ΔΙΕΘΝΗ

Φορτηγό έπεσε σε πεζούς στη Στοκχόλμη, τουλάχιστον 5 νεκροί

φορτηγό-έπεσε-σε-πεζούς-στη-στοκχόλμη-505510

Τρόμος στη Στοκχόλμη: Φορτηγό έπεσε επάνω σε ανθρώπους σε πολυσύχναστο δρόμο της Στοκχόλμης – Πέντε οι νεκροί – Πληροφορίες και για πυροβολισμούς – Συγκλονιστικές φωτογραφίες από το σημείο – Για τρομοκρατική επίθεση κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Σουηδίας

Πέντε νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από την τρελή πορεία φορτηγού σε πολύσυχναστο δρόμο στην πρωτεύουσα της Σουηδίας.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (07/04) ένα φορτηγό έπειτα από «τρελή» πορεία κατέληξε σε τοίχο πολυσύχναστου εμπορικού κέντρου στην οδό Drottninggatan, παρασύροντας δεκάδες πεζούς.

Η σουηδική αστυνομία αντιμετωπίζει το συμβάν που σημειώθηκε στο κέντρο της Στοκχόλμης περί τις 16:00 (ώρα Ελλάδας) ως μια ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια, σύμφωνα με τη δημόσια σουηδική τηλεόραση SVT. Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν κάνει λόγο για ξεκάθαρο τρομοκρατικό χτύπημα.

Αρχικά η αστυνομία έκανε λόγο για τρεις νεκρούς και πολλούς τραυματίες, ωστόσο ο αριθμός των νεκρών έχει ανέβει στους 5. Σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα έχει γίνει και μία σύλληψη, με την αστυνομία να μην το επιβεβαιώνει. Όλα δείχνουν ότι ο δράστης έχει διαφύγει

Αυτός είναι ο συλληφθείς – Άγνωστη η ταυτότητά του

Κλεμένο το φορτηγό που χρησιμοποίησε ο δράστης – Δεν βρέθηκαν εκρηκτικά

Εικόνες που μετέδωσαν σουηδικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εικονίζουν ένα φορτηγό που εν μέρει έχει μπει μέσα στο πλαϊνό μέρος του πολυκαταστήματος Ahlens, στο κέντρο της Στοκχόλμης και μορφές που μοιάζουν με ανθρώπινες σορούς να έχουν καλυφθεί με κουβέρτες.

Το φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση είναι κλεμένο και ανήκει στην εταιρεία ζυθοποιίας Spendrups, η οποία έβγαλε την εξής ανακοίνωση: «Το φορτηγό μας έχει εμπλακεί. Μιλήσαμε με τον οδηγό μας και είπε ότι παρέδιδε μια παραγγελία, βγήκε από το φορτηγό και κάποιος πήδηξε μέσα και το έκλεψε. Ο οδηγός δεν έχει τραυματιστεί και τώρα μιλάει με την αστυνομία».

Οι αρχές της αστυνομίας ερεύνησαν εξονυχιστικά το φορτηγό, στο οποίο δεν βρέθηκαν εκρηκτικά.

Υπάρχουν επίσης, πληροφορίες ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί πριν το φορτηγό πέσει πάνω στον τοίχο. Διεθνή Μέσα αναφέρουν ότι οι πυροβολισμοί έπεσαν σε διαφορετικό συμβάν, κοντά στην λεωφόρο Drottinggaten όπου βρίσκεται το πολυκατάστημα. Γίνεται λόγος για «συντονισμένη επίθεση» και ανεπισήμως συνδέεται η φονική πορεία του φορτηγού με τους πυροβολισμούς. Προς το παρόν η αστυνομία δεν επιβεβαιώνει τους πυροβολισμούς.

«Ένα όχημα τραυμάτισε ανθρώπους στο Ντοτνινγκάταν», ανέφερε μια εκπρόσωπος της αστυνομίας, η Τουβέ Χεγκ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει τον τόπο της τραγωδίας και κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν να κινούνται στο κέντρο της πόλης, ενώ ελικόπτερα της αστυνομίας πετούν πάνω από το κέντρο της Στοκχόλμης.

Η επίθεση έχει προκαλέσει προβλήματα στις μετακινήσεις με το μετρό, αφού έγινε πάνω από τον σταθμό T-Centralen, από τον οποίο περνούν όλες οι γραμμές της Στοκχόλμης.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο της εφημερίδας Expressen ο οποίος βρισκόταν επί τόπου, οι αστυνομικοί προειδοποιούσαν τον κόσμο λέγοντας: «παρατήστε ό,τι κρατάτε και τρέξτε».

Πρωθυπουργός της Σουηδία: «Ήταν τρομοκρατικό χτύπημα»

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Stefan Lofven ενημερώθηκε για την κατάσταση και επιστρέφει αμέσως στην πρωτεύουσα, ενώ μίλησε για “τρομοκρατικό χτύπημα”, λέγοντας: «Η Σουηδία χτυπήθηκε, όλα δείχνουν ότι ήταν τρομοκρατικό χτύπημα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου