδρυτή του MHP, του Αλπαρσλάν Τουρκές, με την ευκαιρία των 20 ετών από τον θάνατό του.

Πηγαίνοντας ακόμη πιο μακριά ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ έκανε άνοιγμα προς τους Γκρίζους Λύκους.

Η πρόκληση για τον Ερντογάν είναι «να πείσει τους εθνικιστές φασίστες ότι είναι ο πρώτος από τους Γκρίζους Λύκους», επεσήμανε ο Ακγκενούλ.

Ο δρόμος που έχει να ακολουθήσει ο Ερντογάν είναι δύσκολος, καθώς πρέπει να δώσει εγγυήσεις σε αυτούς τους ψηφοφόρους χωρίς παράλληλα να αποξενώσει τους συντηρητικούς Κούρδους, οι οποίοι παραδοσιακά ψηφίζουν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Όμως για μεγάλο αριθμό υπερεθνικιστών, που δεν έχουν δει θετικά τις υποχωρήσεις της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στους Κούρδους, αλλά ούτε την υποδοχή σχεδόν 3 εκατομμυρίων Σύρων, η υποστήριξη του Μπαχτσελί προς τον Ερντογάν μοιάζει με προδοσία.

«Περισσότεροι από το 90% των υπερεθνικιστών θα πουν “όχι”», επεσήμανε ο Σινάν Ογάν, πρώην στέλεχος του MHP, που έχει διαγραφεί και ο οποίος βασίζει την εκστρατεία του κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης κυρίως στο έντονο αντισυριακό αίσθημα που κυριαρχεί στην Τουρκία.

«Ο Μπαχτσελί έκανε λάθος. Μας προδίδει», καταγγέλλει ο Σεζάι Ντουρσούν, 63 ετών, ένας από τους πρώτους υποστηρικτές του MHP.

«Γιατί ο Ντεβλέτ υποστηρίζει αυτή τη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα ενισχύσει τον Ερντογάν; Αποστολή του είναι να μην βοηθά τους αντιπάλους του», τονίζει ένας άλλος ψηφοφόρος του MHP, ο 51χρονος Σαχίν.

Το δημοψήφισμα της Κυριακής θα αποτελέσει ένα τεστ για το MHP, καθώς θα αποκαλύψει αν η πλειοψηφία της εκλογικής του βάσης στηρίζει ή απορρίπτει τη γραμμή που θέτει ο Μπαχτσελί.

Αν κερδίσει το «όχι», υπογραμμίζει ο Ακγκενούλ, «το MHP ίσως μετατραπεί σε πεδίο μιας πολύ μεγάλης μάχης».

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου