ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση στο Λονδίνο: Γέννημα – θρέμμα της Αγγλίας ο «μοναχικός λύκος»

επίθεση-στο-λονδίνο-γέννημα-θρέμμα-τ-521031

Νέες φωτογραφίες από την στιγμή που ο τζιχαντιστής τρομοκράτης Καλίντ Μασούντ πέφτει νεκρός από τους Άγγλους αστυνομικούς έξω από το κοινοβούλιο στο Λονδίνο, δημοσιεύει η Daily Mail.

Δευτερόλεπτα πριν ο δράστης είχε μαχαιρώσει έως θανάτου τον 48χρονο αστυνομικό Κιθ Πάλμερ που είχε προσπαθήσει να τον σταματήσει, αν και άοπλος, ενώ νωρίτερα με το αυτοκίνητό του παρέσυρε και σκότωσε τρεις ακόμα πολίτες που βρίσκονταν στην γέφυρα του Ουέστμίνστερ.

Αστυνομικοί έχουν μόλις πυροβολήσει τον Μασούντ έξω από το Βρετανικό Κοινοβούλιο



Δευτερόλεπτα πριν, ο δράστης είχε μαχαιρώσει μέχρι θανάτου τον αστυνομικό Κιθ Πάλμερ

Οι πληροφορίες που έρχονται στο φως αναφέρουν πως ο Καλίντ Μασούντ γεννήθηκε στο Κεντ της Αγγλίας με το όνομα Άντριαν Ελμς και μάλιστα για ένα διάστημα δίδαξε αγγλικά. Η αστυνομία εκτιμά πως ριζοσπαστικοποιήθηκε κατά την παραμονή του στην Σαουδική Αραβία, όπου έζησε για τέσσερα χρόνια. Αν και είχε παλαιότερα καταδικαστεί για διάφορα εγκλήματα, μεταξύ αυτών και γιατί είχε μαχαιρώσει έναν άντρα στο πρόσωπο, κανένα δεν σχετιζόταν με την τρομοκρατία.

Αφού επέστρεψε στην Αγγλία από την Σαουδική Αραβία δίδαξε στο Λούτον για ένα διάστημα. Ο 52χρονος τρομοκράτης από το 2012 διεύθυνε μια επιχείρηση διδασκαλίας στο Μπέρμινγχμ, αναφέρει η Daily Mail. Ηταν παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ήταν φαν του bobybuilding.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Μασούντ πέρασε το τελευταίο βράδυ πριν την επίθεση σε ένα ξενοδοχείο στο Μπράιτον. Οι υπάλληλοι είπαν στην εφημερίδα πως ο άντρας ήταν ευγενέστατος, πλήρωσε με πιστωτική κάρτα και έφαγε κεμπάμπ, ενώ είπε πως την επόμενη ημέρα θα πήγαινε στο Λονδίνο.

Ο 52χρονος Καλίντ Μασούντ που σκόρπισε το θάνατο στο Λονδίνο


Εν τω μεταξύ, ένας 75χρονος άντρας υπέκυψε το βράδυ της Πέμπτης στα τραύματά του ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων του Masood σε τέσσερα.

Τρία από τα θύματα του Μασούντ: Μια ισπανίδα δασκάλα, ένας βρετανός αστυνομικός και ένας αμερικανός τουρίστας στο Λονδίνο. Αργά το βράδυ της Πέμπτης ανακοινώθηκε πως ένας 75χρονος άντρας υπέκυψε στα ταύματά του, αλλά τα στοιχεία του δεν είναι γνωστά.

Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας

Ενώ το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη η αστυνομία στο Λονδίνο συνεχίζει τις έρευνες για να εντοπίσει τον τρομοκρατικό πυρήνα. Τρεις γυναίκες και πέντε άνδρες συνελήφθησαν χθες με την υποψία της προετοιμασίας τρομοκρατικών ενεργειών μετά την επίθεση της Τετάρτης.
Μια γυναίκα 39 ετών συνελήφθη στο ανατολικό Λονδίνο. ένας νεαρός άνδρας 21 ετών και μία νεαρή γυναίκα 23 ετών, συνελήφθησαν στο Μπέρμιγχαμ, όπως και μια 26χρονη και τρεις άνδρες ηλικίας 28, 27 και 26 ετών και ένας 58χρονος σε άλλες διευθύνσεις στην ίδια περιοχή.

Στο κλίμα της επόμενης μέρας εντάσσεται και η ανατίναξη ύποπτου πακέτου που εντοπίστηκε κοντά στη γέφυρα του Ουέμινστερ, στο Λονδίνο. Η περιοχή αποκλείστηκε και στο σημείο έσπευσαν οχήματα της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και οι ειδικές δυνάμεις εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.

Τελικά, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι το πακέτο δεν περιείχε κάτι ύποπτο.

Τρομοκράτης γεννημένος στη Μεγάλη Βρετανία

Χθες έγινε γνωστή και η ταυτότητα του δράστη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιαρντ πρόκειται τον Khalid Masood, γεννημένο στο Kent της Βρετανίας ο οποίος πιστεύεται ότι μέχρι πρόσφατα ζούσε στα West Midlands. Είχε ελεγχθεί για ποινικά αδικήματα, αλλά οι αρχές ασφαλείας δεν είχαν εντοπίσει τις σχέσεις του με το Ισλαμικό Κράτος.
Η ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιαρντ:
«Ο άντρας ο οποίος πιστεύεται από την αστυνομία ότι είναι υπεύθυνος για την τρομοκρατική επίθεση στο Γουέστμινστερ, χθες, 22 Μαρτίου, ταυτοποιήθηκε επίσημα ως ο Καλίντ Μασούντ. Ο Μασούντ, 52 ετών (25.12.1964), γεννήθηκε στο Κεντ και οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι έμενε πρόσφατα στα Δυτικά Μίντλαντς. Ο Μασούντ είναι επίσης γνωστό ότι χρησιμοποιούσε διάφορα ψευδώνυμα

Ο Μασούντ δεν ήταν μέχρι τώρα αντικείμενο έρευνας, και δεν υπάρχουν προγενέστερες πληροφορίες που να αφορούν την πρόθεσή του για τρομοκρατική επίθεση. Παρ’ όλα αυτά είναι γνωστό στην αστυνομία και έχει μια μεγάλη γκάμα προηγούμενων καταδικών και επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης σωματικών βλαβών, κατοχή όπλων και διατάραξη της δημόσιας ειρήνης.

Η πρώτη του καταδίκη ήταν το Νοέμβριο του 1983, για φθορά ξένης περιουσίας και η τελευταία του καταδίκη ήταν το Δεκέμβρη του 2003 για κατοχή μαχαιριού.

Δεν είχε καταδικαστεί για τρομοκρατικά αδικήματα».

(protothema.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου