ΔΙΕΘΝΗ

«Πλυντήριο» ρωσικού χρήματος δεκάδες γερμανικές και βρετανικές τράπεζες

πλυντήριο-ρωσικού-χρήματος-δεκάδε-524211

Αμφιβόλου προελεύσεως μεταφορές χρημάτων από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης διεκπεραίωσαν τουλάχιστον 27 γερμανικές τράπεζες, ενώ το μεγαλύτερο ποσό διαχειρίστηκε η Commerzbank, όπως αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Στην ουσία πρόκειται για ποσά που προέρχονταν από την Ρωσία, τα οποία ξέπλεναν γερμανικές τράπεζες. Συνολικά, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας στους λογαριασμούς γερμανικών τραπεζών μπήκαν 66,5 εκατομμύρια δολάρια.

Το μεγαλύτερο ποσό, ύψους 27,4 εκατομμυρίων δολαρίων, μπήκε σε λογαριασμούς της Commerzbank και το ποσό των 24 εκατομμυρίων σε λογαριασμούς της Deutsche Bank. Η Commerzbank αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, αναφέροντας μόνο ότι για την τράπεζα πάντα είχε πρωταρχική σημασία το να τηρεί τους κανόνες που αποτρέπουν τις παράτυπες μεταφορές χρημάτων. Από την πλευρά της η Deutche Bank, ανακοίνωσε ότι «ενίσχυσε σε σημαντικό βαθμό και διεύρυνε τα συστήματα ελέγχου, ενώ το2015 προσέλαβε χίλιους νέους συνεργάτες στα τμήματα που είναι αρμόδια για τη συμμόρφωση προς τους κανόνες και την “Αντιμετώπιση των χρηματοοικονομικών αδικημάτων”».

Ωστόσο, η γερμανική εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ διερωτάται γιατί δεν της προκάλεσε καν υποψίες η μεταφορά 23 εκατομμυρίων δολαρίων από τις ίδιες και αυτές εταιρείες με ίδιους «ταχυδρομικούς κώδικες», σε 63 διαφορετικούς λογαριασμούς, παρότι οι επωνυμίες των εταιρειών αυτών κοινοποιήθηκαν από το 2014 χάρη στην διεθνή δημοσιογραφική έρευνα.

Ως προς την Deutche Bank, η οποία λειτουργούσε ως ανταποκρίτρια τράπεζα για την μολδαβική τράπεζα Moldindconbank και την λετονική Trasta Komercbanka, το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί συνέχιζε να συνεργάζεται μαζί τους, παρότι οι λετονικές τράπεζες είχαν αποκτήσει τη φήμη του «Ελντοράντο για το ξέπλυμα χρήματος» ενώ η αμερικανική τράπεζα JP Morgan Chase είχε αναγκαστεί από το 2013 να διακόψει την συνεργασία μαζί τους, ύστερα από τις πιέσεις που της είχαν ασκήσει τα όργανα τραπεζικής εποπτείας των ΗΠΑ. Μάλιστα η φήμη της Trasta Komercbanka, είχε τρωθεί ανεπανόρθωτα εξαιτίας του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου που έγινε γνωστό ως «υπόθεση Μαγκνίτσκι» και υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στην Ρωσία, ενώ τον Αύγουστο του 2015 τα όργανα τραπεζικής εποπτείας της Λετονίας την είχαν προειδοποιήσει ότι προβαίνει σε «συναλλαγές που ενέχουν κίνδυνο και υπονομεύουν την φήμη της».

«Βόμβα» Guardian: Βρετανικές τράπεζες συμμετέχουν στο ξέπλυμα μαύρου ρωσικού χρήματος

Δεκαεπτά βρετανικές τράπεζες ανακύκλωσαν περίπου 740 εκατομμύρια δολάρια από τη Ρωσία που είχαν ξεπλυθεί στο πλαίσιο μιας απάτης ύψους σχεδόν 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έγραψε χθες βράδυ η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Σύμφωνα με έγγραφα του Organized Crime and Corruption Reporting Project, στο οποίο συμμετέχουν διάφορά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 20,8 δισεκατομμύρια δολάρια βγήκαν από τη Ρωσία μεταξύ του 2010 και του 2014, στο πλαίσιο μιας τεράστια εγκληματικής επιχείρησης στην οποία έχει δοθεί το προσωνύμιο «το παγκόσμιο πλυντήριο».

Κατά το κονσόρτσιουμ στο οποίο συμμετέχουν διάφορα ΜΜΕ διεθνώς, σε αυτή την επιχείρηση εμπλέκονται πάνω από 500 πρόσωπα, ανάμεσά τους ολιγάρχες, στελέχη συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος και πράκτορες ή φιγούρες που διατηρούν σχέσεις με την FSB, την ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας.

Την περίοδο αυτή μεγάλες βρετανικές τράπεζες, ανάμεσά τους οι HSBC, RBS, Barclays και Coutts εκτέλεσαν πάνω από 1.900 συναλλαγές –επί συνόλου 70.000– ύψους 740 εκατομμυρίων δολαρίων.

Άλλες 373 συναλλαγές έγιναν μέσω αμερικανικών τραπεζών και η συνολική τους αξία ανερχόταν σε 63 εκατομμύρια δολάρια.

«Η Μπάρκλεϊς συμμορφώνεται προς όλους τους νόμους και τους κανονισμούς σε όλες τις χώρες όπου είναι παρούσα και διαθέτει συστήματα και μηχανισμούς ελέγχου για να μειώνεται ο κίνδυνος χρησιμοποίησης της τράπεζας για οικονομικά αδικήματα», ήταν η αντίδραση ενός εκπροσώπου του πιστωτικού ιδρύματος.

Η HSBC απάντησε στην καταγγελία υπογραμμίζοντας ότι «η τράπεζα διαθέτει συστήματα και διαδικασίες για την αναγνώριση ύποπτων δραστηριοτήτων και την ειδοποίηση των αρμόδιων κυβερνητικών αρχών». «Αυτή η υπόθεση υπογραμμίζει ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει μεγαλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς ο ένας διαθέτει σημαντικές πληροφορίες που δεν έχει ο άλλος», κατά την ίδια πηγή.

Η RBS από την πλευρά της διαβεβαίωσε ότι έχει «δεσμευθεί να καταπολεμήσει τα οικονομικά αδικήματα και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα βάσει των κανονισμών μας και έχει θέσει σε λειτουργία μηχανισμούς ελέγχου (…) για τον εντοπισμό, την αποτίμηση, την παρακολούθηση και την αποφυγή αυτών των κινδύνων».

Όλες οι μεγάλες βρετανικές τράπεζες θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις στο ερώτημα γιατί δεν έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ύποπτες μεταφορές χρημάτων, αλλά στην πραγματικότητα δεν μεταχειρίστηκαν παρά ποσά που είχαν ήδη ξεπλυθεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Γκάρντιαν.

Από την πλευρά της, σε σχετικό ερώτημα του Γαλλικού Πρακτορείου, η Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος (NCA) της Βρετανίας ανέφερε ότι θα αξιολογήσει τις πληροφορίες που δημοσίευσαν τα ΜΜΕ για να διαπιστώσει εάν θα επιτρέψουν «να προχωρήσει η έρευνα». Η σημείωσε ότι η διεξαγωγή ερευνών για τέτοιες υποθέσεις είναι «πολύπλοκη» καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο για εξακριβωθεί η πηγή των ποσών που ξεπλένονται.

(ethnos.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου