ΔΙΕΘΝΗ

Στην Ουγγαρία μαζεύουν υπογραφές κατά των Ολυμπιακών του 2024

στην-ουγγαρία-μαζεύουν-υπογραφές-κατ-562075

Κορυφώνεται η ανησυχία στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας αλλά και στη δημοτική αρχή της Βουδαπέστης, η κίνηση μιας οργάνωσης πολιτών, με την ονομασία «Momentum», να συγκεντρώσει υπογραφές για την διενέργεια δημοψηφίσματος, κατά της υποψηφιότητας της πρωτεύουσας να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2024.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΜΜΕ, πάνω από 200.000 άτομα έχουν υπογράψει ήδη, σε διάστημα ενός μήνα, το αίτημα των υποστηριχτών του δημοψηφίσματος κατά της υποψηφιότητας της Βουδαπέστης. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να επιβάλουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία για να διεξαχθεί το δημοψήφισμα, θα πρέπει να συγκεντρωθούν 138.000 υπογραφές.

Η υποψηφιότητα της Βουδαπέστης, που στηρίζεται από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, αναμένεται ότι θα είναι ρεαλιστική απέναντι στις άλλες δύο υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί για το 2024, δηλαδή του Παρισιού και του Λος Άντζελες, και με προϋπολογισμό που αφορά συγκεκριμένες επενδύσεις και περιορίζεται στα 2,4 δισεκ. ευρώ.

Το κίνημα «Momentum» ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου την εκστρατεία για το δημοψήφισμα και την ακύρωση της υποψηφιότητας της Βουδαπέστης, επισημαίνοντας το κόστος της διοργάνωσης και τους κινδύνους της διαφθοράς. Το ερώτημα που προτείνεται και υποστηρίζεται από πολλά κόμματα και κινήματα της αντιπολίτευσης, είναι το εξής:

«Συμφωνείτε με την ιδέα ότι ο Δήμος της Βουδαπέστης αποσύρει την υποψηφιότητά του για την διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024;» Το όνομα της πόλης που θα ανατεθεί η διοργάνωση του 2024 θα ανακοινωθεί από την ΔΟΕ στις 13 Σεπτεμβρίου στη Λίμα του Περού.

(ethnos.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου