ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανοί συντηρητικοί: Νέο Φώκλαντ το Γιβραλτάρ, το ναυτικό μας μπορεί να σακατέψει την Ισπανία

βρετανοί-συντηρητικοί-νέο-φώκλαντ-το-510646

Όλοι γνωρίζουν σε ΕΕ και Βρετανία ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα είναι δύσκολες, αλλά μήπως είναι παρατραβηγμένες οι κουβέντες για πόλεμο;

Εν μέσω εντάσεων με την Ισπανία για την κυριαρχία επί του διαφιλονικούμενου Γιβραλτάρ ένας πρώην ηγέτης του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος της Τερέζα Μέι απείλησε ανοικτά με ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Ο λόρδος Χάουαρντ συνέκρινε την τωρινή κατάσταση με τον πόλεμο των Φώκλαντ το 1982, όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ έστειλε βρετανικές δυνάμεις για να διώξουν δυνάμεις της Αργεντινής απ’ τα νησιά που είναι γνωστά στο Μπουένος Άιρες ως “Las Malvinas”.

«35 χρόνια συμπληρώνονται αυτή τη βδομάδα όταν μια άλλη πρωθυπουργός έστειλε δύναμη κρούσης στην άλλη πλευρά του πλανήτη για να υπερασπιστεί την ελευθερία μιας μικρής ομάδας Βρετανών απέναντι σε μια άλλη χώρα που μιλά Ισπανικά κι είμαι απολύτως σίγουρος ότι κι η νυν πρωθυπουργός μας θα δείξει την ίδια αποφασιστικότητα παίρνοντας θέση στο πλευρό των ανθρώπων στο Γιβραλτάρ», είπε ο Χάουαρντ στο Skynews.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, σερ Μάικλ Φάλον, είπε στο BBC: «ο λαός του Γιβραλτάρ κατέστησε σαφές ότι δεν θέλουν να ζουν υπό την επικυριαρχία της Ισπανίας. Θα προστατέψουμε το Γιβραλτάρ.»

Την ίδια ώρα η Telegraph φιλοξενεί δηλώσεις του υποναυάρχου Κρις Πάρι, πρώην διοικητή επιχειρησιακών δυνατοτήτων στο βρετανικό υπουργείο Άμυνας, ο οποίος είπε ότι το Βρετανικό πολεμικό Ναυτικό αν και δεν είναι πλέον τόσο ισχυρό όσο στη διάρκεια του πολέμου των Φώκλαντ, μπορεί να «σακατέψει» την Ισπανία κι ότι θα βοηθήσουν κι οι Αμερικανοί.

«Μπορούμε μεσοπρόθεσμα να σακατέψουμε την Ισπανία και πιστεύω ότι κι οι Αμερικανοί θα μας στηρίξουν πιθανότατα. Η Ισπανία πρέπει να διδαχθεί απ’ την Ιστορία ότι δεν αξίζει να τα βάζει μαζί μας και ότι μπορούμε ακόμη να καψαλίσουμε τη γενειάδα του Βασιλιά της Ισπανίας» (αναφορά στην επίθεση του Φράνσις Ντρέηκ το 1587 κατά του ισπανικού ναυτικού στο κόλπο του Καντίζ).

Τα σχόλια του πρώην ηγέτη των Τόρηδων, λόρδου Χάουαρντ, προκάλεσαν την κατακραυγή της αντιπολίτευσης.

Ο Τιμ Φάρον, ηγέτης των Φιλελευθέρων, τα χαρακτήρισε «εμπρηστικά σκουπίδια»

Ενώ φραστικά πυρά εξαπέλυσε κι ο υπαρχηγός των Εργατικών, Τομ Γουάτσον: «ανώτερα στελέχη των Τόρηδων αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο πολέμου στην Ευρώπη. Πώς βοηθά αυτού του είδους η διπλωματία τις διαπραγματεύσεις μας για το Brexit;»

Η Τερέζα Μέι απέφυγε τις πολεμοχαρείς δηλώσεις, αλλά επανέλαβε χθες ότι η Βρετανία είναι «ακλόνητη» στη δέσμευσή τους έναντι του Γιβραλτάρ και θα συνεργαστεί με τις αρχές του για να διασφαλίσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η Ισπανία διεκδικεί την κυριαρχία επί του θυλάκου στο νότιο άκρο της. Και καθώς η Βρετανία ετοιμάζεται να αρχίσει τις συζητήσεις με την ΕΕ για το διαζύγιο, οι Βρυξέλλες έδωσαν στη Μαδρίτη δικαίωμα βέτο ως προς τη μελλοντική σχέση του Γιβραλτάρ με την Ένωση.

Στο βρετανικό δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ αντιτάχθηκαν έντονα στην αποχώρηση απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου