ΔΙΕΘΝΗ

Νίκη του Μαρκ Ρούτε προβλέπουν τα exit polls

νίκη-του-μαρκ-ρούτε-προβλέπουν-τα-exit-polls-531096

Νίκη του Μαρκ Ρούτε προβλέπουν τα exit polls

31 έδρες έναντι 19 του Βίλντερς

Nίκη του Μαρκ Ρούτε προβλέπει το πρώτο exit poll, με τον επικεφαλής του VVD να συγκεντρώνει 31 έδρες από τις 150 της Κάτω Βουλής έναντι 19 εδρών που φαίνεται ότι κατάφερε να διασφαλίσει το ισλαμοφοβικό κόμμα PVV του Γκέερτ Βίλντερς.

Το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς, που ονομάζεται «Κόμμα για την Ελευθερία», είχε δείξει μια μεγάλη άνοδο στις δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας έντονη ανησυχία τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Το τελευταίο διάστημα, όμως, δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο Βίλντερς είχε αρχίσει να χάνει την υποστήριξη του κόσμου ενώ ολοένα και περισσότεροι «αναποφάσιστοι» επέλεγαν τελικώς να υποστηρίξουν κάποιο άλλο κόμμα.

Ολλανδοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συμμετοχή αναμένεται να αγγίζει το 80%. Παρότι υψηλό, το ποσοστό αυτό υπολείπεται κατά 8 μονάδες του ρεκόρ συμμετοχής που είχε επιτευχθεί το 1977, με 88%.

«Τέλος στο ντόμινο του λαϊκισμού» είπε ο Ρούτε, «Το τζίνι δεν θα επιστρέψει στο μπουκάλι» απαντά ο Βίλντερς

Ο Βίλντερς ψήφισε πρωί- πρωί σε σχολείο στα περίχωρα της Χάγης, παρουσία πλήθους δημοσιογράφων. «Οποιο και να είναι το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών, το τζίνι δεν θα επιστρέψει στο μπουκάλι και αυτή η πατριωτική επανάσταση ήρθε για να μείνει», είπε.

Νίκη του Μαρκ Ρούτε προβλέπουν τα exit polls –

«Πιστεύω ότι τα γεγονότα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ίσως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δείχνουν ότι οι κανονικοί άνθρωποι θέλουν να είναι και πάλι κυρίαρχοι στη χώρα τους».

Στην άλλη πλευρά της Χάγης, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος προσπάθησε να μετατρέψει τις εκλογές σε μονομαχία με τον Βίλντερς, αντάλλαξε στο εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε μερικές κουβέντες με μαθητές που φώναζαν το όνομά του διαβεβαιώνοντάς τον ότι «μια μέρα θα τον ψηφίσουν».

Νίκη του Μαρκ Ρούτε προβλέπουν τα exit polls –

«Αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες για την Ολλανδία. Είναι η ευκαιρία για μία δημοκρατία σαν τη δική μας να θέσει τέλος στο ντόμινο του κακού λαϊκισμού».

Η εκλογική επίδοση του PVV αποτελεί κρίσιμο τεστ πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία. Για την επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν πάντως, ο Γκεερτ Βίλντερς «είναι πατριώτης», όπως δήλωσε στα δίκτυα RFI και France 24.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου