ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις έφτασαν οι νεκροί στο Λονδίνο και τουλάχιστον είκοσι οι τραυματίες

τέσσερις-έφτασαν-οι-νεκροί-στο-λονδίν-522817

Σύμφωνα με το BBC, ο απολογισμός από την τρομοκρατική επίθεση στο βρετανικό κοινοβούλιο και τη γέφυρα του Γουεστμίνστερ ανέρχεται σε τέσσερις νεκρούς και τουλάχιστον είκοσι τραυματίες. Στους τέσσερις νεκρούς, κατά τις ίδιες πληροφορίες, συμπεριλαμβάνεται και ο δράστης της επίθεσης.

Τον θάνατό του επιβεβαίωνε νωρίς το βράδυ και το CNN. Παραμένει άγνωστο αν οι επιβαίνοντες στο επίμαχο όχημα τύπου SUV που παρέσυρε το πλήθος στη γέφυρα και από το οποίος εξήλθε ο δράστης με το μαχαίρι, ήταν ένας ή δύο. Σημειωτέον πως επίσημα η Σκότλαντ Γιαρντ δεν έχει αναφέρει συγκεκριμένα και τελεσίδικα τον ακριβή αριθμό των νεκρών και των τραυματιών.

Ένας αστυνομικός μαχαιρώθηκε, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και ο δράστης, και δεκάδες άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν το απόγευμα μπροστά στο κοινοβούλιο του Ουεστμίνστερ του Λονδίνου, που αποκλείστηκε.

Εκπρόσωπος της Βουλής ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στα μέλη της απαγορεύθηκε η έξοδος προσωρινά εξαιτίας ενός «συμβάντος ασφαλείας». Η συνεδρίασή της ανεστάλη.

Επίθεση εμπνευσμένη από την προπαγάνδα του ISIS

Οι διωκτικές αρχές εξετάζουν την πιθανότητα η τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε να ήταν εμπνευσμένη από την προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους, τόνισε ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Τρόμος στο κέντρο του Λονδίνου: Πυροβολισμοί, νεκροί και τραυματίες έξω από το κοινοβούλιο - Εικόνες-σοκ

Οι βρετανικές αρχές έχουν κάποιες ενδείξεις για την ταυτότητα του δράστη, αλλά χρειάζεται ακόμη να διασταυρώσουν όλες τις λεπτομέρεις, τόνισε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν – ανάμεσα τους ο δράστης της επίθεσης και ο αστυνομικός που τον μαχαίρωσε, – ενώ τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν από την επίθεση, που η αστυνομία χαρακτήρισε τρομοκρατική.

Τρόμος στο κέντρο του Λονδίνου: Πυροβολισμοί, νεκροί και τραυματίες έξω από το κοινοβούλιο - Εικόνες-σοκ

«Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ένας αστυνομικός της φρουράς του κοινοβουλίου και ένας άνδρας που πιστεύουμε ότι είναι ο δράστης, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά ενός αστυνομικού», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μαρκ Ρόουλι, ο ανώτατος αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

«Η επίθεση εξαπολύθηκε όταν ένα αυτοκίνητο οδηγήθηκε στην γέφυρα του Ουεστμίνστερ, χτυπώντας και τραυματίζοντας πεζούς πολίτες, αλλά και τρεις αστυνομικούς που επέστρεφαν από μια τελετή απονομής βραβείων. Το αυτοκίνητο συγκρούστηκε κοντά στο κοινοβούλιο και τουλάχιστον ένας άνδρας, οπλισμένος με ένα μαχαίρι, συνέχισε την επίθεση και προσπάθησε να εισέλθει στο κτίριο της βουλής», πρόσθεσε ο Ρόουλι.

Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης - Στη φωτογραφία φαίνεται πεσμένο κάτω και ένα μαχαίρι

Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης – Στη φωτογραφία φαίνεται πεσμένο κάτω και ένα μαχαίρι

Συνεχής ενημέρωση της Τερέζα Μέι

Οι «σκέψεις» της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι βρίσκονται στους ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν στην επίθεση που διαπράχθηκε κοντά στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ συνεχίζει να ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις, σημείωσαν οι υπηρεσίες της σε μια ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα.

«Οι σκέψεις της πρωθυπουργού και της κυβέρνησης βρίσκονται στους ανθρώπους που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε αυτό το φρικιαστικό συμβάν, καθώς και στις οικογένειές τους», ανέφερε η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Τρόμος στο κέντρο του Λονδίνου: Πυροβολισμοί, νεκροί και τραυματίες έξω από το κοινοβούλιο - Εικόνες-σοκ

«Η πρωθυπουργός συνεχίζει να ενημερώνεται και σύντομα θα προεδρεύσει της COBR», προστίθεται. Η Μέι αναμένεται να προεδρεύσει μιας έκτακτης συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής που αντιμετωπίζει θέματα εθνικής ασφαλείας και κρίσεις.

Η Άμπερ Ραντ, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, ανέφερε σε μια σύντομη δήλωσή της που μαγνητοσκοπήθηκε και μεταδόθηκε από βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα ότι «η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των πολιτών» της χώρας.

Τρόμος στο κέντρο του Λονδίνου: Πυροβολισμοί, νεκροί και τραυματίες έξω από το κοινοβούλιο - Εικόνες-σοκ

«Ο βρετανικός λαός θα επιδείξει ενότητα και θα συνεργαστεί για να ηττηθούν αυτοί που θέλουν να πλήξουν τις κοινές αξίες μας: τις αξίες της δημοκρατίας, της ανοχής και του κράτους του δικαίου».

Και Γάλλοι μαθητές μεταξύ των τραυματιών

Οπως ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές, μεταξύ των τραυματιών ήταν και τρεις Γάλλοι μαθητές.

Πρόκειται για τρεις μαθητές ηλικίας 15-16 ετών από το Λύκειο Κονκαρνό της Βρετάνης, στη δυτική Γαλλία, σύμφωνα με μια πληροφορία της τοπικής εφημερίδας Le Telegramme. Τα παιδιά παρασύρθηκαν από ένα αυτοκίνητο ενώ περπατούσαν στη Γέφυρα του Γουεστμίνστερ.

Τρόμος στο κέντρο του Λονδίνου: Πυροβολισμοί, νεκροί και τραυματίες έξω από το κοινοβούλιο - Εικόνες-σοκ

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ επιβεβαίωσε ότι οι τραυματίες είναι τρεις μαθητές λυκείου.

Μία γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή από τον Τάμεση μετά την επίθεση που διαπράχθηκε σε γέφυρα κοντά στη Βουλή των Κοινοτήτων στο Ουεστμίνστερ, ανακοίνωσε η υπηρεσία λιμένων του Λονδίνου, προσθέτοντας πως της προσφέρεται περίθαλψη για σοβαρά τραύματα.

«Μια γυναίκα ανασύρθηκε από το νερό κοντά στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ, ζωντανή, με σοβαρά τραύματα», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας. «Της προσφέρεται πολύ επείγουσα ιατρική περίθαλψη τώρα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.

Τρόμος στο κέντρο του Λονδίνου: Πυροβολισμοί, νεκροί και τραυματίες έξω από το κοινοβούλιο - Εικόνες-σοκ

Κατά τον ίδιο, η γέφυρα έχει κλείσει για όλα τα οχήματα πλην ασθενοφόρων και αυτοκινήτων της αστυνομίας.

Η υπηρεσία ασθενοφόρων του Λονδίνου έκανε γνωστό επίσης ότι προσέφερε τις πρώτες βοήθειες σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, κοντά στο κτίριο της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι προσφέραμε τις πρώτες βοήθειες σε τουλάχιστον 10 τραυματίες στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ και θέσαμε πολλά νοσοκομεία σε κατάσταση συναγερμού καθώς συνεχίζουμε να αντιδρούμε σε αυτό το συμβάν», ανέφερε η Πολίν Κρέινμερ, επιχειρησιακή υποδιευθύντρια της υπηρεσίας ασθενοφόρων της βρετανικής πρωτεύουσας, σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Τρόμος στο κέντρο του Λονδίνου: Πυροβολισμοί, νεκροί και τραυματίες έξω από το κοινοβούλιο - Εικόνες-σοκ

Η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι εκλήθη περί τις 14:40 τοπική ώρα (16:40 ώρα Ελλάδας) λόγω ενός «συμβάντος στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ που συνδεόταν με τη χρήση όπλων», και λίγη ώρα αργότερα ανέφερε πως αντιμετωπίζει το συμβάν ως «τρομοκρατική ενέργεια» ώσπου να μπορεί να πει με βεβαιότητα περί τίνος πρόκειται.

Λίγο αργότερα ένα ελικόπτερο των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας προσγειώθηκε μπροστά στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, δύο άνθρωποι κείτονταν στο έδαφος μπροστά στη Βουλή, στην καρδιά του Λονδίνου.

«Άκουσα καθαρά πυροβολισμούς. Είδα να πέφτει κάποιος ντυμένος στα μαύρα. Νομίζω ήταν αστυνομικός», είπε υπάλληλος της Βουλής των Κοινοτήτων στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τουλάχιστον δύο ασθενοφόρα έσπευσαν στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ, κοντά στη Βουλή. Η αστυνομία απομάκρυνε το πλήθος από τη γέφυρα τονίζοντας πως η τοποθεσία «δεν είναι ασφαλής».

Το BBC μετέδωσε ότι υπήρχε ένα ύποπτο όχημα έξω από το κοινοβούλιο, αλλά η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Εν μέσω πλήρους σύγχυσης, φαινόταν σαν το συμβάν να εκτυλισσόταν σε διάφορες τοποθεσίες, περιλαμβανομένης της γέφυρας του Ουεστμίνστερ, από όπου τουρίστες τραβάνε φωτογραφίες του Μπιγκ Μπεν και άλλων αξιοθέατων.

Εξάλλου δημοσιογράφοι του Ρόιτερς είδαν πολλούς οπλισμένους αστυνομικούς, ανάμεσά τους και κάποιους με ασπίδες, να μπαίνουν στη Βουλή.

Το συμβάν στο Λονδίνο εκτυλίχθηκε έναν χρόνο μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Η Βρετανία βρισκόταν ήδη στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο της κλίμακας συναγερμού των αρχών.

Τον Μάιο του 2013, δύο βρετανοί ισλαμιστές μαχαίρωσαν έναν στρατιώτη, τον Λι Ρίγκμπι, σε έναν δρόμο του νοτιοδυτικού Λονδίνου. Τον Ιούλιο του 2005, τέσσερις βρετανοί ισλαμιστές σκότωσαν 52 ανθρώπους σε επιθέσεις στο σύστημα μαζικών μεταφορών της βρετανικής πρωτεύουσας. Αυτή ήταν η χειρότερη επίθεση στο Λονδίνο εν καιρώ ειρήνης.

Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι δήλωσε ότι είναι ασφαλής. Δεν διευκρίνισε πού βρισκόταν η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης όταν διαπράχθηκε η επίθεση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο Λονδίνο, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως παρακολουθεί την «ανησυχητική» κατάσταση.

Διέκοψε τις εργασίες του και το τοπικό κοινοβούλιο της Σκωτίας

Το τοπικό κοινοβούλιο της Σκωτίας διέκοψε τη συνεδρίαση του, με θέμα την εξουσιοδότηση στην τοπική κυβέρνηση για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από την «τρομοκρατική επίθεση» στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της σκωτσέζικης Βουλής Κεν Μάκιντος.

Στο φορείο διακρίνεται ο δράστης της επίθεσης και το όπλο του. Φωτογραφίες από τη Daily Mail

Αμέσως σήμανε κόκκινος συναγερμός και αποκλείστηκε η περίμετρος γύρω από τη βρετανική Βουλή. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι βρισκόταν εντός του κοινοβουλίου και φυγαδεύτηκε αμέσως, ενώ όλοι οι βουλευτές και οι διοικητικοί υπάλληλοι διετάχθη να μείνουν εντός του κτηρίου.

Παράλληλα η Scotland Yard έδωσε διαταγή να κλείσουν πάραυτα οι γειτονικοί σταθμοί του μετρό.

Λουτρό αίματος στη γέφυρα του Γουεστμίνστερ

Την ίδια ώρα που σήμανε ο γενικός συναγερμός, στο πεζοδρόμιο της γέφυρας κείτονταν τουλάχιστον 12 τραυματίες εκ των οποίων και μία γυναίκα, η οποία εξέπνευσε στο νοσοκομείο.

Η Scotland Yard ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει το περιστατικό ως τρομοκρατική επίθεση μέχρι αποδείξεως του εναντίου, αλλά μία ώρα μετά το συμβάν δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει τίποτα σε σχέση με την ταυτότητα του δράστη. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πρόκειται για έναν ασιάτη, αλλά στην αγγλική γλώσσα, ο όρος αυτός είναι πολύ γενικός και συμπεριλαμβάνει όλους όσους ζουν από τη Μέση Ανατολή έως την Ιαπωνία.

Άλλες πηγές ανέφεραν ότι υπήρξαν δύο διαφορετικά οχήματα που πραγματοποίησαν την επίθεση (γέφυρα και πύλη κοινοβουλίου), αλλά αυτή η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε.

Νοσοκόμοι θεάθηκαν να προσφέρουν φροντίδες σε δύο ανθρώπους μέσα στον περίβολο του κτιρίου, ενώ αστυνομικοί θεάθηκαν να τρέχουν προς την έξοδο της Βουλής.

Η διακομιδή των τραυματιών έγινε με ελικόπτερο.


(Έξω από το Westminster)


(Γυναίκα τραυματίστηκε και παραμένει αιμόφυρτη στο έδαφος)


Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου