ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε ο Μάρτιν ΜακΓκίνες, ο αρχηγός του IRA που έγινε ειρηνοποιός

πέθανε-ο-μάρτιν-μακγκίνες-ο-αρχηγός-το-524730

Ενας από τους πρωταγωνιστές της ταραγμένης ιστορίας της Βόρειας Ιρλανδίας αλλά και της ειρηνευτικής διαδικασίας που ακολούθηε, o Μάρτιν ΜακΓκίνες, από τα αρχηγικά στελέχη του IRA έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών.

Η «Ματωμένη Καυριακή» του Ντέρρυ σημάδεψε τον 21χρονο τότε ΜακΓκίνες ο οποίος έμελε να είναι ο πρωταγωνιστής του αντάρτικου που θα διαρκούσε έως τα μέσα της δεκαετίας του 90 αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρούς και μια χώρα διχασμένη.

Στο πρόσωπο του ΜακΓκίνες και του φίλου του και συναγωνιστή του Τζέρρυ Άνταμς αντικατοπτρίζεται η ιστορία του IRA. O Mάρτιν ΜακΓκίνες συμμετείχε σε δεκάδες επιχειρήσεις στο Μπέλφαστ και το Λονδίνο. Ο ίδιος εγκατέλειψε την ένοπλη δράση καθώς ήταν ο βασικός διαπραγματευτής στην ειρηνευτική διαδικασία που οδήγησε στην Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και στη λήξη του πολέμου μεταξύ του IRA και της Μεγάλης Βρετανίας. Ο ΜακΓκίνες μεταπήδησε στην πολιτική, διετέλεσε βουλευτής υπουργός και αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας με το Sinn Fein.

Τον Νοέμβριο του 2016, μετά από σκάνδαλο που ξέσπασε και ενέπλεκε την Πρωθυπουργό της Βόρειας Ιρλανδίας Αρλιν Φόστερ, ο ΜακΓκίνες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, παραιτήθηκε από την θέση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης στις 9 Ιανουαρίου 2017.

«Ο Μακ Γκίνες σε όλη τη διάρκεια της ζωής του επέδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα, αξιοπρέπεια και ταπεινότητα χαρακτηριστικά που παρέμειναν αναλλοίωτα και όσο ήταν άρρωστος», δήλωσε ο πρόεδρος του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ήταν ένας παθιασμένος ρεπουμπλικάνος που εργάστηκε αδιάκοπα για την ειρήνη, τη συμφιλίωση και την επανένωση της χώρας του. Αλλά πάνω από όλα αγαπούσε την οικογένειά του και τον λαό του Ντέρι και ήταν εξαιρετικά υπερήφανος και για τα δύο».

Στην ιστορία θα μείνει χειραψία του με την Βασίλισσα Ελισσάβετ το 2012.

Ο ΜακΓκίνες βοήθησε στο ταξίδι μετάβασης της Βόρειας Ιρλανδίας από τη σύγκρουση στην ειρήνη δήλωσε η πρωθυπουργος της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

(thetoc.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου