ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η μετανάστευση δεν είναι δικαίωμα- Μέρκελ: Η Γερμανία συνεχίζε να πολεμά την τρομοκρατία

τραμπ-η-μετανάστευση-δεν-είναι-δικαίω-528253

Την πρώτη τους κοινή συνέντευξη Τύπου σε δεκάδες δημοσιογράφους διεθνών ΜΜΕ παραχώρησαν ο Ντόναλντ Τραμπ και η Άνγκελα Μέρκελ, μετά την ιστορική τετ α τετ συνάντηση που είχαν στο οβάλ γραφείο, στον Λευκό Οίκο.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή να υποδέχεται την Γερμανίδα καγκελάριο στον Λευκό Οίκο, επισήμανε ότι τα δύο έθνη μοιράζονται κοινές αντιλήψεις για την ασφάλεια, την ευημερία και την ειρήνη και διαβεβαίωσε ότι η συνάντησή τους ήταν παραγωγική.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι επιβεβαίωσε στην κ. Μέρκελ τη βούληση των ΗΠΑ για τη στήριξη του ΝΑΤΟ, ωστόσο ανέφερε σχετικά με τη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ ότι «τα μέλη θα πρέπει να πληρώσουν αυτά που χρωστούν».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Ουκρανίας, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως «ιδανικά προσβλέπουμε σε μία ειρηνική λύση» και ευχαρίστησε τη Γερμανίδα καγκελάριο για τη συμβολή της στο θέμα, ενώ μιλώντας για το ζήτημα της μετανάστευσης ανέφερε ότι: «η μετανάστευση είναι προνόμιο, όχι δικαίωμα».

Η Άνγκελα Μέρκελ, που ανά διαστήματα κρατούσε σημειώσεις των δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ, υπογράμμισε ότι η Γερμανία έχει πολλά θέματα για τα οποία ευχαριστεί την Αμερική, όπως το σχέδιο Μάρσαλ και την αμερικανική υποστήριξη για την επανένωση της Γερμανίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι η χώρα της «θα συνεχίσει να πολεμάει την τρομοκρατία σε συνεργασία με τις ΗΠΑ».

Το ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικό για τη Γερμανία, συνέχισε η Μέρκελ, ενώ αναφέρθηκε στον στόχο για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, σημειώνοντας ότι η Γερμανία αύξησε τον προϋπολογισμό της κατά 8% το περασμένο έτος «και θα συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο», όπως είπε. Επισήμανε, δε, την αναγκαιότητα για επίλυση του ουκρανικού ζητήματος.

«Κόντρα» για τις εμπορικές συμφωνίες

Οι δύο ηγέτες ερωτήθηκαν για το ζήτημα του εμπορίου, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αναφέρει την εκτίμησή του ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίστηκαν άδικα σε ό,τι αφορά στις εμπορικές συμφωνίες.

«Είμαι έμπορος, είμαι δίκαιος έμπορος, είμαι ένας έμπορος που θέλει να βλέπει το καλό για όλους, σε όλο τον κόσμο», είπε ο Τραμπ, ενώ απευθυνόμενος στη Γερμανίδα καγκελάριο επισήμανε ότι οι Γερμανοί διαπραγματευτές έχουν αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο τρόπο από τις ΗΠΑ στο παρελθόν σχετικά με τις εμπορικές συμφωνίες. «Οι εμπορικές συμφωνίες μας θα είναι καλές, στέρεες συμφωνίες και όχι τέτοιες που θα οδηγούν σε τρομακτική ανεργία», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ είπε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι η ΕΕ είναι αυτή που κάνει τις εμπορικές συμφωνίες και όχι οι Γερμανοί διαπραγματευτές, ενώ σημείωσε ότι είναι απολύτως πεπεισμένη για την ανάγκη ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι, που όπως είπε, ανέφερε και στον Τραμπ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου