ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ έριξε τη «μητέρα όλων των βομβών» στο Αφγανιστάν

ο-τραμπ-έριξε-τη-μητέρα-όλων-των-βομβώ-498385

Τη μεγαλύτερη μη πυρηνική βόμβα που έχουν στο οπλοστάσιό τους οι Ηνωμένες Πολιτείες βάρους σχεδόν 10 τόνων έριξε την Πέμπτη στο Αφγανιστάν αμερικανικό αεροσκάφος.

Σύμφωνα με πηγές του πενταγώνου που επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης η τηλεχειριζόμενη βόμβα με την ονομασία GBU-43/B βάρους 9797 κιλών, η “μητέρα όλων των βομβών” έπεσε στις 7 το απόγευμα τοπική ώρα στο Αφγανιστάν από αεροσκάφος MC-130 της διοίκησης ειδικών αποστολών της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

«Η μητέρα όλων των βομβών» όπως την αποκαλούν

Η βόμβα είχε στόχο σπηλιές και τούνελ που χρησιμοποιεί μια οργάνωση που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος και ονομάζεται Ισλαμικο Κράτος Κοροζάν. Τα τούνελ αυτά βρίσκονται στην επαρχία Νανγκαράρ, ανατολικά της πρωτεύουσας Καμπούλ κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

Την έγκριση για την χρήση της συγκεκριμένης βόμβας έδωσε ο στρατηγός Τζον Νίκολσον, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, οι οποίες τώρα βρίσκονται στην φάση της αποτίμησης του αποτελέσματος του βομβαρδισμού.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ανταμ Σταμπ δήλωσε ότι η επίθεση βρισκόταν σε στάδιο σχεδιασμού για μήνες. Ωστόσο δεν ξεκαθάρισε εάν ο βομβαρδισμός είχε προγραμματιστεί από την εποχή της προεδρίας Ομπάμα, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει αυτήν την πληροφορία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους βόμβα χρησιμοποιείται σε μάχη. Το συγκεκριμένο όπλο αναπτύχθηκε από την πολεμική μηχανή των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

Το σημείο που φέρεται να έπεσε η βόμβα

Λίγο μικρότερη από την βόμβα της Χιροσίμα

Οπως τονίζουν ειδικοί σε ζητήματα εξοπλισμών η συγκεκριμένη βόμβα αντιστοιχούσε σε εκρηκτική ισχύ 11 κιλοτόνων TNT, ενώ η βόμβα που κατέστρεψε την Χιροσίμα το 1945 είχε ισχύ 11 κιλοτόνων.

Ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Ρικ Φρανκόνα που ρωτήθηκε από το CNN ανέφερε ότι η αίσθηση από την έκρηξη “θα έμοιαζε σε αυτούς που βρίσκονταν στην περιοχή με αυτή ενός πυρηνικού όπλου”.

Η ανακοίνωση της αμερικανικής διοίκησης

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση των δυνάμεων στο Αφγανιστάν αναφέρεται ότι η επίθεση σχεδιάστηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για τις Αφγανικές και τις αμερικανικές δυνάμεις που πραγματοποιούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή και παράλληλα να μεγιστοποιηθούν οι καταστροφές για το παρακλάδι του ISIS σε ό,τι αφορά τους μαχητές και τις εγκαταστάσεις του.

Οι αμερικανικές δυνάμεις έλαβαν κάθε προληπτικό μέτρο για να αποφευχθούν θύματα μεταξύ των αμάχων, προστίθεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει ότι οι επιχειρήσεις κατά της οργάνωσης στο Αφγανιστάν θα συνεχιστούν έως ότου αυτή καταστραφεί.

Δείτε βίντεο από δοκιμή της συγκεκριμένης βόμβας:

Πηγή: thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου