ΔΙΕΘΝΗ

Πολύνεκρη έκρηξη στο Μετρό της Αγίας Πετρούπολης

πολύνεκρη-έκρηξη-στο-μετρό-της-αγίας-π-510176

Σφοδρή έκρηξη σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η έκρηξη προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 10 ατόμων ενώ σε 50 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι τραυματίες. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και παιδιά.

Από τις πρώτες ενδείξεις προκύπτει πως εκρηχτικός μηχανισμός που περιείχε αιχμηρά αντικείμενα εξερράγη σε συρμό του μετρό μεταξύ των δυο γειτονικών σταθμών, της Σενάια και του τεχνολογικού ινστιτούτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές εντόπισαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό γεμάτο καρφιά που στόχο είχε να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα. Σε άλλο βαγόνι του συρμού βρέθηκε επίσης εκρηχτικός μηχανισμός που περιείχε εκρηκτικά, αρκετή ώρα αργότερα, ωστόσο οι πυροτεχνουργοί κατάφεραν να τον απενεργοποιήσουν.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Interfax, βρέθηκε βόμβα που δεν είχε πυροδοτηθεί στο σταθμό Μετρό της πλατείας Βοστάνια.

Ορισμένα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε περισσότερες από μία εκρήξεις χωρίς αυτό ωστόσο να επιβεβαιώνεται. Η αστυνομία εκκένωσε όλο το δίκτυο του μετρό της πόλης (62 σταθμοί συνολικά) και απέκλεισε τις συνοικίες που γειτονεύουν με τους προαναφερθέντες δυο σταθμούς.

Παρόλα αυτά πλήθος κόσμου έσπευσε αμέσως προκειμένου να πληροφορηθεί τις εξελίξεις.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ο όποιος από το πρωί βρισκόταν στην άγια Πετρούπολη σε τηλεοπτικό διάγγελμα του αναφέρθηκε στο γεγονός και παραδέχτηκε πως υπάρχουν νεκροί και τραυματίες χωρίς να αναφερθεί ωστόσο στον αριθμό και σε λεπτομέρειες. Ο πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας αλλά μέχρι στιγμής οι ρωσικές αρχές δεν έχουν αναφερθεί επίσημα ή ανεπίσημα στα αίτια ή τα κίνητρα της έκρηξης. Μέχρι προ ολίγων ημερών υπήρξε έντονη δραστηριότητα και εμπλοκή του ρώσικου στρατού σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην Τσετσενία.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ LIVE Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ RT

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αυτοψία από τους εμπειρογνώμονες της σήμανσης. Η Εισαγγελία της Αγίας Πετρούπολης έδωσε εντολή να ξεκινήσουν οι σχετικές έρευνες, ενώ κινητοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών όπως προβλέπεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Για την διακομιδή των τραυματιών χρησιμοποιούνται ελικόπτερα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass, ενώ σύμφωνα με το Interfax, 17 ασθενοφόρα βρίσκονται επί τόπου για την περίθαλψη των τραυματιών. Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, ένα ελικόπτερο μετέφερε τραυματίες από την στάση του μετρό «Τεχνολογογκίτσεσκι Ινστιτούτ», ενώ το δεύτερο κατευθύνεται στην στάση «Σαντόβαγια».

Ο αντιδήμαρχος της Μόσχας δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας στο Μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας.

Το βίντεο που δημοσίευσε το διεθνές πρακτορείο RT λίγα μόλις λεπτά αφού σημειώθηκε η πρώτη έκρηξη

Δείτε τις φωτογραφίες:

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου