ΔΙΕΘΝΗ

Η γραμμή της ΕΕ για την διαπραγμάτευση: Πρώτα Brexit, μετά συζήτηση για το εμπόριο

η-γραμμή-της-εε-για-την-διαπραγμάτευση-514008

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί να υπάρξουν «επαρκείς πρόοδοι» στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ, προτού ξεκινήσει τις συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο, σύμφωνα με το προσχέδιο του εγγράφου στο οποίο περιγράφονται οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για το Brexit.

Οι 27 χώρες μέλη είναι έτοιμες να καθορίσουν στη διάρκεια των προκαταρκτικών συνομιλιών «μεταβατικές ρυθμίσεις» για να περιοριστεί η αβεβαιότητα μετά το Brexit, αναφέρεται στο έγγραφο αυτό το οποίο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα παρουσιάσει σήμερα στη Μάλτα.

Παράλληλα τονίζεται ότι η ΕΕ θα φανεί «εποικοδομητική» στις συζητήσεις της για το Brexit, όμως είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο σε περίπτωση που αποτύχουν.

«Στις διαπραγματεύσεις αυτές η ΕΕ θα ενεργεί ενωμένη. Θα είναι εποικοδομητική σε όλη τη διάρκειά τους και θα προσπαθήσει να καταλήξει σε μια συμφωνία. Αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Η Ένωση θα εργαστεί σκληρά για να τα καταφέρει, όμως θα προετοιμαστεί επίσης ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν», προειδοποιεί.

Αν η Βρετανία παραμείνει μέλος της ενιαίας αγοράς της ΕΕ για κάποιο διάστημα μετά το Brexit, θα πρέπει να σέβεται και τις τέσσερις ελευθερίες της Ένωσης, μεταξύ αυτών και την ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών.

Αυτό το προσχέδιο «των κατευθυντήριων γραμμών των διαπραγματεύσεων» θα πρέπει στη συνέχεια να υιοθετηθεί από τους ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ στη διάρκεια της συνόδου της 29ης Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Το κείμενο αυτό θέτει τις πολιτικές προτεραιότητες της Ένωσης, καθώς και το όραμά της για τον χρόνο των διαπραγματεύσεων, που μοιάζει να είναι ένα από τα πρώτα θέματα που έχουν προκαλέσει ένταση μεταξύ των δύο πλευρών μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι 27 επιθυμούν μια «βαθμηδόν προσέγγιση», δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να επικεντρωθούν αρχικά αποκλειστικά στη διαπραγμάτευση για την επίτευξη συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας.

«Προκαταρκτικές συνομιλίες» για «τη μελλοντική σχέση» μετά το Brexit μπορούν να ξεκινήσουν «μόλις έχουν σημειωθεί επαρκείς πρόοδοι σε αυτή την πρώτη φάση για την επίτευξη μιας ικανοποιητικής συμφωνίας για τους όρους μιας συντεταγμένης αποχώρησης».

(ethnos.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου