ΔΙΕΘΝΗ

Τρόμος στην καρδιά του Λονδίνου

τρόμος-στην-καρδιά-του-λονδίνου-522611

Σοκ και δέος στη Βρετανία μετά την τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά του Λονδίνου έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο με 5 νεκρούς και 40 τραυματίες.

Επιχείρηση στο Μπέρμιγχαμ

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο δράστης νοικιάστηκε στο Μπέρμιγχαμ όπου από χθες είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής. Η πόλη είναι αποκλεισμένη ενώ έχουν γίνει προσαγωγές.

Η Σκότλαντ Γιάρντ συνεχίζει τις έρευνες και καλεί τους πολίτες να διαθέσουν οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας και κινητά τηλέφωνα σε μια προσπάθεια να πέσει φως στην υπόθεση. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στη βρετανική πρωτεύουσα με μεγαλύτερη παρουσία πάνοπλων αλλά και μυστικών αστυνομικών και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να κληθούν και μονάδες του στρατού, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Οι διωκτικές αρχές εξετάζουν την πιθανότητα η τρομοκρατική επίθεση να ήταν εμπνευσμένη από την προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους, τόνισε ένας ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Ρόιτερς. Οι βρετανικές αρχές έχουν κάποιες ενδείξεις για την ταυτότητα του δράστη, αλλά χρειάζεται ακόμη να διασταυρώσουν όλες τις λεπτομέρειες, τόνισε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Πέντε οι νεκροί από την επίθεση

Η βρετανική αστυνομία είπε χθες ότι ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση χθες κοντά στο κοινοβούλιο ανέβηκε στους πέντε. Ο πέμπτος νεκρός ήταν μεταξύ των πεζών που σκοτώθηκαν στην επίθεση, είπε η αστυνομία. Επιπλέον, τουλάχιστον 40 άτομα τραυματίστηκαν στην επίθεση στο Λονδίνο όταν ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς και κατόπιν ο δράστης μαχαίρωσε έναν αστυνομικό κοντά στο βρετανικό κοινοβούλιο προτού πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας σε μια επίθεση που η αστυνομία χαρακτήρισε “τρομοκρατική επίθεση με χαρακτηριστικά λεηλασίας”.

Οι νεκροί περιλαμβάνουν τον δράστη και τον αστυνομικό, ενώ οι υπόλοιποι νεκροί υπέστησαν θανατηφόρα τραύματα από το αυτοκίνητο που ανέπτυξε ταχύτητα στη γέφυρα του Ουέστμινστερ προτού πέσει πάνω στα κιγκλιδώματα έξω από τη βουλή. Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής της αστυνομίας Αγγλίας Μαρκ Ρόουλι είπε ότι η αστυνομία πιστεύει πως ο δράστης είχε εμπνευστεί από τη τη τρομοκρατία που σχετίζεται με τους ισλαμιστές μαχητές και ότι η αστυνομία έχει ταυτοποιήσει τον δράστη αλλά αρνήθηκε να τον κατονομάσει.

Τερέζα Μέι: Αθλια και αρρωστημένη επίθεση

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε χθες έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντας την επίθεση«αρρωστημένη και άθλια». «Η τοποθεσία αυτής της επίθεσης δεν ήταν τυχαία», τόνισε με δήλωση που έκανε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, αργά χθες το βράδυ.

«Ο τρομοκράτης επέλεξε να χτυπήσει στην καρδιά της πρωτεύουσας μας, όπου άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων, των θρησκειών και των πολιτισμών έρχονται για να γιορτάσουν τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης», σημείωσε. Οποιεσδήποτε απόπειρες να πλήξουν αυτές οι αξίες μέσα από την βία είναι «καταδικασμένες να αποτύχουν», τόνισε η Μέι.

Η Σκότλαντ Γιάρντ είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου ότι οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν αποτρέψει από τον Ιούνιο του 2013 13 απόπειρες επίθεσης. Όλες οι βρετανικές εφημερίδες έχουν σήμερα στα πρωτοσέλιδά τους την επίθεση, την οποία η (αριστερή) Daily Mirror χαρακτηρίζει «επίθεση εναντίον της δημοκρατίας». «Οι Λονδρέζοι δεν θα επιτρέψουν να τους εκφοβίσει η τρομοκρατία», τόνισε ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

Το χρονικό της αιματηρής επίθεσης

Ολα άρχισαν λίγο μετά τις 16:30 ώρα Ελλάδος. Ενας άνδρας που επέβαινε σε βαρύ τζιπ κινήθηκε πάνω στην γέφυρα του Ουέστμινστερ με κατεύθυνση προς το κοινοβούλιο και με με απότομες κινήσεις ανέβηκε στο πεζοδρόμιο παρασύροντας τους πεζούς. Στην συνέχεια ανέπτυξε ταχύτητα έφτασε μπροστά σε μια μικρή είσοδο του κοινοβουλίου, κάτω από το Μπιγκ Μπεν. Οδήγησε το όχημά του με ταχύτητα πάνω στον φράκτη του κοινοβουλίου και όταν αυτό ακινητοποιήθηκε, κατέβηκε από το αυτοκίνητο και επιτέθηκε με ένα μαχαίρι στους αστυνομικούς – φρουρούς, τραυματίζοντας θανάσιμα τον έναν εξ αυτών.

Μια γυναίκα που πήδηξε στον Τάμεση για να ξεφύγει από το όχημα διασώθηκε σοβαρά τραυματισμένη.

Αφού έριξε το γκρίζο όχημα SUV που οδηγούσε πάνω στα κάγκελα του μεγάρου του Ουεστμίνστερ, λίγο αφού βγήκε από τη γέφυρα, ο δράστης όρμησε προς μια κοντινή είσοδο του κοινοβουλίου, πριν μαχαιρώσει έναν αστυνομικό, πρόσθεσε ο Ρόουλι.

Η αστυνομία τον πυροβόλησε ενώ εκείνος επιχειρούσε να επιτεθεί σ’ έναν δεύτερο αστυνομικό.

Εικόνες δείχνουν τον συντηρητικό βουλευτής Τομπάιας Έλγουντ, ο οποίος είχε χάσει έναν αδελφό σε επίθεση το 2002 στο Μπαλί της Ινδονησίας, να προσπαθεί μάταια να κάνει καρδιακές μαλάξεις στον αστυνομικό, σύζυγο και πατέρα ηλικίας 48 ετών ο οποίος τραυματίσθηκε θανάσιμα.

Φυγαδεύτηκε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι

Την ώρα την επίθεσης βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επρόκειτο να απευθυνθεί στο σώμα. Αμέσως μετά τους πυροβολισμούς στην μικρή πύλη, ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τους βουλευτές ότι το κτίριο τελεί σε κατάσταση αποκλεισμού και διέκοψε τις εργασίες του.

Μέσα στο κτιριακό συγκρότημα του Κοινοβουλίου βρισκόταν και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, την οποία ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας φυγάδευσαν από την έξοδο της Βουλής των Λάρδων.

Σύγχυση για την ταυτότητα του δράστη

Το όνομα του δράστη δεν έχει γίνει γνωστό. Νωρίς το βράδυ, βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δράστης της επίθεσης είναι ο γνωστός τζιχαντιστής Αμπου Ιζαντίν. Ωστόσο αργότερα ο δικηγόρος και ο αδερφός του, δήλωσαν ότι ο Ιζαντίν βρίσκεται στη φυλακή.

Η μαρτυρία για τον γεροδεμένο άνδρα με τα μαύρα ρούχα

Ο Κουέντιν Λετς, ένας σκιτσογράφος της εφημερίδα Guardian που εργάζεται στο κοινοβούλιο ανέφερε στο BBC ότι είδε έναν γεροδεμένο άνδρα να πηγαίνει μπροστά στην πύλη του Γουέστμινστερ που βρίσκεται κάτω από το Μπιγκ Μπεν κρατώντας κάτι που έμοιαζε με κοντό μπαστούνι. Τον άνδρα σταμάτησαν δύο αστυνομικοί που φορούσαν κίτρινα γιλέκα.

“Εκείνη την στιγμή ο ένας αστυνομικός έπεσε κάτω. Μπορούσαμε να δούμε τον άνδρα με τα μαύρα να κουνάει το χέρι του με τέτοιον τρόπο σαν να μαχαίρωνε ή να γρονθοκοπούσε τον αστυνομικό” είπε ο Λετς.

Γάλλοι μαθητές στους τραυματίες

Ανάμεσα στους τραυματίες περιλαμβάνονται τρεις γάλλοι μαθητές Λυκείου που βρίσκονταν σε σχολικό ταξίδι και η κατάσταση δύο εκ των οποίων θεωρείται σοβαρή. Δύο ρουμάνοι υπήκοοι έχουν τραυματισθεί επίσης, ανακοίνωσε το Βουκουρέστι, καθώς και πέντε νοτιοκορεάτες τουρίστες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, και ένας Πορτογάλος, σύμφωνα με την πορτογαλική κυβέρνηση.

«Φωτογραφίζαμε το Μπιγκ Μπεν όταν όλοι άρχισαν να τρέχουν, είδαμε έναν άνδρα γύρω στα 40 να κρατάει ένα μαχαίρι περίπου 20 εκατοστών. Στη συνέχεια ακούσαμε τρεις πυροβολισμούς. Διασχίσαμε τον δρόμο και είδαμε τον άνδρα ματωμένο στο έδαφος», αφηγήθηκε η Τζέιν Ουίλκινσον στο βρετανικό πρακτορείο Press Association.

«Είδα τρία πτώματα να κείτονται στο έδαφος και πάρα πολλούς αστυνομικούς. Ήταν τρομακτικό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 16χρονος Τζακ Χάτσινσον, ένας αμερικανός τουρίστας που έμεινε αποκλεισμένος για τρεις ώρες πάνω στη μεγάλη ρόδα London Eye, στην άλλη άκρη της γέφυρας.

Οι βουλευτές είχαν περιορισθεί στο εσωτερικό του κοινοβουλίου και στο πλησίον Αββαείο του Ουεστμίνστερ. Τους επετράπη να βγουν αργά το βράδυ. «Επικράτησε πανικός», αφηγήθηκε η Εργατική βουλευτής Μέρι Κρίαγκ.

Η Τερέζα Μέι αναχώρησε με μεγάλη ταχύτητα από το κοινοβούλιο, όπου είχε μιλήσει στους βουλευτές, με το επίσημο αυτοκινητό της.

Στο κοινοβούλιο της Σκωτίας στο Εδιμβούργο, οι συζητήσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία ανεστάλησαν επ’ αόριστον.

Διεθνείς αντιδράσεις

Οι πρόεδροι της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησαν στην Μέι και ο πύργος του Άιφελ έσβησε τα μεσάνυκτα αποτίοντας φόρο τιμής. «Μίλησα με την βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για να της υποβάλω τα συλλυπητήριά μου. Είναι δυνατή και πολύ καλά», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter. Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε την υποστήριξή της στους «βρετανούς φίλους» της, ενώ ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό πρόκεται να έρθει στο Λονδινο σήμερα για να βρεθεί κοντά στους τραυματίες Γάλλους.

Η επίθεση σημειώθηκε την ημέρα που το Βέλγιο τιμούσε τη μνήμη των 32 νεκρών των τζιχαντιστικών επιθέσεων που είχαν πραγματοποιηθεί ακριβώς πριν από έναν χρόνο στις Βρυξέλλες.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ακυρώνει επίσκεψη στη Σκότλαντ Γιάρντ

Η βασίλισσα Ελισάβετ ακύρωσε την επίσκεψη που είχε προγραμματίσει στη Σκότλαντ Γιάρντ μετά από τη τρομοκρατική ενέργεια στο Λονδίνο.

“Εν όψει των σημερινών γεγονότων, αποφασίσθηκε να αναβληθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη της βασίλισσας στη Νέα Σκότλαντ Γιάρντ αύριο” (σήμερα, Πέμπτη), είπε ο εκπρόσωπός της, σύμφωνα με τον ιστότοπο Royal Central χθες, προσθέτοντας ότι “η επίσκεψη θα προγραμματιστεί μια άλλη ημερομηνία”.

Ντ. Τουσκ: Η ΕΕ έτοιμη να συνεργαστεί με τη Βρετανία στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προσέφερε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βρετανία χθες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο. “Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τα θύματα της επίθεσης του Ουέστμινστερ. Η Ευρώπη παραμένει σταθερά με το Ηνωμένο Βασίλειο ενάντια στην τρομοκρατία και έτοιμη να βοηθήσει”, έγραψε σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter.

(thetoc.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου