ΔΙΕΘΝΗ

Παρίσι: Επεισόδια σε διαδήλωση για τον φόνο Κινέζου από αστυνομικό

παρίσι-επεισόδια-σε-διαδήλωση-για-τον-511139

Περίπου 6.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν την Κυριακή στο Παρίσι για να καταγγείλουν τον φόνο κινέζου οικογενειάρχη από πυρά αστυνομικού, κινητοποίηση που σημαδεύθηκε από επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της τάξης.

Εν μέσω συνθημάτων όπως «Αλήθεια, Δικαιοσύνη, Αξιοπρέπεια» και επιγραφών όπως «Αγαπώ τη Γαλλία», ή «Για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, κατά της βίας», οι διαδηλωτές, κρατώντας λευκά τριαντάφυλλα στο χέρι τους, συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην Πλατεία της Δημοκρατίας κατόπιν καλέσματος διαφόρων οργανώσεων της κινεζικής παροικίας.

Οι συγκεντρωμένοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή στο κέντρο της Πλατείας, όπου είχε ξεδιπλωθεί πανό με το σύνθημα «Αστυνομία δολοφόνε, απαιτούμε δικαιοσύνη» και τη φωτογραφία του Λιου Σαογιάο, 56 ετών, ο οποίος πυροβολήθηκε θανάσιμα στις 26 Μαρτίου στο 19ο διαμέρισμα από αστυνομικό.

Σύμφωνα με την εκδοχή της αστυνομίας, το όργανο της τάξης πυροβόλησε το θύμα διότι αυτό είχε επιτεθεί προηγουμένως με ψαλίδι εναντίον άλλου αστυνομικού. Την εκδοχή της αστυνομίας διαψεύδει απόλυτα η οικογένεια του νεκρού. Το Πεκίνο έχει ζητήσει από τις γαλλικές αρχές να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Οπως και οι ανάλογες κινητοποιήσεις μία εβδομάδα νωρίτερα, έτσι και αυτή της Κυριακής σημαδεύθηκε από επεισόδια, κατά τα οποία νεαροί και άλλοι διαδηλωτές εκτόξευσαν γυάλινα μπουκάλια, φρούτα και αυγά εναντίον των δυνάμεων της τάξης, σύμφωνα με δημοσιογράφους.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα και οι αψιμαχίες κράτησαν πάνω από μία ώρα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου