ΔΙΕΘΝΗ

Τα προάστια του Παρισιού φλέγονται. Αγριες συγκρούσεις που θυμίζουν 2005

τα-προάστια-του-παρισιού-φλέγονται-αγ-573908

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε 12 ανθρώπους κατά την τέταρτη συναπτή νύχτα βίαιων συγκρούσεων με ομάδες νεαρών σε προάστια βόρεια του Παρισιού. Η ένταση πυροδοτήθηκε από τις κατηγορίες για εξάπλωση της αστυνομικής βίας σε νέες περιοχές, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ιβ Λεφέμπρ στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo, περίπου δέκα οχήματα κάηκαν από βόμβες μολότωφ που έριξαν νεαροί οι οποίοι συγκρούστηκαν με τιην αστυνομία σε περιοχή βόρεια της πρωτεύουσας.

Παρότι τα επεισόδια αυτά ήταν πολύ μικρότερης κλίμακας σε σχέση με πριν από 12 χρόνια, οι ταραχές επανέφεραν μνήμες της έντασης που επικρατεί στις συνοικίες όπου το ποσοστό ανεργίας είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο και όπου κατοικούν μεγάλοι πληθυσμοί μεταναστών.

Στο Ολνέ-σου-Μπουά, όπου το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται σε 19%–σχεδόν διπλάσιο από τον εθνικό μέσο όρο–νεαροί επιτέθηκαν με βόμβες μολότωφ εναντίον αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα γύρω από κτίρια που είχαν κατασκευαστεί στα τέλη του ’60 για να στεγάσουν εργάτες σε εργοστάσιο αυτοκινήτων, το οποίο έκλεισε το 2013.
Το Franceinfo μετέδωσε ότι ένας οδηγός λεωφορείου τραυματίστηκε ελαφρά όταν το όχημά του πήρε φωτιά από βόμβα μολότωφ.

“Δυστυχώς αυτές οι συνοικίες έχουν μετατραπεί σε γκέτο”, είπε ο Λεφέμπρ του αστυνομικού συνδικάτου SGP προσθέτοντας ότι οι αστυνομικοί δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι ή εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν τα επεισόδια στις περιοχές εκείνες. Οι ταραχές ξεκίνησαν πριν από λίγες μέρες στο Ολνέ-σου-Μπουά όταν τέσσερις αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα εν αναμονή του πορίσματος της έρευνας για καταγγελίες περί χρήσης υπερβολικής βίας κατά τη σύλληψη ενός 22χρονου στην συγκεκριμένη περιοχή.

Ο νεαρός υποστήριξε ότι ένας αστυνομικός τον σοδόμισε με το γκλομπ του. Ο αστυνομικός αυτός κατηγορείται για βιασμό, ενώ τρεις συνάδελφοί του κατηγορούνται για βιαιοπραγία από κοινού. Την Τρίτη, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επισκέφτηκε το θύμα στο νοσοκομείο του Ολνέ και μίλησε με τον ίδιο και την οικογένειά του. Ο Λεφέμπρ είπε ότι οι ταραχές το βράδυ της Τρίτης επικεντρώθηκαν σε προάστια γύρω από το Ολνέ-σου-Μπουά, το οποίο πέρασε μια σχετικά ήρεμη νύχτα.

Τα επεισόδια σημειώνονται την ώρα που επικρατεί αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία, όπου η ακροδεξιά αρχηγός Μαρίν Λεπέν βρίσκεται ψηλά στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του Μαϊου. Το Ολνέ-σου-Μπουά είναι μια από τις πολλές περιοχές όπου το 2005 είχαν ξεσπάσει βίαια επεισόδια μετά τον θάνατο δύο εφήβων από ηλεκτροπληξία που είχαν ξεφύγει από αστυνομική καταδίωξη και είχαν κρυφτεί σε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη γειτονική συνοικία Κλισί-σου-Μπουά.

Το περιστατικό εκείνο είχε προκαλέσει τρεις εβδομάδες συνεχών ταραχών στη διάρκεια των οποίων πυρπολήθηκαν 10.000 αυτοκίνητα και 300 κτίρια αναγκάζοντας τον τότε υπουργό Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και υπογραμμίζοντας έτσι τις τεράστιες διαφορές μεταξύ της πρωτεύουσας και των υποβαθμισμένων προαστίων γύρω από αυτήν.

(newsit.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου