ΔΙΕΘΝΗ

Διακοπή στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ζητούν οι Γερμανοί

διακοπή-στην-ενταξιακή-πορεία-της-του-532322

Τα 2/3 αγγίζουν οι Γερμανοί οι οποίοι τάσσονται υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία. Την ίδια ώρα η εφημερίδα Handelsblatt σχολιάζει πως πρέπει να μην κλιμακωθεί η κατάσταση, συγχρόνως όμως σημειώνει ότι ο Ερντογάν θα πρέπει να γνωρίζει που είναι τα όρια.

Το 64,2% των Γερμανών είναι υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διπαραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου INSA, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Bild. Υπέρ της συνέχισής τους τάσσεται μόνον το 11,9%, ενώ οι υπόλοιποι ερωτηθέντες δεν απαντούν.

Μάλιστα, οι ψηφοφόροι των Πρασίνων τάσσονται σε ποσοστό 51% υπέρ της διακοπής, ενώ το υψηλότερο ποσοστό κατά της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι εκείνο των ψηφοφόρων του λαϊκιστικού-αντιευρωπαϊκού-ξενοφοβικού κόμματος “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) με 85%.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου INSA Χέρμαν Μπίνκερτ είπε χαρακτηριστικά στη Bild ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών δεν επιθυμεί την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Στον γερμανικό Τύπο γράφεται το εξής:

«Κανείς δεν έχει συμφέρον από μια κλιμάκωση της κατάστασης. Ο Ερντογάν θα πρέπει όμως να ξέρει που είναι τα όρια. Είναι εξοργιστικό ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει στείλει στη φυλακή περισσότερους από 150 δημοσιογράφους και από την άλλη εγκαλεί τη Γερμανία για παραβίαση της ελευθερίας της γνώμης και του συνερχέσθαι» σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σχετικά με την αντιπαράθεση μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας.

Και προσθέτει η εφημερίδα:

«Από μέλη της γερμανικής κυβέρνησης ακούει κανείς συχνά τις τελευταίες ημέρες ότι σαν πολίτες έχουν μείνει άναυδοι από την τουρκική πολιτική, ωστόσο σαν πολιτικοί πρέπει να φανούν έξυπνοι και να δράσουν με οξυδέρκεια. Όλα αυτά είναι σωστά. Τώρα όμως ήρθε η ώρα να τα συνδυάσουν αυτά τα δύο στο μυαλό τους. Απαιτείται σταθερότητα ώστε να υπερασπισθούν τις αξίες της ελευθερίας στη Γερμανία απέναντι στους εχθρούς της»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου