ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μάρτιν Σουλτς χτυπάει στα ίσια τη Μέρκελ για την καγκελαρία

ο-μάρτιν-σουλτς-χτυπάει-στα-ίσια-τη-μέρ-589286

Τα δύο τρίτα των Γερμανών υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του κ. Μάρτιν Σούλτς για την καγκελαρία.

Εάν μάλιστα ο καγκελάριος εξελέγετο άμεσα από τον λαό θα ελάμβανε 41%, όσο δηλαδή και η νυν καγκελάριος Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσκόπηση την οποία διεξήγαγε η εταιρεία «dimap» για λογαριασμό του πρώτου γερμανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD.
Πιο συγκεκριμένα το 64% των Γερμανών πολιτών τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας του σοσιαλδημοκράτη πρώην πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ μόνο το 14% είναι κατά. Οι ψηφοφόροι μάλιστα του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) τάσσονται υπέρ σε ποσοστό 81%, ενώ μόνο το 4% είναι εναντίον.

Ισοπαλία Μέρκελ-Σουλτς
Εάν εξελέγετο καγκελάριος άμεσα από τον λαό τότε οι δύο υποψήφιοι, Σουλτς και Μέρκελ, θα ελάμβαναν αμφότεροι 41%. Αυτό σημαίνει -2% για την νυν καγκελάριο και +5% για τον Μάρτιν Σουλτς σε σχέση με την ανάλογη δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου 2016. Μόνο το 11% των ερωτηθέντων δεν θα ψήφιζε κανέναν εκ των δύο.

Βλέπουν πως το SPD θα κάνει μία νέα αρχή με τον Σουλτς στο τιμόνι
Επίσης το 79% των ερωτηθέντων κρίνει ορθή την απόφαση του προέδρου του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να προτείνει τον κ. Μάρτιν Σουλτς για υποψήφιο καγκελάριο, το δε 69% πιστεύει ότι το SPD θα καταφέρει να κάνει μια νέα αρχή με τον κ. Σουλτς. Οι ψηφοφόροι του κόμματός του το πιστεύουν σε ποσοστό 85%. Το 51% όλων των ερωτηθέντων έχει τη γνώμη ότι ο κ. Σουλτς διαθέτει το αισθητήριο να αντιληφθεί τις αγωνίες του κόσμου.

Περισσότερες ηγετικές ικανότητες έχει η Μέρκελ

Το 79% των πολιτών θεωρεί ότι η κ. Μέρκελ διαθέτει ηγετικές ικανότητες ενώ για τον κ. Σουλτς το πιστεύει το 60%.
Επίσης το 78% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κ. Μέρκελ έχει τις απαιτούμενες ικανότητες για το αξίωμα, ενώ για τον Σουλτς το πιστεύει το 68%. Αξιόπιστη θεωρεί την κ. Μέρκελ το 64%, ενώ τον κ. Σούλτς το 65%.

Συμπαθή βρίσκει την νυν καγκελάριο το 63% η οποία υπολείπεται έτσι του κ. Σούλτς, ο οποίος απολαμβάνει της συμπάθειας του 69% των Γερμανών πολιτών.

Οπως σχολιάζει το ARD στην ηλεκτρονική του ιστοσελίδα ο Σούλτς ακολουθεί κατά πόδας την κ. Μέρκελ αν και το 65% των ερωτηθέντων λέει πως δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής υπέρ ποιας πολιτικής ακριβώς τάσσεται ο πρώτος.

Κατά το 39% των ερωτηθέντων ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχει ηγετικές ικανότητες, το 53% θεωρεί ότι διαθέτει τις απαιτούμενες γα το αξίωμα του καγκελαρίου ικανότητες, το 40% τον θεωρεί αξιόπιστο και το 45% συμπαθή.

Στην παρακάτω κάρτα οι ερωτηθέντες απαντούν ποιον εκ των Μέρκελ και Σουλτς θεωρούν πιο συμπαθητικό, ικανότερο και πιο αξιόπιστο

Σ’ αυτή την κάρτα το 79% απάντησε ότι θεωρεί σωστή την κίνηση του Γκάμπριελ να μη διεκδικήσει το χρίσμα για την καγκελαρία και το 69% ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα κάνουν νέα αρχή με τον Σουλτς

Σε δημοσκόπηση της Bild προηγείται αισθητά η Μέρκελ στην προτίμηση των ψηφοφόρων

Διαφορετικά, ωστόσο, είναι τα ευρήματα δημοσκόπησης που δημοσιεύει η δεξιά εφημερίδα Bild.

Το 58% των Γερμανών είναι της γνώμης ότι ο Μάρτιν Σουλτς θα τα καταφέρει καλύτερα ως υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών σε σχέση με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Insa. Σχεδόν ένας στους τέσσερις (23%) θεωρεί ότι ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας θα είχε καλύτερες πιθανότητες απ’ τον πρώην πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, ενώ ένας στους πέντε (19,5%) δεν παίρνει θέση στο θέμα.

Στο κρίσιμο ερώτημα, ωστόσο, ποιον θα προτιμούσατε ως καγκελάριο εάν εκλεγόταν απευθείας από το λαό, το 40,5% προτιμά την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ ο Σουλτς συγκεντρώνει την προτίμηση του 25,5% σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση της Bild. Ένας στους τρεις ψηφοφόρους δεν θα ήθελε κανέναν εκ των δύο στην καγκελαρία.

Ο «αριστερός» Μάρτιν Σουλτς
Αν ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αντιπροσωπεύει την συμμαχία με το συντηρητικό CDU της Ανγκελα Μέρκελ, ο Μάρτιν Σουλτς προβάλλεται ως ο υποψήφιος καγκελάριος της αριστερής πτέρυγας του γερμανικού Σοσιαλιστικού κόμματος (SPD) και υπερασπιστής της μόνης εναλλακτικής λύσης απέναντι στην Μέρκελ.

Ο Σουλτς αν εκλεγεί καγκελάριος θα μπορούσε να παραμερίσει το CDU της Μέρκελ και να προχωρήσει σε κυβερνητική συμμαχία «κόκκινη-κόκκινη-πράσινη», με τους Οικολόγους και το αριστερό κόμμα Die Linke.

Ενα πράγμα είναι σίγουρο: Σε ηλικία 62 ετών, ο Μάρτιν Σουλτς επιστρέφει στην γερμανική πολιτική για να μείνει. Οι εκλογές στη Γερμανία τον προσεχή Σεπτέμβριο θα είναι κρίσιμες για το κόμμα του, το SPD. Μετά την ήττα του Γκέρχαρντ Σρέντερ το 2005, το SPD δεν παίζει πια από θέση ισχύος. Μεταξύ του 2005 και 2013 το γερμανικό Σοσιαλιστικό SPD έχασε 5 εκατομμύρια ψήφους και περίπου 10 μονάδες, περνώντας από το 34,2% στο 25,7% στις διάφορες εκλογές.
Αυτές οι απώλειες στο SPD συνοδεύτηκαν από αύξηση κατά 1,5 ψήφους στον συντηρητικό συνασπισμό CDU/CSU της Μέρκελ, η οποία κέρδισε 6,3 μονάδες και πέρασε από το 35,2% στο 41,5%. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα το 2013 ήταν 7 εκατομμύρια ψήφους και οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι ψηφοφόροι εγκατέλειπαν το Σοσιαλιστικό κόμμα.

Στην πραγματικότητα το SPD εμφανίζεται ως ένα κόμμα που παίζει όλο και λιγότερο κεντρικό ρόλο στην γερμανική πολιτική ζωή. Εγκαταλήφθηκε από τους ιστορικούς ψηφοφόρους της Αριστεράς, οι οποίοι απογοητεύτηκαν από την «πολιτική μεταρρυθμίσεων», αλλά και από τους κεντρώους ψηφοφόρους, οι οποίοι γοητεύτηκαν από την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία δανείστηκε πολλά συνθήματα από τους Σοσιαλιστές.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου