ΔΙΕΘΝΗ

«Πάγος» στις συνομιλίες για το Κυπριακό

πάγος-στις-συνομιλίες-για-το-κυπρια-554913

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση ανάμεσα στον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, μετά την άρνηση του δεύτερου να παραστεί, θεωρώντας ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις τις οποίες έχει θέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνομιλίες είχαν διακοπεί την προηγούμενη εβδομάδα μετά την αποχώρηση του Ακιντζί, ο οποίος με τον τρόπο αυτό διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει να τιμάται στα σχολεία το δημοψήφισμα του 1950 για την «Ένωση» της Κύπρου με την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εγκαταλείψει εδώ και δεκαετίες το συγκεκριμένο αίτημα, ενώ ο ίδιος ο Αναστασιάδης αποδοκίμασε την απόφαση της Βουλής, χαρακτηρίζοντάς την άκαιρη και λανθασμένη, ειδικά στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Πάντως, ο Κύπριος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι το συγκεκριμένο θέμα προβάλλεται ως δικαιολογία για την αποχή της άλλης πλευράς από τις διαπραγματεύσεις, καθώς δεν έχει κάτι νέο να προσφέρει στα μείζονα θέματα, όπως αυτό των εγγυήσεων.

Πρακτικά, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται ουσιαστική εξέλιξη πριν από το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία, το οποίο διεξάγεται στις 16 Απριλίου.

ΠΗΓΗ: Ημερησία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου