ΔΙΕΘΝΗ

Με ποσοστό 100% πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών ο Μάρτιν Σουλτς

με-ποσοστό-100-πρόεδρος-των-σοσιαλδημοκρ-526338

Με το απόλυτο ποσοστό του 100% εξελέγη χθες ο Μάρτιν Σουλτς στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία εμφανίζουν το κόμμα του μόλις μία μονάδα πίσω από το κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος που διεξήχθη χθες στο Βερολίνο, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έλαβε 605 ψήφους επί συνόλου 605 έγκυρων ψήφων, ένα αποτέλεσμα που ο ίδιος χαρακτήρισε ως «αφετηρία για να κατακτήσουμε την καγκελαρία».

Πριν από την εσωκομματική κάλπη είχε προηγηθεί μία μεγάλης διάρκειας, συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του Μάρτιν Σουλτς, που προκάλεσε ενθουσιώδη χειροκροτήματα και στην οποία ανακοίνωσε τις προτεραιότητές του εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Ο υποψήφιος του SPD, που διαδέχθηκε τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην ηγεσία του κόμματος (ο Γκάμπριελ μεταπήδησε στο ΥΠΕΞ), έδωσε βαρύτητα στην καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και των ανισοτήτων στην εκπαίδευση, στην υγεία και στην πολιτική για τη στήριξη της οικογένειας.

Οσο για το προσφυγικό ζήτημα, επεσήμανε την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή λύση, αλλά και για επιβολή κυρώσεων στις χώρες που αρνούνται να συνεργαστούν. Οσο για τα εργασιακά, μεταξύ των μέτρων που εξετάζει να λάβει ο Σουλτς εφόσον εκλεγεί στην καγκελαρία είναι τα επιδόματα ανεργίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, περισσότερες εγγυημένες συντάξεις και κατάργηση σχεδόν των συμβάσεων ορισμένου χρόνου προς όφελος των συμβάσεων αορίστου χρόνου.

Το προφίλ
Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριστερός λόγος του σε συνδυασμό με την ασυνήθιστη διαδρομή του και η λαϊκή προέλευσή του είναι σημαντικά χαρακτηριστικά τα οποία απαλύνουν το «βρυξελλιώτικο» προφίλ του, την ώρα που ο ευρωσκεπτικισμός βρίσκεται σε άνοδο στη «γηραιά ήπειρο». Ο Σουλτς, ο οποίος έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής του καριέρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ξεκίνησε από χαμηλά, με ένα προφίλ ασυνήθιστο για πολιτικό: πρώην αλκοολικός, πρώην βιβλιοπώλης που δεν είχε περάσει τις εξετάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η αριστερή του ατζέντα του έχει προσδώσει στον γερμανικό Τύπο το προσωνύμιο «Ρομπέν των Δασών», ενώ η ριζοσπαστική Αριστερά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το SPD. Και παρόλο που μέχρι πριν από μερικούς μήνες η -σχεδόν- ισοπαλία ανάμεσα στο SPD και το CDU φάνταζε αδιανόητη, αφού οι Σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωναν ποσοστό γύρω στο 20%, η υποψηφιότητα Σουλτς ανέβασε το κόμμα σε πάνω από 30%.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου